Met je klas naar Museum Elburg!


Voor het onderwijs hebben wij diverse mooie programma's ontwikkeld. Als u geïnteresseerd bent in een programma kunt u zich aanmelden door middel van een e-mail te sturen naar info@museumelburg.nl met de datum waarop jullie het project willen gaan doen. Vervolgens kijken wij of wij deze datum kunnen bevestigen en spreken we de details met jullie door.

 

Hieronder vind u onze programma's. Wilt u naast de informatie op onze site meer weten, mail uw vraag naar info@museumelburg.nl, dan helpen we u graag verder.

 


Kunst in de klas

Het programma kunst in de klas, heeft als doel op een leuke, toegankelijke manier met kunst bezig te zijn. Dit programma is gemaakt voor de hele basisschool. Het is per leerjaar af te nemen, maar ook voor alle groepen van de school tegelijk. Het is dan ook heel mooi als je als school dit samen afsluit met een tentoonstelling op school óf in het museum.

 

Om goed aan te sluiten bij de leerlingen hebben we het programma verdeeld in onder-, midden- en bovenbouw. Als jullie dit programma afnemen ontvangen jullie een leskist in de klas. Hierin zit achtergrond informatie, creatieve opdrachten en uitbreidingsmogelijkheden. Vervolgens komen jullie bij ons in het museum. Jullie krijgen een rondleiding en onze gidsen vertellen jullie over de kunst in het museum. Dan gaan jullie zelf aan de slag! De onderbouw gaat het hebben over Van Gogh, de middenbouw heeft het over wat is kunst en worden uitgedaagd zelf iets te maken en de bovenbouw gaat hier aan de gang met de kunstvorm streetart. 

Echt een programma om lekker aan de slag te gaan!


Hansje in de klas
Hansje is een echte scheepsmuis. Hij gaat op heel veel "Hanze" avonturen en jullie mogen mee! Hansje komt eerst bij jullie in de klas logeren en dan worden jullie uitgenodigd bij ons in het museum waar jullie een spannende speurtocht mogen doen met Hansje in de hoofdrol. Dit programma is met name gericht op
groep 1 en 2 en aan het begin van leerjaar 3.

 

Tijdens het Hanzejaar staan negen Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtengoed. Na aanleiding hiervan is dit educatiepakket ontwikkeld. Dit programma bestaat uit een verhaaltje over Hansje het scheepsmuisje, die mee gaat varen met de Kogge, een echt Hanze schip. Het verhaal kan vertelt worden door middel van het boekje, maar ook met het digibord. Naast het verhaal, zijn er een aantal korte verhaaltjes, die met het gebruik van de handpop (Hansje) vertelt kunnen worden in de klas. Ter verwerking zijn er drie werkbladen toegevoegd. Deze kunnen uit het boekje worden gekopieerd zodat er voor elke leerling een werkblad is. Dan komen jullie samen met Hansje naar het museum waar jullie een spannende speurtocht mogen doen waar Hansje de hoofdrol in speelt!


Glas in lood 

 In Museum Elburg zijn diverse glas in loodramen te vinden. Naast de historie en het verhaal is het ook een heel bijzonder proces hoe deze ramen tot stand komen.

Als jullie dit project afnemen, dan krijgen jullie minimaal een week van tevoren een leskist op school. Hierin zit een pakket met informatie en opdrachten om te leren over glas in lood. 

Vervolgens komen jullie bij ons in het museum. Hier krijgen jullie een rondleiding langs de glas in loodramen en daarna gaan we aan de slag om je eigen glas in lood raampje te maken.

 

 Dit programma kan je per klas afnemen, er is een variant voor elk leerjaar. Maar het is ook ontzettend leuk om als school af te nemen. Stel je voor dat jullie voor alle ramen van de school het glas in lood  thema ziet hangen, dat is is toch een prachtig gezicht!


Musa de Museumman
Musa is al heel oud en woont zo lang hij leeft al in het museum. Hij weet alles van verzamelen en tentoonstellen. Musa komt bij jullie op bezoek in de klas. Hij neemt een koffertje mee met allemaal oude spulletjes. Hij gaat jullie vertellen wat het museum doet, wat er in een museum te vinden is en waarom we dit doen. Daarna komen jullie op bezoek bij Musa in Museum Elburg, waar jullie een rondleiding krijgen van Musa zelf!

 

In Museum Elburg zijn elk jaar, naast de vaste opstelling, wisselende (kunst)- tentoonstellingen te zien met uiteenlopende onderwerpen. Bij voorbeeld een poppenverzameling, schilderijen van een bekende kunstenaar of een beeldententoonstelling over dieren. 
Het programma Musa de Museumman gaat over verzamelen. In het museum worden allerlei voorwerpen bewaard en verzameld. Het doel van dit lespakket is leerlingen bekend te maken met het begrip 'museum' en de leerlingen bewust ter maken dat er in een museum verzamelingen bewaard worden. Vragen zoals 'Wat is een museum? 'Wat is verzameling?' en 'Heb je zelf een verzameling komen hierbij aan de orde. Na aanleiding van dit project kan de klas op school zelf ook een kleine tentoonstelling maken.

