Activiteiten rondom emaillekunst in Museum Elburg

Op donderdagavond 18 oktober vindt in de Refter van Museum Elburg een lezing plaats over emaillekunst. Emaillekunstenares Gré Dubbeldam uit Dronten zal aan de hand van veel beeldmateriaal vertellen over emaillekunst en de verschillende emailleertechnieken. De lezing begint om 20.00 uur, u bent vanaf 19.30 uur van harte welkom via de ingang aan de Zuiderwalstraat. De lezing kost € 5,- leden van de Vereniging Vrienden van Museum Elburg en Vereniging van Nederlandse Emailleurs betalen € 2,50. Kaartverkoop aan de deur op de avond zelf.

 

De lezing wordt gehouden in verband met de tentoonstelling  “Kleurrijke emaillekunst uit Nederland en Europa” die tot en met 23 februari 2019 te zien is in Museum Elburg. Er is werk te zien van 59 Nederlandse en internationale emailleurs. De Nederlandse kunstenaars zijn allen aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Emailleurs die in 2018 het 35-jarig jubileum viert. De internationale kunstenaars doen op uitnodiging mee aan de expositie. Met zoveel kunstenaars en een brede kunstvorm als emailleren, is het niet verwonderlijk dat de expositie met ruim 200 werken heel divers is. U ziet er onder andere sieraden, vazen, tableaus en vrije objecten.

 

Voor wie zelf graag eens zou emailleren of een emailleur in actie wil zien zijn er op zaterdag 20 oktober demonstraties en workshops emailleren in Museum Elburg. De demonstraties vinden daar plaats in de kloosterkapel tijdens openingsuren en zijn bij te wonen door alle mensen die het museum bezoeken. De workshops worden die dag twee keer aangeboden. Er start een workshop om 10.00 uur en om 14.00 uur. U maakt onder leiding van emaillekunstenares Tini Muller een ontwerp en voert dat uit. De ovens worden heet gestookt en dat levert een spectaculaire verandering op. De glaspigmenten smelten samen tot een laag emaille. Wilt u deelnemen aan de workshop, reserveer dan voor 18 oktober een plek via info@museumelburg.nl. Er kunnen per workshop 8 mensen deelnemen. De kosten voor de workshop bedragen € 20,- per persoon.

 

Er is ook een catalogus uitgegeven met de werken van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs. De catalogus is voor € 12,50 te koop in de museumwinkel van Museum Elburg.

Meerdere kunstenaars hebben werk  aangeleverd  voor de prijsvraag om een mooi ontwerp te maken met Sint Agnes als onderwerp. Het publiek kan tijdens de looptijd van de expositie het favoriete ontwerp kiezen, ook is er een juryprijs.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Rikie diekerhof (woensdag, 28 november 2018 14:29)

  Geen commentaar, maar een vraag.
  Hoeveel personen kunnen er geplaatst worden bij een workshop?

 • #2

  Stichting Museum Elburg (dinsdag, 04 december 2018 14:54)

  Dit zijn 8 personen maximaal per workshop. Voor meer info kunt u altijd mailen naar info@museumelburg.nl