Tentoonstellingen | Actueel

Jubileumexpositie Vereniging van Nederlandse Emailleurs

Vanaf 7 juli tot en met 25 november 2023 vieren wij het 40-jarig jubileum van de Vereniging Nederlandse Emailleurs met een tentoonstelling op zaal met werk van Nederlandse en internationale emailleurs. Het thema is "Beweging" en dat is in vele vormen uitgewerkt: sieraden, objecten, werken voor aan de muur, mobiles, het is allemaal te zien. Het merendeel van het werk is te koop.

 

 

Net als bij het vorige jubileum hebben we ook weer een prijsvraag uitgeschreven voor deelnemende kunstenaars. Met de prijsvraag sluiten we aan op de historie van ons pand. De Patroonheilige van ons voormalige Agnietenklooster is Sint Agnes, zij was een 'bruid van Christus', daar past het bijbelboek Hooglied bij. Het woord 'hooglied' betekent ongeveer: het mooiste lied. Het Hooglied is een liefdeslied dat is geschreven door koning Salomo. Het gaat over de liefde tussen een bruidegom en zijn bruid. Aan de prijsvraag zijn drie prijzen verbonden: de juryprijs, de publieksprijs en een prijs voor één van de bezoekers die tijdens de expositie het stemformulier invult.

 

Om het extra feestelijk te maken heeft de Vereniging dit jaar ook de Kloostertuin ingericht met werk van leden. De Kloostertuin is te bezoeken tijdens openingstijden van het museum.

 

 


Wonderlijke reflecties; fotografisch werk van Ed Walraven

Van 1 juli tot en met 23 september 2023 exposeert fotograaf Ed Walraven in de gewelvenkelder van Museum Elburg. Ed Walraven laat in deze tentoonstelling werk zien met reflectie als thema: kleurrijk maar soms ook een beetje vervreemdend. Waar kijk je nu eigenlijk naar? Ed Walraven fotografeert in deze serie zijn objecten eigenlijk indirect. Hij fotografeert bijvoorbeeld een raam maar dan gaat het niet om dat raam maar om het gebouw dat je er in weerspiegeld ziet. Door de vervorming die optreedt, moet je soms wel drie keer kijken om het echt te zien. Soms ook blijft het een mysterie.... 

 

Laat je inspireren door Ed en ga daarna zelf opzoek naar de reflectie: in een raam, een plas water of de spiegelende lak van een auto bijvoorbeeld. Plaats je foto op je social media en tag ons: #reflectiesinmuseumelburg. 

 

Ed Walraven vertelde 11 juli bij Omroep Flevoland over zijn werk in het programma Kunst erin, kunst eruit. Dat fragment kan je hier beluisteren. Vanaf 07.35 gaat het gesprek over zijn foto's.


"Van verleden tot heden, geknipt en gesneden. 40 jaar Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst"

 

Vanaf vrijdag 10 februari tot en met zaterdag 24 juni 2023 hadden wij een prachtige tentoonstelling in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Deze vereniging viert dit jaar het 40-jarig jubileum en exposeert op verschillende plekken in Nederland en het buitenland.

 

Papierknipkunst is al een hele oude kunst, de oudste knipwerken in deze expositie zijn in de 17e eeuw gemaakt. Ook tegenwoordig wordt er nog door kunstenaars heel mooi werk gemaakt. Papierknipkunst was ooit bedoeld als creatief tijdverdrijf voor meisjes en vrouwen, later gaan vooral mannen dit als beroep uitoefenen. Zij maakten in opdracht knipkunst voor een huwelijk, een doopplechtigheid of werd zelfs de hele levensloop van een gezin in één knipsel verbeeld. Dit zijn buitengewone knappe, met bloemen en krullen versierde kunstwerkjes. Het lijkt wel kant! Er werden jachttaferelen uitgeknipt, botanische motieven uitgewerkt of bijbelverhalen verbeeld. 

 

Onder de noemer papierknipkunst valt meer dan knippen met hele fijne schaartjes. Het met vlijmscherpe mesjes snijden van patronen uit papier of perkament valt er ook onder. En wat te denken van ingewikkelde patronen uitsnijden met behulp van lasertechniek? Zolang kunstenaars zich aangetrokken voelen tot papier als medium zullen steeds nieuwe technieken opkomen. Ook daarvan zijn voorbeelden op zaal te zien.


Een foto zegt meer dan 100 woorden

Nog tot en met zaterdag 24 juni te zien in de gewelvenkelder van Museum Elburg: foto's van Annebet van den Pol en Susanne Stange. Beiden vertellen ze met hun foto's verhalen maar dan wel twee totaal verschillende.

 

Annebet, werkzaam bij Museum Elburg, is afgelopen voorjaar twee keer naar Oekraïne geweest met een transport van hulpgoederen. Zij heeft het leven van de achterblijvers gefotografeerd. Hun kapot geschoten of gebombardeerde levens. En tussen alle ellende zie je de moed en de levenslust van de trotse Oekraïners. In aparte series combineert ze fotografie met objecten die zijn achtergebleven na een beschieting, als stille getuigen van een vreselijke oorlog. Ook voegt ze lagen toe: een zwartwit-foto over hoe het ècht is, met een plexiglasplaatje met daarop geschilderd hoe het zou mòèten zijn: kleurrijke figuren die alledaagse dingen doen. 

