Activiteiten Kalender


Vestingval in Museum Elburg

Van 17 tot 27 mei staat de binnenstad van Elburg weer in het teken van Vestingval, een culturele manifestatie op bijzondere (historische) plekken. Museum Elburg was ruim 10 jaar geleden actief betrokken bij de oprichting van de stichting en steunt dit prachtige initiatief nog altijd van harte. Dus leveren we maar liefst 6 plekken om te exposeren, is ons museumcafé de uitvalsbasis voor de organisatie en zijn zowel de opening als de sluiting bij ons.

 

Wat is er deze 10 dagen te zien en te doen in Museum Elburg?

 

In de Kloosterkapel is een multimediaal werk te zien van kunstenaar en theoloog Arent Weevers. De mediakunst van Arent Weevers reikt naar de grote thema’s: mens, existentie, religie, spiritualiteit. Zijn biologerende, kernachtige installaties zijn doordrongen van een diepe lichamelijke mystiek. Met minimale middelen en vertraagde beelden, vaak in zwart-wit en dicht op de huid geschoten, suggereert hij het menselijk tekort in het licht van hoop en verlossing. in de Kloosterkapel is het werk Tryptich te zien.

 

Arent Weevers verzorgt zaterdag 20 mei om 12.00 uur ook een lezing over zijn werk in diezelfde Kloosterkapel. In theologie schuilt meer verbeelding dan u zou denken, en in de kunst vindt u meer sporen van God dan u zou vermoeden. Dat is de ontdekking van Arent Weevers. Kunst en theologie zijn twee boezems van één hart. Weevers’ internationaal geprezen interactieve installaties, 2D en 3D stereoscopische en holografische kunstwerken weerspiegelen deze ontdekkingstocht. Het boek Mijmeringen. Over kunst, lichaam en religie belicht ze op een bijzondere manier. In de lezing neemt hij u mee in deze boeiende zoektocht.

 

In de Kloostertuin is werk te zien van leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs. De Kloostertuin is een fijne serene plek om te zijn, een groene oase in de stad. Een kloostertuin verbeeldde het aards paradijs of de maagd Maria, naar aanleiding van de tekst in het Hooglied die over de bruid spreekt als een "Besloten Tuin"  ofwel Hortus Conclusus. De Kloostertuin wordt aangekleed met kunstwerken van 13 (inter)nationale emaille-kunstenaars. Het wordt een feest van vormen en kleuren. Zelfs als er dit jaar niets gaat bloeien, zal de Kloostertuin nog een uitbarsting van vreugde zijn. 

 

De expositie in de tuin is de opmaat voor een grote tentoonstelling van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs die in het kader van het veertigjarig jubileum van de vereniging vanaf 7 juli te zien zal zijn in Museum Elburg.

 

Momenteel op zaal in Museum Elburg: "Van verleden tot heden, geknipt en gesneden", een tentoonstelling voor het 40-jarige jubileum van de Vereniging voor Papierknipkunst. Dit is een hele mooie afwisselende tentoonstelling met traditionele en moderne werken. Het leuke aan papierknipkunst is dat je met heel weinig: papier en een schaar, aan de slag kunt. Je kunt het overal doen en iedereen kan het leren, dat begint al bij het knippen van een kleedje op de basisschool. 

 

Op zaterdag 20 mei van 13.00 tot 16.00 uur geeft Hanneke Hilberts, lid van de Vereniging voor Papierknipkunst, een knip-demonstratie op de zaal van de expositie. Bent u helemaal geïnspireerd? Koop dan in onze museumwinkel een beginnerssetje met oefeningen en een lekker scherp schaartje voor € 6,95. De tentoonstelling en demonstratie zijn te bezoeken met een museumkaart of door een entreebewijs voor het museum te kopen.

 

In het museumcafé, tijdens deze dagen bekend als Vestingvalcafé, is een expositie van Fotoclub Elburg te zien. Dit jaar is gekozen voor het thema "Architectuur". Deze expositie zal de rest van het jaar op deze locatie te zien zijn.

