Tentoonstellingen | Verwacht  | 08 september  2024

EB: Elburger botters op schaal en doek


Dit jaar bestaat Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop 50 jaar, in 2025 geldt datzelfde voor de Stichting tot behoud van  Elburger Botters (Botterstichting in de volksmond). Om dat te vieren wordt dit najaar in Museum Elburg aandacht besteed aan bottermodellen op schaal en botters afgebeeld door Veluwse schilders als Lussenburg, Kauderer en Hiddink.

 

De schaalmodellen van de botters, bonzen, pluutjes en punters zijn gemaakt door talentvolle modelbouwers, die in het verleden als hobby unieke botters heel gedetailleerd hebben nagebouwd, op basis van eigen tekeningen.

 

Een botter is een oud Nederlands type vissersvaartuig, een platbodemschip met een rond gebouwd, breed, hoog oplopend, overdekt voorschip en een laag, open achterschip. Hoe lager het achterschip, hoe gemakkelijker voor de behandeling van de netten.

 

 

Botters visten voornamelijk op de Zuiderzee. Met het schip werd onder andere gevist met sleepnetten en met kuilnetten (dwars- en kwakkuil, wonderkuil). De Botterstichting heeft in 2010 in de historische havenkom van Elburg een restauratiewerf met museumafdeling gerealiseerd waar sindsdien altijd wel een botter wordt gerestaureerd. Bezoekers kunnen vanaf een loopbrug het proces volgen. Een prachtig ambacht wordt zo gekoesterd en in leven gehouden door een leertraject waarbij een meester-scheepstimmerman jonge timmerlieden opleidt.

 

Om te weten uit welke vissersplaats een botter komt, kijkt u op de boeg en in de zeilen. Alle botters uit Elburg voeren een nummer dat begint met EB.