Commissaris van de Koning opent Museum Elburg

Brenda Roos Fotografie
Brenda Roos Fotografie

De Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland de heer Clemens Cornielje komt op maandag 6 juni 2016 naar Elburg om de herinrichting van Museum Elburg te openen. 

 

Het bestuur van het museum is bijzonder verheugd met zijn komst. Het zal op 6 juni 2016 op de dag af acht jaar geleden zijn dat de heer Cornielje ook in Elburg was om het Joodse museum Sjoel Elburg te openen met een gezamenlijke tentoonstelling met Museum Elburg. 

 

Het museum is inmiddels een spil geworden in het museumbestel van Elburg en er is veel samenwerking met de andere Elburgse musea. Er is door een kleine groep medewerkers en een grote groep vrijwilligers heel veel creatieve arbeid en pure handarbeid verricht om tot een prachtig resultaat te komen. Voor de komende opening wordt nog gewerkt aan een openingshandeling ‘op hoog niveau’. 

 

De herinrichting deelt het fraaie kloostergebouw – het op twee na oudste gebouw van Elburg - in rond zes thema’s: Elburg stad met recht, stad met een plan, stad van geloof, stad van weldoeners, stad vol bedrijvigheid en stad aan het water. Ook de entree van het museum, de trouwzaal, de historische kelder en veel museale objecten zoals de Elburger schandbank en diverse schilderijen hebben een intensieve restauratie ondergaan. Ondanks enkele (bouwkundige) tegenvallers in een middeleeuws gebouw dat niet als museum was bedoeld, is het project van de herinrichting binnen budget en vrijwel binnen de gestelde termijn afgerond. 

 

De herinrichting is mogelijk gemaakt door een aanzienlijke subsidie van de provincie Gelderland en het VSB fonds. Intussen is het museum gewoon voor het publiek geopend en is vanaf zaterdag 26 maart 2016 een tentoonstelling te zien van de grafisch vormgever en tekenaar Kuno Brinks. 

De Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland de heer Clemens Cornielje
De Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland de heer Clemens Cornielje