Het voormalige Agnietenconvent waarin Museum Elburg is gevestigd leent zich bij uitstek voor muziek. In vele vormen! En op verschillende plekken. Zo hebben we een prachtige Kloosterkapel met een fijne akoestiek, een Refter geschikt voor vertelvoorstellingen, een gewelvenkelder waar een Ierse band niet uit de toon valt en bij goed weer een Kloostertuin.
Klankenklooster is de concertpoot van Museum Elburg, wij programmeren iedere derde vrijdag van de maand een interessant muziekoptreden. Heel soms wijken we van die vrijdag af. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is het belangrijk van te voren kaarten te kopen. Dat kan online op deze plek vanaf dinsdag 10 september.
Een kaartje kost € 17,50 inclusief een pauzedrankje.
Inloop vanaf 19.30 uur via de glazen deur in de Jufferenstraat tussen nummer 6 en 8
Aanvang concert 20.00 uur
Sinds de zomer van 2024 heeft Museum Elburg een bijzonder instrument in bruikleen van de Geelvinck Stichting. Het is een fortepiano van Collard & Collard uit 1889. Deze vleugel zal de hoofdrol spelen in onze concertserie. Het prachtige instrument met walnotenfineer staat als een juweel in onze unieke dubbelkapel.
Op Vrijdag 18 oktober wijdt pianist Rik Elings uit Zwolle onze bijzonder vleugel in. Muzikale duizendpoot Rik Elings (Zwolle, 1-1-1952) tourde tijdens zijn conservatoriumopleiding in de jaren ‘70 met zijn jazz-rock formatie SCOPE, was leider/pianist van bigband Last Moment en speelde als bassist mee op Herman Brood’s eerste Cd. Rik Elings werkte vanaf de jaren ‘80 onafgebroken als arrangeur-componist in de Hilversumse Radio-TV scène, begeleidde als AVLM- huispianist honderden vocalisten en was muzikaal leider van glamourorkest de Zwolse Muziekfabriek. Rik schreef diverse succesvolle musicals en theaterproducties.
"Zeer vereerd ben ik met de uitnodiging van Museum Elburg om het openingsconcert te verzorgen in de nieuwe serie ‘Klankenklooster’ (elke derde vrijdag van de maand). Met veel plezier ga ik de uitdaging aan om de ‘nieuwe’ Collard & Collard vleugel muzikaal in te wijden. Dit subtiele instrument, aangeboden door het Geelvinck Instituut, gebouwd in 1889 en geheel gereviseerd door de gespecialiseerde Pianotechnicus Hans Kramer, is zeer bijzonder en een prachtige aanwinst voor Museum Elburg.
Ik ga het publiek meenemen in een speels muzikaal onderzoek, waarbij ik al improviserend vele stijlen de revue zal laten passeren en e.e.a. over het instrument zal vertellen. Ik hou ervan om Klassiek, Neo-klassiek, Jazz, Pop, Latin en Kleinkunst met elkaar te verbinden en het geheel elke keer weer net even anders tot klinken te brengen. Mijn eigen Cultuurschip Thor (Zwolle) heeft een korte galm, de sfeervolle dubbelkapel heeft juist een lange galm. Het is de kunst om hier optimaal gebruik van te maken. Hoe zouden grootmeesters als Bach, Mozart, Beethoven, Chopin omgaan met dit specifieke instrument in deze devote ruimte? Ik ga het allemaal uitzoeken en hoop dat jullie daarbij willen zijn. Tot ziens op 18 oktober!"
Koop uw online ticket hier vanaf dinsdag 10 september.
Fling brengt op unieke wijze de traditionele Ierse muziek tot leven, met een veelzijdig repertoire dat zowel tijdloze klassiekers als originele composities omvat. In een sfeer die doet denken aan magische steenhopen, turfvuren en grijze bergen, houden ze de pure traditie van het delen en doorgeven van muziek springlevend.
Laat je meeslepen door de melancholische klanken van de Uilleann pipes, gepassioneerde zang, de ruige Donegal fiddle, helder klinkende snaren en de betoverende houten dwarsfluit. Verlies jezelf in ballades en verhalen over avonturiers, rovers, jonkvrouwen, verdronken boeken en verloren zwanen.