Muurhuisje 1 en 2 aan de Zuiderwalstraat zijn buitenlocaties van Museum Elburg. Beide huisjes worden tijdens Vestingval omgetoverd tot expositieruimte.


In Muurhuisje 1 is werk te zien van Marieke Noort. Marieke Noort maakt kunstwerken die natuur en cultuur combineren, geïnspireerd door o.a. schimmels, paddenstoelen, korstmossen en verlaten oorden. Ze gebruikt grafische technieken zoals materiaalprint en recycleert zoveel mogelijk materialen om duurzaam werk te maken. Deze bestaan vooral uit tekeningen, monoprints en collages van restmaterialen. Noort werkt ook aan een ander project, geïnspireerd door wereldwijde klederdrachten en culturen, waarbij ze fotoportretten maakt van volken die hadden kunnen bestaan. Haar serie over identiteit en cultuur uit 2002 werd opgepakt tijdens de lockdown in 2020 en vormen nieuwe relaties met huisraad in het muurhuisje. 

 

In Muurhuisje 2 exposeert Krista van Norel, zij maakt installaties van verschillende materialen en lichtobjecten. Dekens verwijzend naar warmte, bescherming, veiligheid, nostalgie en vervlogen tijden. Natuurproducten gecombineerd met plastic speelgoed krijgen nieuwe betekenis, geven gevoel van een andere tijd dan deze werkelijkheid, de grens van absurditeit. Schuilen, verlaten, groei, vergankelijkheid, schoonheid en kwetsbaarheid van ons lichaam en maakbaarheid en eindigheid van leven voor mens en dier. Vervreemding van menselijk lichaam, eenwording met natuur om te bevragen hoe we onszelf zien in relatie tot onze aarde.

 

 

In de Kazemat bij de Vischpoort, ook één van de buitenlocaties van Museum Elburg, exposeert Hendrik Ribot. Beeldend kunstenaar Hendrik Ribot vat zijn kunstenaarschap in een zin samen: "Verbeelding en creativiteit zijn mijn drijvende kracht. Diversiteit en veelzijdigheid mijn speelveld". Na opleidingen aan de Design Academie Eindhoven en de KABK Den Haag heeft hij zich op verschillende terreinen in de kunst gemanifesteerd. 

 

 

 

Naast exposities zijn er tijdens Vestingval ook de nodige optredens in de Kloosterkapel:

Tijdens de avondopstelling van de locaties op woensdag 17 mei om 18.30 uur speelt saxofoonkwartet MICA in de Kloosterkapel. MICA bestaat uit vier enthousiaste studenten van het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie en besloten al snel samen een kwartet te vormen. Op het podium zie je vier verschillende saxofoons bespeeld door vier hele verschillende individuen. Muziek maken is wat ze het allerliefste doen en er worden dan ook vele uren besteed aan het repeteren en optreden van een ondertussen gevarieerd repertoire.

De Susters van Susterenkoor "St Agnes", gekleed in habijten, zingen op vrijdag 19 en 26 mei van 11.30 tot 12.00 uur een aantal liederen die passen bij de sfeer van de kloosterkapel. In de middeleeuwen woonden susteren in het Agnietenklooster. In de kapel is rust en stilte. Net als in die tijd laat  het susterenkoor “St.-Agnes” o.l.v. dirigent Grietje Roozeboom weer liederen klinken in de kapel. Om aan te sluiten bij de serene sfeer is niet gekozen voor in- en uitloop tijdens het zingen, maar voor een concertje van ongeveer een half uur. 

 

Op dinsdag 23 mei om 20.00 uur zingt Vrouwenkamerkoor HERA in de Kloosterkapel. Passie voor zingen van uitdagende muziek op hoog niveau is wat de zangeressen van Vrouwenkamerkoor HERA verbindt. Het werd in 2019 opgericht door dirigente Raghna Wissink en gooit vanaf het eerste concert hoge ogen met interessant, veelstemmig, klassiek en eigentijds a capella repertoire. Met delen uit debuutprogramma ‘Fear thou not’ wint Hera in 2020 het Vocaal Festival in Utrecht. Uit het juryrapport: “Wat een prachtig ensemble met interessant repertoire, een uitstekende focus van de koorleden en een fijne muzikale benadering.” 

