Tentoonstellingen | Actueel

Museum Elburg presenteert normaal gesproken vier tentoonstellingen per jaar. Vanwege de vele werkzaamheden rond de herinrichting zijn er dat de komende jaren drie per jaar. Hierbij gaat het om tentoonstellingen in Museum Elburg of de buitenlocaties (Vischpoort, Kazemat, de muurhuisjes en de kloostertuin).  


Martin Monnickendam

Veelzijdig colorist op de Veluwe 09 06 2018 | 15 09 2018

Van 9 juni tot en met zaterdag 15 september 2018 staat de Amsterdamse kunstenaar Martin Monnickendam centraal in twee Elburgse musea. Museum Elburg toont tekeningen en schilderijen van Veluwse landschappen, Museum Sjoel Elburg exposeert tekeningen met joodse thematiek.

 

Veelzijdig kunstenaar

Martin Monnickendam leefde van 1874 tot 1943. Hij groeide op in een liberaal joods gezin in Amsterdam, maar bracht regelmatig vakanties door op de Veluwe. Van kinds af aan wilde hij niets liever dan tekenen. Vanaf zijn twaalfde jaar volgde hij lessen op de tekenschool van Felix Meritis en van 1891 tot 1893 studeerde hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar ontwikkelde hij zich tot veelzijdig en uiterst productief kunstenaar: hij schilderde, aquarelleerde, etste, tekende en lithografeerde. Na zijn overlijden op 4 januari 1943 – vlak voordat hij gedeporteerd zou worden – liet hij een enorm oeuvre na. Daarvan zijn inmiddels ruim 4.000 werken gecatalogiseerd.

Colorist pur sang

Monnickendam werkte in een impressionistische stijl en gebruikte behalve verf ook vaak krijt. Hij stond bekend om zijn uitbundige kleurgebruik dat zo levendig was dat andere schilders hun werk niet graag naast dat van hem zagen. Als onderwerpen koos Monnickendam vaak de stad Amsterdam of joodse thema's. Maar ook schilderde hij stillevens, stadsgezichten en landschappen op de Veluwe.

Gezichten op de Veluwe

Vanuit zijn vakantiehuis in Stroe trok Martin Monnickendam over de hei, door de bossen en langs dorpjes en legde het landleven en de natuur vast. Ook maakte hij er portretten en schilderijen van zijn twee dochters Roos en Ruth, die hij kreeg met Alice Mouzin met wie hij in 1906 was getrouwd.

 

Voor het inzien van de biografie van Martin Monnickendam:

Download
Korte biografie Martin Monnickendam.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB

Rolina Nell

Expositie Maandag Wasdag in de Vischpoort 26 05 2018 | 08 09 2018

Vanaf zaterdag 26 mei exposeert kunstenares Rolina Nell in de Vischpoort, een buitenlocatie van Museum Elburg. Zij toont daar werk uit haar project  “Maandag Wasdag”. Haar werk is te bezichtigen zijn tijdens het openstellen van de Vischpoort in de zomermaanden.

 

De Vischpoort is geopend van week 29 tot en met week 33 van dinsdag tot en met zaterdag tussen 12.00 - 16.30 uur. Ook is de expositie extra geopend op zaterdag 8 september tijdens Open Monumentendag.

 

 

 

Lees verder -->


Margriet de Vries

Keramiek in de Kloostertuin 09 05 2018 | 20 10 2018

Een versteende momentopname van een beweging of weergave van opeenvolgende momenten van een beweging; vol vaart en dynamiek!

 

In het blauwgekleurde buitenwerk dat in de Kloostertuin van het Museum in Elburg te zien is, spelen water en de beweging van water een grote rol. Herinneringen van vele zomervakanties in Friesland aan en op het water. Vaak bestaat het werk uit meerdere delen: de ruimte tussen de delen zijn net zo belangrijk als de delen zelf. ‘Ode aan het water’ kan naar eigen idee op diverse manieren neergelegd en eventueel nog uitgebreid worden. Het werk van Margreet de Vries kenmerkt zich door het zoeken naar ‘contrasten’: contrast in vorm of in huid, contrast tussen rust en dynamiek. Daarnaast loopt al jaren ‘beweging’ als een rode draad  door haar keramische werk. Deze fascinatie voor beweging wordt weergegeven in grove steengoed klei, maar ook in dunne witte porseleinklei. 

 

Margreet de Vries (Rotterdam 1954) studeerde aan Academie Minerva te Groningen van 1971-1977 en volgde diverse workshops, o.a.in Het Keramisch Werkcentrum in Heusden en was gaststudent aan de Beezalel Academy of Art in Jeruzalem. Exposities vanaf 1981 in diverse galeries. Werk in stock in diverse galeries. Keramiekdocent bij het Kunstenhuis in Zeist en Bilthoven.

 

Voor meer informatie over Margreet en haar werk zie: www.margreetdevrieskeramiek.nl en www.margreetdevries.kunstinzicht.nl