Annemarie de Bie, internationaal geprezen als toonaangevende zangeres, speelt daarnaast de Ierse houten dwarsfluit, bodhrán en gitaar. Evertjan ’t Hart, oprichter en arrangeur van Fling, vormt de unieke sound van de band met zijn Uilleann Pipes, Whistles en Bouzouki. Hij is wereldwijd erkend als bouwer van de Uilleann Pipes en trad op in programma's zoals ‘Vrije geluiden’ en ‘Podium Witteman’. Anna Marije van der Leest voegt met haar krachtige fiddle-partij extra diepgang toe, waarbij haar vioolspel in de ruige Donegal-stijl Fling’s muziek nog rijker maakt.
Koop uw online ticket hier vanaf dinsdag 10 september
Dit concert vindt niet plaats op de gebruikelijke vrijdagavond maar is een matinee op zaterdagmiddag. Inloop vanaf 14.30 uur, aanvang van het concert 15.00 uur.
Het volksmuziek ensemble Uzory is afkomstig uit de Oekraïense stad Mykolajiv. De zes leden van de groep zijn muzikale virtuozen die studeerden aan de conservatoria van Kiev en Odessa.
Zij bespelen typische Russische en Oekraïense instrumenten zoals de domra, balalaika, bajan (Russische knopaccordeon), fluit en een variatie aan slaginstrumenten.
Uzory wordt geprezen om het hoge niveau van de uitvoeringen en de hoge muzikale standaard. Het ensemble heeft behalve Russische en Oekraïense volksmuziek ook klassieke muziek, jazz, tango en traditionals uit het wereldrepertoire op het programma. Een heerlijk begin van de Kerstperiode.
Koop uw online ticket hier vanaf dinsdag 10 september.
Jong, gepassioneerd en enthousiast. Dat is piano-fluittrio 'Con Slancio' in een notendop. Het trio bestaat uit 2 fluiten en piano en is in 2019 ontstaan vanuit het Nijmeegs Studentenorkest en heeft in de afgelopen jaren divers repertoire op de lessenaar gehad. Zo werden werken van Debussy en Doppler afgewisseld met klassiek repertoire zoals Kuhlau.
Trio Con Slancio bestaat uit:
Henriette Bronkhorst speelt sinds jonge leeftijd dwarsfluit. Na het behalen van haar D-diploma op de muziekschool van Scherpenzeel is zij fluitlessen gaan volgen bij Marjolein de Wit in Groot-Ammers. Zij is verbonden geweest als fluitiste aan het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum. Samen met haar man (Gerrald Bronkhorst) vormt zij een duo voor fluit en orgel. Regelmatig verleent zij haar medewerking als fluitiste bij concerten met koren. Sinds 2023 speelt Henriette in het symfonieorkest Sjosjanim te Amersfoort.
Desirée Kamp studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op elfjarige leeftijd begon ze met fluitspelen en momenteel volgt ze fluitlessen bij Carola Ligt. Tijdens en na haar studententijd is zij verbonden geweest als fluitiste aan het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum en later bij het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest. Momenteel is ze fluitiste bij het Oost-Gelders Symfonieorkest (OGSO) in Doetinchem.
Jelle Hoksbergen speelt piano sinds zijn tiende. Hij studeerde theologie in Nijmegen en is als pianist, dirigent en arrangeur verbonden aan verschillende koren in en om Nijmegen, waaronder verschillende kerkkoren en studentenoperettekoor Carmina Ludicra.
Koop uw online ticket hier vanaf dinsdag 10 september
Resonans is een nyckelharpa consort van zeer bedreven en bevlogen professionele musici. Nyckelharpa betekent letterlijk sleutelharp/toetsharp en is een snaarinstrument uit Zweden dat wordt gebruikt om volksmuziek te spelen. Het instrument wordt in het Nederlands ook wel sleutelvedel of sleutelharp genoemd.
Resonans Wereldmuziek Consort bestaat uit drie nyckelharpa spelers: Elayne Lussenburg, Tonny Holsbergen en Tim de Wijs, die “groot geworden” zijn met andere instrumenten, zoals viool, draailier, gitaar, northumbrian pipes, darabuka en de klarinet.