Het duo Wilde Eend verzorgt op vrijdag 26 mei om 19.00 en om 20.30 uur een Joods vertelconcert met klezmer muziek. Joden vieren het leven omdat ze telkens kunnen worden bedreigd. Door feesten als Poeriem, Pesach en Chanoeka met verhalen, muziek en feestelijke gerechten. Ze roepen dan, of bij het uitbrengen van een toast: Lechajim! Op het leven!

 

Tijdens het vertelconcert van duo Wilde Eend (Gottfrid van Eck - verteller, klarinet, Juul Beerda - accordeon) komen Joodse verhalen en muziek tot leven. Vol wijsheid en humor, ernst en lichtvoetigheid. Sprankelend, een snaar rakend, plezier om bij te huilen, verdriet om op te dansen.

 

Tenslotte, niet op één van onze locaties maar het voelt wel een beetje 'als van ons':  onze educatie-collega Annebet van den Pol is dit jaar afgestudeerd aan de Foto-academie. Zij presenteert bij Zandverhalen aan de J.P Broekhovenstraat, een indringende fotoreportage van haar twee bezoeken aan Oekraïne eerder dit jaar. Ze legde er vele contacten en mocht van de mensen heel dichtbij komen om hun verhaal in beeld te brengen.

 

Zandverhalen ligt een beetje buiten de route maar sla deze locatie zeker niet over. Annebet exposeert er samen met Susanne Stange. Loop vanuit de stad rechts langs de oude haven van Elburg. Sla ter hoogte van de Botterwerf links af. Loop langs de Botterwerf verder langs de haven. Aan het eind is een smalle doorgang naar Zandverhalen.


Hansje het Scheepsmuisje

 

Ontdek samen met Hansje het Scheepsmuisje
de Hanze en de Kogge!

 

Ontdek de kombuis, schrijf een kattebelletje aan de schipper, lekker chillen in één van de hangmatten en nog veel meer... 
 
De entree voor kinderen  t/m 12 jaar is gratis, onder begeleiding van tenminste één volwassene
(7,00 p.p. of gratis met Museum Jaarkaart)

 

Hansje het Scheepsmuisje is open tijdens de openingstijden van Museum Elburg.

U hoeft hiervoor niet te reserveren, maar als het vol is vragen wij u eerst ons museum te bezoeken, waarna u op volgorde van binnenkomst deze expositie kunt bezoeken.

 

We hopen je te zien!

palmpasen: stok versieren en optocht!

 

Op zaterdag 1 april kun je in het museum een mooie paasstok maken. Als we deze klaar hebben gaan we achter de muziek aan en mag iedereen ze zien!
 
De entree voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is €3,50. We vragen €5,00 borg voor de stok, deze krijgt u na afloop terug. Het brood, de snoepjes en de versieringen zitten bij de prijs inbegrepen.

 

Zaterdag 1 april wordt je om 13.30 uur in het Museum Café ontvangen en rond 14.30 uur start de optocht.

Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar info@museumelburg.nl

 

We hopen je te zien!


workshop papierknipkunst woensdag 29-03

Vanaf vrijdag 10 februari hebben wij een prachtige tentoonstelling in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Deze vereniging viert dit jaar het 40-jarig jubileum en exposeert op verschillende plekken in Nederland en het buitenland.

 

Op woensdag 29 maart verzorgt de ervaren papierknipkunstenaar Hanneke Hilberts uit Putten een workshop letters knippen. Het knippen van een letter, of misschien wel een hele naam als je een hele snelle goeie 'knipper in opleiding' bent, is een leuke eerste kennismaking met papierknipkunst. Laat je vooraf inspireren door de mooie expositie "Van verleden tot heden, geknipt en gesneden" die nog tot 24 juni in Museum Elburg is te bekijken. 

 

De workshop start om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De kosten bedragen € 10,00 per persoon, plus de entree voor Museum Elburg: € 7,00 p.p. of een museumkaart. Er kunnen maximaal 10 personen meedoen en er zijn nog 4 plekjes. Opgeven kan via info@museumelburg.nl. Graag aanmelden vòòr woensdag 29 maart 11.00 uur. 

