Tentoonstellingen | Actueel

Willeke Klaassen: Stof tot kijken
Kunst van textiel en natuur

 

24 september 2022 t/m 14 januari 2023

 

Vind een moment van rust, reflectie en plezier in een dagelijkse stimulering, een textielkunst object waar je plezier aan beleeft en steeds weer iets nieuws ontdekt.

 

Met als inspiratie beelden en objecten die zo gewoon zijn dat we er vaak aan voorbij lopen.

 

 

Geest van de aarde, vervluchtiging

Het spreekt van wat was en wat is, vraagt naar wat blijft.
Ontdek de vluchtigheid die spreekt in het samenvoegen van blijven printen van vergankelijk blad, met fossiele vormen, gezet in steen, maar toch voorbijgegaan.


Deze werken brengen de fragiliteit van onze omgeving onder de aandacht en spreken van gevoel, samenhang en spanning.

Bij deze tentoonstelling is het mogelijk een audiotour te volgen

                                                                                     Kijk voor meer inspiratie op www.willekeklaassen.nl
                                                                                     of voor achtergrond informatie, foto's en andere inkijkjes op onze
                                                                                     Facebook en Instagram pagina:
                                                                                     www.facebook.com/museumelburg
                                                                                     www.instagram.com/museumelburg

Ton Dubbeldam: Nature and Imagination | 02 07 22 - 10 09 22

Een flinterdunne lijn

 

Door Anne Knipping, kunsthistorica

 

De sfeervolle werken van Ton Dubbeldam verbeelden de realiteit en benaderen abstractie. De voorstellingen zijn divers: nu eens een zonnig terrasje in Frankrijk, badend in een warm, zomers licht. Dan weer de staalblauwe Noordzee, bezien vanaf een strandje met glooiende duinen. Dubbeldam neemt de toeschouwer mee op een tour door Europa. Maar de echte reis voert niet over land of zee.

 

Reizen in stijl

Dubbeldam conformeert zich niet aan een specifieke stroming. In zijn werken combineert hij moeiteloos het realisme, impressionisme, pointillisme, luminisme en soms zelfs een scheutje futurisme. Juist door zich niet te beperken in stijl is de kunstenaar vrij om te experimenteren met vorm, kleur en licht. Speelse weerspiegelingen van het zomeravondlicht verlenen het wateroppervlak een sprookjesachtig aanzien. Harde schaduwen op een terras maken de toeschouwer bewust van een abstract lijnenspel. Witte tuinmeubelen worden geordend in een patroon dat er opeens sierlijk en spannend uitziet. Dubbeldam nodigt de toeschouwer uit om de Oude Wereld op een nieuwe manier te bekijken. Deze nieuwe wereld, met haar zorgvuldige balans tussen abstractie en figuratie, is de destinatie van een dertigjaar durend experiment met verschillende technieken en stijlen

0 Berichten

Doe mee met uniek project!

Verbeeld: Verbondenheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Vrijheid. 450 jaar na Willem van Oranje

In Museum Elburg is van half september 2022 tot eind januari 2023 een tentoonstelling te zien in het kader van het themajaar “1572. De geboorte van een Koninkrijk”. Elburg doet mee met dit themajaar omdat ook Elburg een kleine rol speelde in de begintijd van de strijd van Willem van Oranje tegen de Spaanse overheersing. Elburg sloot zich al vroeg, uit overtuiging, aan bij Willem van Oranje. Omdat er in Museum Elburg niet veel objecten zijn die aansluiten bij dit thema, kiezen wij voor een andere insteek.

 

Wij roepen lokale en regionale kunstenaars op om een voorstel bij ons in te dienen om werk te maken rond de idealen van Willem van Oranje. Idealen die misschien juist in deze tijd wel weer extra veel lading hebben: Verbondenheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Vrijheid. Wij leggen voor de ideevorming geen grenzen op, behalve dat er rekening mee moet worden gehouden dat het werk op zaal getoond wordt en dus de trap op moet. Ideeën kunnen worden aangeleverd tot uiterlijk vrijdag 24 juni via info@museumelburg.nl onder vermelding van ‘1572’.

 

Voor onze beeldvorming is een duidelijke omschrijving, liefst voorzien van een schets erg fijn. De kunstcommissie van Museum Elburg zal daarna een selectie maken uit de aangedragen werken, de beslissing wordt uiterlijk vrijdag 1 juli meegedeeld. Alle vormen van kunst zijn meer dan welkom: gedichten, liedjes, getekend of geschilderd werk, beeldhouwwerken, installaties. We zijn juist op zoek naar een mooie verscheidenheid aan werken.

 

 

Wordt u enthousiast van dit idee maar wilt u meer historische context om een idee uit te kunnen werken? Kijk dan op de website www.geboortevannederland.nl , daar vindt u een stuk achtergrond over het landelijke project.

0 Berichten