Tentoonstellingen | Actueel


SCHEEPSMODELLENBOUWERS UIT ELBURG

Dit jaar bestaat Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop 50 jaar, in 2025 geldt datzelfde voor de Stichting tot behoud van  Elburger Botters (Botterstichting in de volksmond). Om dat te vieren wordt dit najaar in Museum Elburg aandacht besteed aan bottermodellen op schaal en botters afgebeeld door de Veluwse schilder Jos Lussenburg.

 

De schaalmodellen van de botters, bonzen, pluutjes en punters zijn gemaakt door talentvolle modelbouwers, die als hobby unieke botters heel gedetailleerd hebben nagebouwd, op basis van eigen tekeningen. Er zijn zowel modellen te zien van bouwers uit het midden van de 19e eeuw als modellen waarvan de lak amper droog is.

 

Een botter is een oud Nederlands type vissersvaartuig, een platbodemschip met een rond gebouwd, breed, hoog oplopend, overdekt voorschip en een laag, open achterschip. Hoe lager het achterschip, hoe gemakkelijker voor de behandeling van de netten.

 

Botters visten voornamelijk op de Zuiderzee. Met het schip werd onder andere gevist met sleepnetten en met kuilnetten (dwars- en kwakkuil, wonderkuil). De Botterstichting heeft in 2010 in de historische havenkom van Elburg een restauratiewerf met museumafdeling gerealiseerd waar sindsdien altijd wel een botter wordt gerestaureerd. Bezoekers kunnen vanaf een loopbrug het proces volgen. Een prachtig ambacht wordt zo gekoesterd en in leven gehouden door een leertraject waarbij een meester-scheepstimmerman jonge timmerlieden opleidt.

 

Om te weten uit welke vissersplaats een botter komt, kijkt u op de boeg en in de zeilen. Alle botters uit Elburg voeren een nummer dat begint met EB.

 


 

BEELDEN IN DE TUIN
29 mei t/m 14 september

 

Vier exposanten maken dit seizoen van de kloostertuin en plek om echt te genieten.  Ze nemen ons mee in hun voorstellingen van keramiek en brons. Laat je meenemen door de rust en sereniteit die de tuin u te bieden heeft en laat u verrassen door de combinatie die deze kunstenaars samen hebben gesteld.

 

De kunstenaars in alfabetische volgorde;

 

Het werk van Willem Bultman kenmerkt zich door sfeer en een sterk licht-donkercontrast. Hierbij werkt hij in hoofdzaak figuratief,  maar door zijn losse toets ontstaat er toch een vorm van abstractie waardoor er in zijn werk altijd wel iets te raden valt.  Ook zijn deze beelden figuratief maar met een losse toets.

Frida Hengeveld maakt o.a. handvormen op basis van geometrische figuren en experimenteert met de manier waarop deze afgewerkt worden bij het bakken.  Zij gebruikt hierbij organisch materiaal dat bij het verbranden een bepaalde kleur aan haar werkstukken geeft.  Frida: “ik ben al 50 jaar bezig met klei en, sinds 5 jaar, werk ik samen met mijn schoondochter in ons atelier”.

Albert van de Streek werkt in allerlei soorten steen maar ook in hout en een enkele keer in brons. Hij laat zich vooral inspireren door dierfiguren maar laat de vormgeving mede bepalen door wat het materiaal  te bieden heeft.  

 

Cor den Toom heeft altijd al een interesse gehad in kunst, in de breedste zin van het woord. Sinds 2013 houdt hij zich bezig met het maken van bronzen beelden. Dit heeft zijn voorkeur omdat er een mooi technisch proces achter zit. Zijn beelden zijn van brons, vaak gecombineerd met andere materialen zoals hout, ijzer en glas.

In zijn werk probeert hij thema's terug te laten komen die betrekking hebben op de relatie tussen God en mens, natuur, emoties, ritme, enz. Elk beeld heeft zijn eigen uitdagingen en geeft nieuwe ervaringen en inspiratie. 

 

Beelden in de tuin is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Museum Elburg. U kunt de Kloostertuin bereiken via de Zuiderwalstraat.

 

 

TENTOONSTELLINGEN | GEWEEST


De schilderijen van story painter Wouter Berns nemen de kijker op subtiele wijze mee naar een soms onvoorstelbare, maar meestal niet onmogelijke wereld. De geschilderde waarheid ligt ergens in het midden. Zijn onderwerpen haalt hij overal vandaan: uit literatuur, mythologie, wereldreligies, muziek en film. Zijn nieuwsgierigheid naar mensen, hoe ze zich verhouden tot de wereld en tot elkaar, klinkt overal in zijn werk door. 

 

Bij de tentoonstelling is een prachtig kunstboek verschenen waarin het oeuvre van Wouter Berns op een verrassende manier wordt gepresenteerd. Dit boek is te koop in de museumwinkel.

 

Wilt u meer schilderijen van Wouter Berns zien? Bezoek dan ook Galerie Tripmaker in Kampen (15 kilometer vanaf Elburg). De galerie ontleent haar naam aan de rijke bierbrouwer Dirck Tripmaker die rond 1500 in het pand woonde waar Galerie Tripmaker is gevestigd. Wouter Berns is op vrijdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur vaak in de galerie aanwezig en altijd bereid om een toelichting te geven.


Wat mensen, mensen aandoen

De oorlog in Oekraïne: het menselijk aspect

Een tentoonstelling over een oorlog in een erfgoed museum. Niet iets wat je direct zou verwachten. Museum Elburg heeft toch heel bewust gekozen om deze expositie te realiseren. Er zijn veel mensen uit de gemeente Elburg die naar Oekraïne reizen om daar (hulp) goederen te brengen. Ook zijn er veel Oekraïners die uit het oorlogsgebied zijn gevlucht in deze gemeente terecht gekomen. 
Deze expositie neemt je mee door verschillende thema's die allemaal betrekking hebben op mensen. Als eerste nemen we je mee de schuilkelder in, nog steeds een harde realiteit voor veel inwoners van Oekraïne. Na het schuilen vervolgen we met vluchten; zowel in Oekraïne als daarbuiten. Oorlog brengt ook een zwarte kant met zich mee; gewond, pijn en verdriet. Na de expositie nodigen we u uit in onze kapel. Hier kunt u de indrukken die u hebt opgedaan achterlaten.

Aan de hand van deze expositie worden er lezingen, voorstellingen, concertjes en rondleidingen georganiseerd. Kijk u hiervoor op de activiteitenkalender. Wilt u met een besloten groepje een rondleiding, stuurt u dan een mail naar info@museumelburg.nl, dan helpen we u graag dit te plannen.