 

Deze workshop is bedoeld voor volwassenen. Mocht er nou veel belangstelling zijn voor een workshop voor kinderen, laat het ons dan weten, dan kijken we of we dat ook kunnen regelen.  


voorjaarsvakantie: Proefjeslab!

 

Kom in de voorjaarsvakantie naar Museum Elburg en word een echte onderzoeker in ons proefjeslab!
 
De entree voor kinderen is gratis. Kinderen moeten wel begeleid worden door tenminste één volwassene. De entree voor volwassene is €7,00 of gratis met de Museum Jaarkaart.

 

Je kan het proefjeslab bezoeken tijdens de openingstijden van het museum.

 

Het proefjeslab wordt mogelijk gemaakt door:
Elburg Foods B.V.
College Lambert Franckens
Pearl Opticiens Elburg


Een archeologisch avontuur!

 

Beleef een archeologisch avontuur!

Ontdek de wereld van de archeologie!

 
De entree voor kinderen is gratis. Kinderen moeten wel begeleid worden door tenminste één volwassene. De entree voor volwassene is €7,00 of gratis met de Museum Jaarkaart.

 

Je kan archeologie bezoeken tijdens de openingstijden van het museum.

 

 

 


Workshop Onverwachte kwasten

 

 workshop Onverwachte kwasten

Zaterdagmiddag 7 januari

 

 

 

 Van natuurlijke materialen maken we onverwachte kwasten.
Wat kun je daar mooie lijnen mee maken en zelfs vlakken!
Op een vloeiende manier maak je er prachtige werken mee.
Je hoeft hiervoor geen ervaring te hebben.
Gewoon lekker meespelen!

Workshop voor volwassenen van 2,5 uur met blad,
bewerkers, veel papier, inkt: 40,- p.p.
mail naar info@museumelburg.nl om je op te geven

 

De workshops worden geleid door Willeke Klaassen. Willeke heeft vele jaren onderwijs ervaring in het (speciaal) onderwijs, zij geeft workshops aan alle leeftijden. Ook is zij docent beeldende kunst en vormgeving. Willeke is kunstenaar gespecialiseerd in diverse soorten textiel. Vaak maakt ze ook gebruik van takken, verf en gerecycled materiaal.

Workshop Viltmasker Maken

 

 

 Maak je eigen viltmasker


Een uitgebreide workshop dag waar we de techniek van het vilten goed verkennen en aan het werk gaan met het vormen van een masker om een basisvorm heen.

De basisvormen zullen handgemaakt worden door de kunstenaar, om in een dag heel ver te komen met een masker naar je eigen smaak en het thuis af te kunnen maken als dat nodig is.


Een gezellige dag voor jezelf!
Workshop van 5 uur met handgemaakte vorm, inclusief lunch, €95,- p.p.

 mail naar info@museumelburg.nl om je op te geven

 

De workshops worden geleid door Willeke Klaassen. Willeke heeft vele jaren onderwijs ervaring in het (speciaal) onderwijs, zij geeft workshops aan alle leeftijden. Ook is zij docent beeldende kunst en vormgeving. Willeke is kunstenaar gespecialiseerd in diverse soorten textiel. Vaak maakt ze ook gebruik van takken, verf en gerecycled materiaal.

  

Activiteiten


Schilderij Cornelis Springer komt naar Elburg!

Na twee spannende weken van voorbereiden, geld inzamelen en duimendraaien is 13 juli op de veilig van Sotheby’s London het schilderij ‘Bij de Ravennespoort te Elburg’ van Cornelis Springer (1817 – 1891) aangekocht door een Elburgs echtpaar. Zij geven het schilderij in langdurig bruikleen aan Museum Elburg waar het een ereplaats krijgt.

