In deze expositieruimte zijn vooral voorbeelden te zien van schildertechnieken zoals die vroeger, maar ook nu nog, door schilders worden uitgevoerd. Daarbij valt te denken aan het maken van hout- en marmerimitaties, belettering, schoonschrijven en kalligraferen. Ook het verwerken van bladgoud en andere bladmetalen, evenals het aanbrengen van biezen (zoals vooral uitgevoerd bij de rijtuigschilders) behoorden tot het ambacht. Verder het linnenspannen, behangen en toepassingen van glas-in-lood.
Uniek voor het museum in Elburg is de aandacht voor de vroegere Gilden en de ontwikkeling van het beroepsonderwijs. Men treft er een compleet overzicht aan van de geschiedenis van het schilders onderwijs in ons land. Oud docent van het CIBAP Henry Veldkamp heeft 5702 pennen verzameld van schildersbedrijven waarvan een deel te zien is in het museum. Ook is er aandacht voor de namen van 200 schilders waarvan een deel afgebeeld is.

Het Schildersmuseum is te bezoeken tijdens de openingstijden van Museum Elburg en valt binnen de entree van het museum. U kunt meer informatie hierover vinden https://www.schildersmuseum.nl/elburg/