Musa komt eerst bij jullie in de klas. Hij neemt zijn koffertje mee en hij vertelt hier de mooiste verhalen over. Dan komen jullie bij ons in het museum, vaak is dat een week later. Musa ontvangt jullie en neemt jullie mee op ontdekkingstocht door het museum en laat zien waar jullie het in de klas al een beetje over gehad hebben.

Met dit programma richten wij ons op groep 4, maar als het u iets lijkt voor een ander leerjaar kunnen wij dit eenvoudig aanpassen.


Leef het Kloosterleven
Museum Elburg is gevestigd in het voormalige Agnietenklooster . In dit klooster leefden en werkten van 1425 tot 1580 nonnen volgende de derde orde van Franciscus. Het gebouw heeft een unieke dubbelkapel waar de nonnen de mis hielden en ook de gewone burgers welkom waren. Een uniek verhaal dat we graag willen delen door middel van een mooie leskist met lesbrief. Hierin zit onder andere het verhaal van Alide die op haar 9e naar het klooster gaat. Ook zijn er wat creatieve opdrachten die jullie in de klas kunnen doen. Als jullie het museum bezoeken beleven we een klein beetje het kloosterleven met jullie, zo gaan we allemaal in pij, krijgen we Gregoriaanse zangles, schrijven we met ganzenveren en rollen we kaarsen van bijenwas. Wanneer we van de ene naar de andere workshop lopen vertellen onze gidsen over de ruimtes waar we zijn, wat de zusters hier deden en hoe ze leefden. 

 

Tijdens dit project maken de leerlingen, aan de hand van het verhaal van Alide en de opdrachten uit de leskist, kennis met de begrippen: klooster, kloosterleven, nonnen en monniken.
Het project bestaat uit een kennismaking op school met behulp van de leskist, daarnaast bezoeken de leerlingen Museum Elburg.

Tijdens het museumbezoek ervaren de leerlingen hoe het waas om in een klooster te leven. In echte nonnenkleding voeren zij allerlei activiteiten uit. Ze leren en zingen samen met "echte" zusteren Latijnse liederen. Zij schrijven hun eigen naam met een ganzenveer wen mogen de hoofdletter versieren, met als in de middeleeuwse boeken. 

We gaan de kloostertuin in om te ontdekken welke kruiden hier staan en waar ze voor gebruikt werden en er wordt een kaars gemaakt van bijenwas.

Dit project is geschikt voor groep 5 t/m 8, we bieden het aan op niveau van de leerlingen.


Kobus Kapitein
Kobus is een oude zeerot. Hij heeft zijn hele leven gevaren op alle woeste zeeën. In de tijd dat hij de wereld rondging op zijn houten schip verzamelde hij allerlei mooie dingen die hij tegenkwam. Toen kwam hij bij Museum Elburg terecht en heeft daar geleerd wat hij moet doen met zijn mooie spulletjes. Kobus kan van alles vertellen over verzamelen, verzamelingen en hoe je dit kan tentoonstellen, zélfs hoe je een klein museumpje kan maken.

 

Kobus komt met zijn schatkistjes naar jullie toe en zal ik de klas het een en ander vertellen en uitleggen. Vervolgens komen jullie met de hele klas gezellig naar Museum Elburg. Waar hij geeft jullie een rondleiding geeft om te ontdekken wat een museum nu precies is en wat we hier doen. Misschien is het leuk om met alles wat je leert een tentoonstelling in de klas te maken? 

 Dit programma is uitermate geschikt voor de onderbouw.


Stadwandeling met gids
Ontdek Elburg door het horen van mooie verhalen. Onze gidsen laten de meest mooie plekken zien en wijzen je op de dingen die je eerder nog niet had gezien.

Een gids vertelt tijdens een wandeling door het museum en de stad over de geschiedenis van Elburg. Hoe is de stad ontstaan, hoe was de rechtspraak geregeld en wat betekenen bijv. de keitjesstoepen? Hierbij bezoeken de kinderen natuurlijk het museum maar ook de andere locaties van het museum. In het muurhuisje zien ze hoe een gezin rond 1900 leefde. Bij de kazematten en de Vischpoort gaat het over de verdediging van de stad Elburg. Het is ook mogelijk om de kerktoren te beklimmen.

 

De prijs van de stadswandeling met gids is € 2,50 per kind (begeleiders gratis) en € 20,- per gids. Een gids is voor een groep van 15 tot 20 personen.

Kosten


De projecten stadswandeling uitgezonderd, kosten €75,- voor een schoolgroep tot 21 leerlingen, dit is inclusief de toegang tot het museum en gebruik van het materiaal. Boven de 21 leerlingen vragen wij een bedrag van €3,50 per leerling.

Komt u met meer groepen, dan is het prijs op aanvraag. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar info@museumelburg.nl

 

Voor inlichtingen kunt u bellen met Museum Elburg, bereikbaar onder telefoonummer 0525-681341.

Wilt u een activiteit boeken raden wij aan tijdig contact op te nemen met de afdeling educatie door een e-mail te sturen naar info@museumelburg.nl