Deze professionele muzikanten vielen als een blok voor de nyckelharpa toen dat instrument op hun weg kwam.
Via studie bij grootheden van dit instrument, zoals Marco Ambrosini, Torbjörn Näsbom, Didier François, Magnus Holmström, ontwikkelden ze hun technisch kunnen en repertoire. Sindsdien lijkt de nyckelharpa hun uiteindelijke bestemming. Niet dat ze hun andere instrumenten verwaarlozen: die komen in concerten van Resonans namelijk óók aan bod!
Met een repertoire van Rock&roll tot Barok, volksmuziek uit Frankrijk, Schotsland, Ierland, Jiddische muziek en muziek van de Balkan, brengt Resonans Wereldmuziek Consort met de concerten een unieke muziekervaring met een enorme afwisseling.
Koop uw online ticket hier vanaf dinsdag 10 september
Luuk Lenders staat bekend om zijn creatieve volksmuziek met Ierse whistles, ocarina's, accordeon, voetenpercussie, tafelbellen en pingpongballen. Soms speelt hij zelfs drie of vier instrumenten tegelijkertijd! Als deze muzikale duizendpoot op het podium staat neemt hij het publiek mee in een wervelwind van creativiteit, humor en prachtige muziek.
Zijn liefde voor Ierse, Schotse en Nederlandse volksmuziek klinkt door in elke noot die hij uit zijn instrumenten tovert. Naast volksmuziek van de bovenste plank zorgt Luuk ook altijd weer voor verrassende intermezzo's op onverwachte attributen.
In oktober 2023 bracht Luuk zijn lovend ontvangen dubbel-album "Het Groene Woud" uit: 26 nummers met als centrale thema groene bossen en fluitende vogels. Luuk speelde hierop ruim 50 instrumenten, tekende het schitterende artwork en werkte samen met o.a. Seán Cannon (bekend van The Dubliners), Kevin Conneff (bekend van The Chieftains), Hans Theessink en Beppie Kraft.
Met deze nieuwe plaat op zak speelt Luuk in theaters, kerken en andere fijne plekken en maakt van ieder concert een onvergetelijke ervaring!
Koop uw online ticket hier vanaf dinsdag 10 september
Duo Delta Scuti is een energiek duo, gevormd door Mateo Viscarra Wilde (pianist) en Gemma Smit (cellist). Hun ontmoeting in 2019 op het Conservatorium in Zwolle was het begin van oprechte vriendschap en een sterke muzikale band. De oorsprong van hun naam ligt in een belangrijke inspiratiebron voor het Duo: de natuur; Delta Scuti is de naam van een helder schijnende ster.
Mateo en Gemma vonden elkaar in de gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en repertoire uit de romantiek. Hun nieuwsgierigheid werd al snel gewekt door de veelzijdigheid van de verschillende stijlen binnen het klassieke repertoire en ze geven concerten met een divers programma. Ze gaven onder andere concerten op het stadsfestival en in het Odeon in Zwolle, het Wilminktheater in Enschede, Arnhem, Nijmegen, Leiden, het muziekgebouw in Eindhoven, de Harmonie in Leeuwarden en in andere steden. Ze behaalden de 3e prijs voor kamermuziek op het Festival Verao Classico 2023 in Lissabon, waar ze optraden in het National Coches Museum.
Ze namen deel aan masterclasses van onder andere Filipe Pinto-Ribeiro, Frans Helmerson, Miguel da Silva, het Bennewitz kwartet, Sarah Kapustin, Maria-Paula Majoor, Daniël van der Hoeven en Sepp Grotenhuis. Daarnaast speelden ze in de halve finale op het Gelre kamermuziek concours. Mateo Viscarra Wilde en Gemma Smit werken graag samen met andere disciplines. Momenteel ontwikkelen ze een concert programma in samenwerking met een Boliviaanse componist. Met veel enthousiasme laten ze de mensen hun passie voor de muziek beleven, en ze staan klaar om de podia in Nederland en buitenland te bestormen. De puurheid in het musiceren die ze beiden delen is voelbaar en maakt hun samenspel uniek.
Koop uw online ticket hier vanaf dinsdag 10 september.