 

Het is hartverwarmend hoeveel mensen bereid waren mee te werken en mee te betalen om dit unieke schilderij naar Elburg te halen. Joop Zwart van Elburg Destijds zette een crowdfunding op waar mensen gul bleken te geven, dit kan overigens nog tot en met 20 juli. Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop, de Stichting Vrienden Museum Sjoel Elburg en de Vereniging Vrienden van het museum Elburg bundelden hun krachten en brachten ook geld bijeen en de gemeente Elburg wil zorg dragen voor het beveiligingssysteem. Museum Elburg is enorm dankbaar dat zoveel mensen zich wilden inzetten om dit unieke schilderij van Elburg daar te brengen waar het hoort: in Elburg!

 

 

Cornelis Springer
Cornelis Springer is één van de belangrijkste schilders van de Hollandse Romantiek, een stijl die gekenmerkt wordt door een prachtig warm gebruik van zonlicht. Springer schilderde voornamelijk stads- en dorpsgezichten en trok daarvoor regelmatig naar stadjes langs de Zuiderzee omdat daar de tijd zo goed bewaard was. Hij maakte in 1863 het schilderij ‘Bij de Ravennespoort te Elburg’. De naam Ravennespoort kom je niet vaak tegen, doorgaans wordt gesproken over de Zwolsche poort of de Kleine Poort. Het gaat dan om de poort die ooit aan het begin van de Jufferenstraat heeft gestaan. Vanaf die plek schilderde Springer het poortje van de Synagoge, de prachtige stadsboerderij op de plek van Jufferenstraat 1 en het muurhuisje daar tegenover. Op de achtergrond staat de Grote of St. Nicolaaskerk. Springer maakte er een levendig straatbeeld van met mensen en een paard. Het werk is een fantastische aanvulling op de schilderijen van de Veluwse schilders die Elburg natuurlijk heel vaak op doek vastlegden. De stijl en kunde van Cornelis Springer zijn echt van een andere orde en Museum Elburg is heel erg blij dat er zo’n topstuk op zaal komt te hangen.

0 Berichten

Activiteiten rondom emaillekunst in Museum Elburg

·       Donderdag 18 oktober 19.30 uur, in de Refter van Museum Elburg: emaillekunstenares Gré Dubbeldam vertelt aan de had van veel beeldmateriaal over de kunst van het emailleren.

 

Kosten: € 5,00. Voor leden van de Vereniging Vrienden van het museum Elburg en leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs € 2,50

 

·       Zaterdag 20 oktober  en zaterdag 5 januari, in de kapel van Museum Elburg: demonstraties emailleren door leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs.

 

·       Zaterdag 20 oktober, 21 november en 9 februari,  in het museumcafé van Museum Elburg: workshop emailleren. De workshop wordt aangeboden op 2 tijdstippen, om 10.00 uur en om 14.00 uur. Kosten bedragen € 20,00.

 

Meer informatie

 

 

In overleg kan gekeken worden of speciaal voor groepen extra workshops kunnen worden gehouden. Reserveren verplicht via info@museumelburg.nl of 0525 681341.

 

Museum Elburg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Gesloten op 25 en 26 december 2018 en 1 januari 2019.


Rotary Museumkidsweek 2018 herfstvakantie | 23 oktober t/m 27 oktober

 

Rotary Museumkidsweek voor kinderen

 

ELBURG – Voor het vierde jaar biedt Museum Elburg de Museumkidsweek aan in de herfstvakantie. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met de Rotary Club Oldebroek-Elburg. Zij steunen naast Museum Elburg ook Boerderijmuseum  ‘de Bovenstreek’ in Oldebroek. Dankzij de Rotary Club zal de toegang en alle activiteiten gratis zijn.

 

Van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 oktober zijn er verschillende themadagen met uiteenlopende activiteiten voor kinderen. Zo is er een griezelDAG en een knip, plak en kleurDAG waarop er geknutseld kan worden. Op de ‘terug naar toenDAG’ moeten de handen uit de mouwen worden gestoken met tobbe wassen en koffiebonen malen. De speurneuzen kunnen hun lol op tijdens de expeditieDAG tijdens het zoeken naar een schat!

 

De Rotary Museumkidsweek sluit de activiteiten aan bij het thema ‘vriendschap’ van de Kinderboekenweek. Een boodschap die daarop aanlsuit aan alle kinderen die willen komen; neem je vriendje/vriendinnetje mee want “vriendschap is samen ontdekken”. De week wordt afgesloten op de zaterdag met een kloosterDAG waarbij het klooster weer tot leven komt!