 

Heel anders maar niet minder mooi is het werk van Susanne Stange. Ook deze fotografe komt uit Elburg. Haar foto's zijn haarscherp en rijk van kleur. Bijna als een noodzakelijke tegenhanger van de indringende reportagebeelden van haar vriendin Annebet. Susanne kiest onalledaagse situaties, ze zet deze zelf neer. Vaak met haar vader als hoofdrolspeler, of slachtoffer, als je het hem zelf zou vragen.... 

 


Willeke Klaassen: Stof tot kijken
Kunst van textiel en natuur

 

24 september 2022 t/m 14 januari 2023

 

Vind een moment van rust, reflectie en plezier in een dagelijkse stimulering, een textielkunst object waar je plezier aan beleeft en steeds weer iets nieuws ontdekt.

 

Met als inspiratie beelden en objecten die zo gewoon zijn dat we er vaak aan voorbij lopen.

 

 

Geest van de aarde, vervluchtiging

Het spreekt van wat was en wat is, vraagt naar wat blijft.
Ontdek de vluchtigheid die spreekt in het samenvoegen van blijven printen van vergankelijk blad, met fossiele vormen, gezet in steen, maar toch voorbijgegaan.


Deze werken brengen de fragiliteit van onze omgeving onder de aandacht en spreken van gevoel, samenhang en spanning.

Bij deze tentoonstelling is het mogelijk een audiotour te volgen

                                                                                     Kijk voor meer inspiratie op www.willekeklaassen.nl
                                                                                     of voor achtergrond informatie, foto's en andere inkijkjes op onze
                                                                                     Facebook en Instagram pagina:
                                                                                     www.facebook.com/museumelburg
                                                                                     www.instagram.com/museumelburg


Ton Dubbeldam: Nature and Imagination | 02 07 22 - 10 09 22

Een flinterdunne lijn

 

Door Anne Knipping, kunsthistorica

 

De sfeervolle werken van Ton Dubbeldam verbeelden de realiteit en benaderen abstractie. De voorstellingen zijn divers: nu eens een zonnig terrasje in Frankrijk, badend in een warm, zomers licht. Dan weer de staalblauwe Noordzee, bezien vanaf een strandje met glooiende duinen. Dubbeldam neemt de toeschouwer mee op een tour door Europa. Maar de echte reis voert niet over land of zee.

 

Reizen in stijl

Dubbeldam conformeert zich niet aan een specifieke stroming. In zijn werken combineert hij moeiteloos het realisme, impressionisme, pointillisme, luminisme en soms zelfs een scheutje futurisme. Juist door zich niet te beperken in stijl is de kunstenaar vrij om te experimenteren met vorm, kleur en licht. Speelse weerspiegelingen van het zomeravondlicht verlenen het wateroppervlak een sprookjesachtig aanzien. Harde schaduwen op een terras maken de toeschouwer bewust van een abstract lijnenspel. Witte tuinmeubelen worden geordend in een patroon dat er opeens sierlijk en spannend uitziet. Dubbeldam nodigt de toeschouwer uit om de Oude Wereld op een nieuwe manier te bekijken. Deze nieuwe wereld, met haar zorgvuldige balans tussen abstractie en figuratie, is de destinatie van een dertigjaar durend experiment met verschillende technieken en stijlen

0 Berichten

Wat een poppenkast! 02 04 22 / 25 06 22

Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen

In Museum Elburg is van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 25 juni 2022 de expositie “Wat een poppenkast! Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen” te zien.

 

Anneke van der Molen–Goutbeek (Kampen, 1966) is geboren in een creatief gezin maar koos toch voor een opleiding in de zorg. Ze werkte lang met mensen met een verstandelijke en  lichamelijke beperking en leerde daar goed kijken omdat communiceren met taal moeilijk was. Die kunst om goed te observeren en zo de ‘natuurlijke echtheid’ van de mens te zien, gebruikt ze tegenwoordig in haar werk.  

Haar drang om zich creatief te uiten, zorgde ervoor dat ze in 1987 het voorbereidingsjaar volgde op de Vrije Academie in Nunspeet. De jaren erna volgde Anneke allerlei cursussen om poppen te leren maken en begon ze aan clownstrainingen. Langzaam kwam alles bij elkaar. De clown vertegenwoordigt voor Anneke fantasie, creativiteit, bij je kern komen, de mens achter het masker. Inmiddels is Anneke al meer dan 10 jaar actief als Cliniclown en zie je de clown ook vaak terug komen in haar werken.

 

 

Sinds 2008 is ze steeds meer gaan schilderen, ze volgde lessen en ontwikkelde haar eigen stijl. In de werken die ze maakt, komen vaak menselijke figuren naar voren. Of het geheel klopt volgens de werkelijkheid is niet langer van belang, het gaat erom wat zij wil weergeven. De essentie van haar werk gaat over loslaten, vergankelijkheid, kwetsbaarheid, contact, relaties en identiteit. De theatrale wereld van de clown en zijn kinderlijke fantasie hebben hun weg gevonden naar haar kunst.

Download
Originele uitnodiging expo 'Wat een poppenkast! - Anneke van der Molen'
Mus.Elburg-2022.03.14-Expo-Poppenkast-Ui
Adobe Acrobat document 1.4 MB
Download
Originele poster expo 'Wat een poppenkast! - Anneke van der Molen'
Mus.Elburg-2022.03.14-Expo-Poppenkast-Po
Adobe Acrobat document 2.3 MB
0 Berichten