"Van verleden tot heden, geknipt en gesneden. 40 jaar Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst"
Vanaf vrijdag 10 februari hebben wij een prachtige tentoonstelling in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Deze vereniging viert dit jaar het 40-jarig jubileum en exposeert op verschillende plekken in Nederland en het buitenland.
Papierknipkunst is al een hele oude kunst, de oudste knipwerken in deze expositie zijn in de 17e eeuw gemaakt. Ook tegenwoordig wordt er nog door kunstenaars heel mooi werk gemaakt. Papierknipkunst was ooit bedoeld als creatief tijdverdrijf voor meisjes en vrouwen, later gaan vooral mannen dit als beroep uitoefenen. Zij maakten in opdracht knipkunst voor een huwelijk, een doopplechtigheid of werd zelfs de hele levensloop van een gezin in één knipsel verbeeld. Dit zijn buitengewone knappe, met bloemen en krullen versierde kunstwerkjes. Het lijkt wel kant! Er werden jachttaferelen uitgeknipt, botanische motieven uitgewerkt of bijbelverhalen verbeeld.
Onder de noemer papierknipkunst valt meer dan knippen met hele fijne schaartjes. Het met vlijmscherpe mesjes snijden van patronen uit papier of perkament valt er ook onder. En wat te denken van ingewikkelde patronen uitsnijden met behulp van lasertechniek? Zolang kunstenaars zich aangetrokken voelen tot papier als medium zullen steeds nieuwe technieken opkomen. Ook daarvan zijn voorbeelden op zaal te zien.
Willeke Klaassen: Stof tot kijken
Kunst van textiel en natuur
24 september 2022 t/m 14 januari 2023
Vind een moment van rust, reflectie en plezier in een dagelijkse stimulering, een textielkunst object waar je plezier aan beleeft en steeds weer iets nieuws ontdekt.
Met als inspiratie beelden en objecten die zo gewoon zijn dat we er vaak aan voorbij lopen.
Geest van de aarde, vervluchtiging
Het spreekt van wat was en wat is, vraagt naar wat blijft.
Ontdek de vluchtigheid die spreekt in het samenvoegen van blijven printen van vergankelijk blad, met fossiele vormen, gezet in steen, maar toch voorbijgegaan.
Deze werken brengen de fragiliteit van onze omgeving onder de aandacht en spreken van gevoel, samenhang en spanning.
Bij deze tentoonstelling is het mogelijk een audiotour te volgen
Kijk voor meer inspiratie op www.willekeklaassen.nl
of voor achtergrond informatie, foto's en andere inkijkjes op onze
Facebook en Instagram pagina:
www.facebook.com/museumelburg
www.instagram.com/museumelburg
Een flinterdunne lijn
Door Anne Knipping, kunsthistorica
De sfeervolle werken van Ton Dubbeldam verbeelden de realiteit en benaderen abstractie. De voorstellingen zijn divers: nu eens een zonnig terrasje in Frankrijk, badend in een warm, zomers licht. Dan weer de staalblauwe Noordzee, bezien vanaf een strandje met glooiende duinen. Dubbeldam neemt de toeschouwer mee op een tour door Europa. Maar de echte reis voert niet over land of zee.
Reizen in stijl
Dubbeldam conformeert zich niet aan een specifieke stroming. In zijn werken combineert hij moeiteloos het realisme, impressionisme, pointillisme, luminisme en soms zelfs een scheutje futurisme. Juist door zich niet te beperken in stijl is de kunstenaar vrij om te experimenteren met vorm, kleur en licht. Speelse weerspiegelingen van het zomeravondlicht verlenen het wateroppervlak een sprookjesachtig aanzien. Harde schaduwen op een terras maken de toeschouwer bewust van een abstract lijnenspel. Witte tuinmeubelen worden geordend in een patroon dat er opeens sierlijk en spannend uitziet. Dubbeldam nodigt de toeschouwer uit om de Oude Wereld op een nieuwe manier te bekijken. Deze nieuwe wereld, met haar zorgvuldige balans tussen abstractie en figuratie, is de destinatie van een dertigjaar durend experiment met verschillende technieken en stijlen
In Museum Elburg is van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 25 juni 2022 de expositie “Wat een poppenkast! Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen” te zien.
Anneke van der Molen–Goutbeek (Kampen, 1966) is geboren in een creatief gezin maar koos toch voor een opleiding in de zorg. Ze werkte lang met mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking en leerde daar goed kijken omdat communiceren met taal moeilijk was. Die kunst om goed te observeren en zo de ‘natuurlijke echtheid’ van de mens te zien, gebruikt ze tegenwoordig in haar werk.
Haar drang om zich creatief te uiten, zorgde ervoor dat ze in 1987 het voorbereidingsjaar volgde op de Vrije Academie in Nunspeet. De jaren erna volgde Anneke allerlei cursussen om poppen te leren maken en begon ze aan clownstrainingen. Langzaam kwam alles bij elkaar. De clown vertegenwoordigt voor Anneke fantasie, creativiteit, bij je kern komen, de mens achter het masker. Inmiddels is Anneke al meer dan 10 jaar actief als Cliniclown en zie je de clown ook vaak terug komen in haar werken.
Sinds 2008 is ze steeds meer gaan schilderen, ze volgde lessen en ontwikkelde haar eigen stijl. In de werken die ze maakt, komen vaak menselijke figuren naar voren. Of het geheel klopt volgens de werkelijkheid is niet langer van belang, het gaat erom wat zij wil weergeven. De essentie van haar werk gaat over loslaten, vergankelijkheid, kwetsbaarheid, contact, relaties en identiteit. De theatrale wereld van de clown en zijn kinderlijke fantasie hebben hun weg gevonden naar haar kunst.