 

Het museum biedt niet alleen voor kinderen activiteiten aan, maar biedt ook stageplekken aan voor maatschappelijke stagiaires. Zij krijgen de mogelijkheid om kinderactiviteiten te begeleiden en te zien hoe de voorbereidingen eraan toe gaan achter de schermen in een museum.

 

Er is dit jaar ook weer een Museumkidsweek-wedstrijd met de museumkidsmascotte Tikkit in de hoofdrol. Onder het motto “vriendschap is samen ontdekken” kunnen ze op zoek gaan naar een bijzondere plek/voorwerp, Tikkit is de 'gids’. Door een foto van die plek/voorwerp op museumkidsweek.nl te uploaden maken ze kans op een vriendenfeestje in een Kidsproof museum. Om het thema rond te maken vullen ze op de website de volgende zin aan: “Vriendschap is samen:……….”.

 

Toegang Rotary Museumkidsweek en deelname kinderactiviteiten GRATIS. Begeleiders betalen slechts de helft van de normale toegang namelijk € 3,-.

 

 

Uitgebreid programma:

 

‘GriezelDAG’ 6+

Dinsdag 23 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Om in de maand oktober aan te sluiten bij Halloween gaan we griezelen in het museum. Maak een eng spookhuis, vleermuis boomhangers, spookslingers of griezelige maskers.

 

 

‘Terug naar toenDAG’ 6+

Woensdag 24 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Ben je ook zo benieuwd hoe jouw opa en oma hebben geleefd? Hoe wasten ze zonder wasmachine of hoe maakten ze koffie? Hoe zag een school er vroeger uit en wat voor spelletjes deden ze 100 jaar terug? Je mag zelfs een kijkje nemen in het muurhuisje die is ingericht alsof je terug in de tijd gaat. Er zal ook een fotohoek ingericht zijn waar je verkleed in oude kleren een selfie kunt maken!

 

 

‘Knip, plak en kleurDAG’ 6+

Donderdag 25 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Knutselen in het museum rondom het thema ‘vriendschap’ en ‘Middeleeuwen’. Zo sluiten we aan bij het thema van de Kinderboekenweek en de tijd waar het museumgebouw in is gebouwd.

 

 

‘ExpeditieDAG’ 4+ en 6+

Vrijdag 20 oktober (tussen 11.00 en 17.00 uur)

 

Ga op expeditie in het museum en zoek de schat! Vind jij de schat dan verdien je wat! Daarnaast bieden we een speurtocht door de stad aan langs bijzondere monumenten. Als je deze hebt afgerond krijg je een leuk presentje.

 

 

‘Kloosterdag’ 4+

Zaterdag 21 oktober (tussen 12.00 en 16.00 uur)

 

Het oude klooster komt tot leven. Overal lopen nonnen door Museum Elburg die oude ambachten beoefenen en verhalen vertellen over vroeger. Kinderen kunnen zich die middag ook verkleden in een habijt en veel activiteiten doen: kalligraferen, middeleeuwse maskers maken, papier maken en kloostermoppen bakken. Ook voor de (groot)ouders is het de moeite waard.

 

 

 


02 11 2018 | Vocaal Ensemble Voxtet en orgel - cello muziek in de Kloosterkapel Elburg

Schilderij Cornelis Springer komt naar Elburg!

Na twee spannende weken van voorbereiden, geld inzamelen en duimendraaien is 13 juli op de veilig van Sotheby’s London het schilderij ‘Bij de Ravennespoort te Elburg’ van Cornelis Springer (1817 – 1891) aangekocht door een Elburgs echtpaar. Zij geven het schilderij in langdurig bruikleen aan Museum Elburg waar het een ereplaats krijgt.

