Exclusieve verlichting is finishing touch van het heringerichte Museum Elburg


Jaap van Bemmel (l) en Berry Timmer (m) van DAGVIER leggen de laatste hand aan de nieuwe verlichting in Museum Elburg. Anne-Marie van Hout van het museum is heel tevreden met het resultaat.


 

Museum Elburg en DAGVIER licht en interieur uit Elburg hebben vandaag de laatste hand gelegd aan een omvangrijk project om de verlichting in het historische  museumgebouw te vernieuwen. Het resultaat is verbluffend. Tachtig procent van de verlichting van het museum is nu LED. De nieuwe lampen zijn kunstwerken op zich die het gebouw en de collectie een volledig ander aanzicht geven.

 

De lichtontwerpers van het Elburgse DAGVIER en de medewerkers van het museum hebben tijdens de laatste fase van de herinrichting de handen ineen geslagen om gezamenlijk de verlichting van het oude gebouw te verbeteren. De uitdaging was groot. ‘Er zijn zoveel verschillende ruimten in het gebouw. De entreezaal bijvoorbeeld heeft een grote balie maar ook hoge vensters en een museumwinkel. Hier is gezocht naar een goede balans tussen functionele en sfeer verlichting. In de middeleeuwse gewelfde kelders en in de refter met haar kroonluchters moesten we met diverse lichtbundels werken. Maar het past prachtig in de omgeving. Misschien wel de mooiste lampen hangen in de nieuwe stijlkamer van het museum, de Elburgzaal, waar de schilderijencollectie nu schitterend uitkomt,’ zegt DAGVIER mede-eigenaar Berry Timmer. Zijn compagnon en lichtplanontwerper Jaap van Bemmel is trots op het resultaat. ‘Voor ons bedrijf is dit een groot en ambitieus project geweest. Wij vinden  het fantastisch dat we in onze eigen stad Museum Elburg zo mooi hebben mogen aankleden.’ 

 

LED-verlichting

Het museum en de kunstwerken die het herbergt, worden verlicht door LED-verlichting die specifiek is ontworpen om de ervaring van bezoekers te verrijken. De nieuwe verlichting draagt ook substantieel bij in het streven van het museum om de energiekosten te verlagen. LED is goed voor het milieu en de portemonnee van het museum, maar brengt ook veel minder schade toe aan objecten omdat LED verlichting 99% UV vrij is. 

 

Trots op het resultaat

Anne-Marie van Hout van Museum Elburg is enthousiast over het resultaat en vindt het ook geweldig dat dit kostbare project met een Elburgs bedrijf kon worden uitgevoerd. ‘Het behoud van het culturele erfgoed en educatie daarover aan jong en oud is onderdeel van onze doelstelling. Dat Elburgse professionals ons daarbij hebben geholpen, inspireert ons.’ Jaap van Bemmel van DAGVIER deelt het enthousiasme: ‘De realisatie van het nieuwe lichtplan van Museum Elburg maakt 2016 voor ons nu al tot een onvergetelijk jaar.’ 

 

Museum heringericht 

Museum Elburg is het grootste museum van de vestingstad. In het op twee na oudste gebouw van de stad was oorspronkelijk een klooster met een kapel gevestigd. Na vijf jaar verbouwen, restaureren en renoveren opende Museum Elburg op 6 juni 2016 zijn deuren weer voor het publiek. In zes thema’s vertelt het museum het verhaal van de bijna 800 jaar oude stad. DAGVIER heeft met de verrassende verlichting voor de finishing touch van de herinrichting gezorgd. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0