Museum Elburg zaterdag gratis open voor alle Elburgers

Op zaterdag 11 juni 2016 is Museum Elburg van 11.00 tot 17.00 uur voor één dag gratis te bezoeken voor alle inwoners van de gemeente Elburg. De gratis openstelling is een cadeau aan Elburg om het volledig nieuw ingerichte museum te bezoeken. Een goede gelegenheid om de oudste schandbank van Nederland, de maquette van de vestingstad, de verzameling nautische instrumenten van Admiraal Van Kinsbergen of het Hanzezilver van Elburg eens van dichtbij te bekijken. Alleen al een bezoek aan het op twee na oudste gebouw van Elburg is de moeite al dubbel en dwars waard. De stadsomroeper kondigt de opening vanaf het bordes aan en ’s middags zingt het Susterenkoor vanaf 13.45 uur in de mooie benedenkapel.

 

Het gebouw waarin Museum Elburg al tientallen jaren is gevestigd, was natuurlijk niet als museum bedoeld. In het oude kloostergebouw was het soms moeilijk een goed museaal verhaal te vertellen. Na een ingrijpende herinrichting is Museum Elburg nu klaar voor de toekomst. Aan de hand van zes thema’s wordt het verhaal van de stad en de directe omgeving verteld. Via Stad met een plan, Stad van geloof, Stad met recht, Stad aan het water en Stad vol bedrijvigheid komt de bezoeker tenslotte bij Stad van weldoeners. Meer dan zes eeuwen Elburger geschiedenis en topstukken van het museum zijn dan de revue gepasseerd.

 

Ook de entree van het museum, de trouwzaal, de historische kelder en veel museale objecten hebben een intensieve restauratie ondergaan. De herinrichting van het museum is maandag 6 juni 2016 officieel geopend door de Commissaris van de Koning van Gelderland de heer Clemens Cornielje. Het museum wil graag alle Elburgers in de gelegenheid stellen een kijkje te nemen in het schitterende oude gebouw. Inwoners van de gemeente Elburg kunnen gratis naar binnen bij het tonen van een ID-bewijs of een ander document waar het adres op staat.

 

Het gratis bezoek is inclusief de tentoonstelling van de grafisch vormgever en tekenaar Kuno Brinks.