 

Het is hartverwarmend hoeveel mensen bereid waren mee te werken en mee te betalen om dit unieke schilderij naar Elburg te halen. Joop Zwart van Elburg Destijds zette een crowdfunding op waar mensen gul bleken te geven, dit kan overigens nog tot en met 20 juli. Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop, de Stichting Vrienden Museum Sjoel Elburg en de Vereniging Vrienden van het museum Elburg bundelden hun krachten en brachten ook geld bijeen en de gemeente Elburg wil zorg dragen voor het beveiligingssysteem. Museum Elburg is enorm dankbaar dat zoveel mensen zich wilden inzetten om dit unieke schilderij van Elburg daar te brengen waar het hoort: in Elburg!

 

 

Cornelis Springer
Cornelis Springer is één van de belangrijkste schilders van de Hollandse Romantiek, een stijl die gekenmerkt wordt door een prachtig warm gebruik van zonlicht. Springer schilderde voornamelijk stads- en dorpsgezichten en trok daarvoor regelmatig naar stadjes langs de Zuiderzee omdat daar de tijd zo goed bewaard was. Hij maakte in 1863 het schilderij ‘Bij de Ravennespoort te Elburg’. De naam Ravennespoort kom je niet vaak tegen, doorgaans wordt gesproken over de Zwolsche poort of de Kleine Poort. Het gaat dan om de poort die ooit aan het begin van de Jufferenstraat heeft gestaan. Vanaf die plek schilderde Springer het poortje van de Synagoge, de prachtige stadsboerderij op de plek van Jufferenstraat 1 en het muurhuisje daar tegenover. Op de achtergrond staat de Grote of St. Nicolaaskerk. Springer maakte er een levendig straatbeeld van met mensen en een paard. Het werk is een fantastische aanvulling op de schilderijen van de Veluwse schilders die Elburg natuurlijk heel vaak op doek vastlegden. De stijl en kunde van Cornelis Springer zijn echt van een andere orde en Museum Elburg is heel erg blij dat er zo’n topstuk op zaal komt te hangen.

0 Berichten

Najaarsfair in de kapel | zaterdag 29 september

Vier de herfst in de kapel. Wereldwinkel Elburg, Mona Lisa en LIF verrassen u met o.a. mode accessoires en woonaccessoires, uiteraard op een eerlijke manier geproduceerd.

 

Zaterdag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur is de Kapel weer gevuld met mode van Mona Lisa Elburg, bloemen en decoraties van LIF en modeaccessoires en woondecoraties van Wereldwinkel Elburg. De Kapel is een uitgelezen plek om de nieuwe herfstcollecties te laten zien!

 

U kunt bij ons niet pinnen. 

 

Foto's voorgaande editie


Lezing over het leven van Helene Kröller-Müller | donderdag 4 oktober

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree € 9,50.

Kaarten aan de zaal. U kunt ook reserveren via culturele.activiteiten.elburg @gmail.com

 

Organisatie:

Vereniging Vrienden van Museum Elburg en de Culturele Stichting Elburg.

 

meer informatie


Muziek in de kapel

Het 1e concert van het seizoen 2018-2019 van de St.Kloosterkapel Elburg is op vrijdagavond 5 oktober 2018.

 

meer informatie


Dinsdag 19 juni 2018 Lezing “Op stap met Monnickendam”

Ter gelegenheid van de exposities met werken van Martin Monnickendam in Museum Elburg en Sjoel Elburg zal Monnickendam-expert Mr R.J.C. van Helden op dinsdag 19 juni een lezing houden in de Refter van Museum Elburg.

 

Tijdens de lezing geeft de heer Van Helden een wervelende kijk in het leven en werk van de Amsterdams joodse schilder Martin Monnickendam (1874-1943). Van Venetië tot Rotterdam, van Scheveningen tot  Zandvoort, alles weergegeven met verve, passie en met een buitengewoon sterk coloriet. Kortom een feest om naar te kijken én naar te luisteren.

 

De heer Van Helden is voorzitter van de Vereniging Vrienden van de schilder Martin Monnickendam die de nalatenschap van de schilder behartigt. De afgelopen decennia heeft de vereniging veel verloren gewaande werken van Martin Monnickendam opgespoord en laten restaureren. De vereniging zet zich in voor de naamsbekendheid van de schilder en was van grote waarde bij het samenstellen van de beide exposities in Elburg.

