Kloosterkeuken

Een hap terug in de tijd


Een kloosterkeuken verwijst naar de keuken in een klooster, waar paters of zusters maaltijden bereiden voor henzelf en hun gemeenschap. Kloosters hebben vaak een lange geschiedenis van zelfvoorziening, waarbij ze hun eigen voedsel verbouwen en bereiden. In een kloosterkeuken worden doorgaans eenvoudige, voedzame maaltijden bereid, vaak in overeenstemming met religieuze voedingsrichtlijnen of voorschriften.

De maaltijden in een kloosterkeuken kunnen ook een spirituele dimensie hebben, waarbij het proces van voedselbereiding en consumptie wordt beschouwd als een vorm van toewijding en dankbaarheid. In sommige kloosters wordt er bijvoorbeeld in stilte gegeten om de contemplatieve sfeer te bevorderen.


De specifieke kenmerken van een kloosterkeuken kunnen variëren afhankelijk van de religieuze orde en de tradities die in een bepaald klooster worden gevolgd. Over het algemeen staat eenvoud, bescheidenheid en gemeenschapszin centraal in de kloosterlijke levensstijl, inclusief de keukenpraktijken.

In 2024 gaat onze Kloosterkeuken weer open. Eind 2023 zal Museum Elburg met een agenda komen voor 2024 wanneer de keuken open gaat en wat er bereid gaat worden.