Martin Monnickendam leefde van 1874 tot 1943. Hij groeide op in een liberaal joods gezin in Amsterdam, maar bracht regelmatig vakanties door op de Veluwe. Hij ontwikkelde  zich tot veelzijdig en uiterst productief kunstenaar: hij schilderde, aquarelleerde, etste, tekende en lithografeerde. Na zijn overlijden op 4 januari 1943 – vlak voordat hij gedeporteerd zou worden – liet hij een enorm oeuvre na. In Sjoel Elburg is momenteel de expositie “De joodse gemeenschap door de ogen van Martin Monnickendam’ te zien. In Museum Elburg is tegelijkertijd de expositie “Martin Monnickendam, veelzijdig colorist op de Veluwe” te bezichtigen.

 

De lezing vindt plaats in de Refter van Museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,00.  Leden van de Vereniging Vrienden van Museum Elburg en Sjoel Elburg betalen € 2,50. Gezien het beperkt aantal plaatsen is reserveren raadzaam. U kunt een mail sturen met uw naam en het gewenste aantal plaatsen naar info@museumelburg.nl


Stichting Kloosterkapel

Stichting Kloosterkapel

 

  • 5 oktober Rodyan van den Brink bespeelt het Strubbe orgel. Zij musiceert met Els Kuijk, zij speelt blokfluit.
  • 2 november: Jan Willem Jonkman, orgel. Zang: Vocaal Ensemble Voxtet.

Aanvang 20.00 uur, Toegang € 12,50

 

Meer info kijk op: http://orgelkloosterkapel.nl/


Schilderij Cornelis Springer komt naar Elburg!

Na twee spannende weken van voorbereiden, geld inzamelen en duimendraaien is 13 juli op de veilig van Sotheby’s London het schilderij ‘Bij de Ravennespoort te Elburg’ van Cornelis Springer (1817 – 1891) aangekocht door een Elburgs echtpaar. Zij geven het schilderij in langdurig bruikleen aan Museum Elburg waar het een ereplaats krijgt.

 

Het is hartverwarmend hoeveel mensen bereid waren mee te werken en mee te betalen om dit unieke schilderij naar Elburg te halen. Joop Zwart van Elburg Destijds zette een crowdfunding op waar mensen gul bleken te geven, dit kan overigens nog tot en met 20 juli. Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop, de Stichting Vrienden Museum Sjoel Elburg en de Vereniging Vrienden van het museum Elburg bundelden hun krachten en brachten ook geld bijeen en de gemeente Elburg wil zorg dragen voor het beveiligingssysteem. Museum Elburg is enorm dankbaar dat zoveel mensen zich wilden inzetten om dit unieke schilderij van Elburg daar te brengen waar het hoort: in Elburg!

 

 

Cornelis Springer
Cornelis Springer is één van de belangrijkste schilders van de Hollandse Romantiek, een stijl die gekenmerkt wordt door een prachtig warm gebruik van zonlicht. Springer schilderde voornamelijk stads- en dorpsgezichten en trok daarvoor regelmatig naar stadjes langs de Zuiderzee omdat daar de tijd zo goed bewaard was. Hij maakte in 1863 het schilderij ‘Bij de Ravennespoort te Elburg’. De naam Ravennespoort kom je niet vaak tegen, doorgaans wordt gesproken over de Zwolsche poort of de Kleine Poort. Het gaat dan om de poort die ooit aan het begin van de Jufferenstraat heeft gestaan. Vanaf die plek schilderde Springer het poortje van de Synagoge, de prachtige stadsboerderij op de plek van Jufferenstraat 1 en het muurhuisje daar tegenover. Op de achtergrond staat de Grote of St. Nicolaaskerk. Springer maakte er een levendig straatbeeld van met mensen en een paard. Het werk is een fantastische aanvulling op de schilderijen van de Veluwse schilders die Elburg natuurlijk heel vaak op doek vastlegden. De stijl en kunde van Cornelis Springer zijn echt van een andere orde en Museum Elburg is heel erg blij dat er zo’n topstuk op zaal komt te hangen.

0 Berichten