Nieuwe trapleuning gesmeed

 

Medio september van het vorige jaar gaf Museum Elburg aan Museumsmederij De Hoefhamer het verzoek een trapleuning te maken voor de wenteltrap in de ruim 500 jaar oude kloosterkapel. Door het ontbreken van de leuning ontstonden er af en toe gevaarlijke situaties en soms durfden mensen de trap niet te nemen.

 

De Hoefhamer nam deze klus graag aan en ging aan de slag. Tom Boersma, Wim Wijnne en John van Midden gingen aan het werk. Er zijn, met hulp van Bram de Jongh, leuningdragers, verbindingsmoffen en bollen gesmeed. Met een speciaal voor deze klus gemaakte ledenmal werd de ronding van de wenteltrap overgenomen om te gebruiken bij het buigen van de leuning. Vervolgens zijn drie ronde staven met een diameter van 30mm in de juiste vorm van de wenteltrap gesmeed. Dat dit een zware klus zou worden, werd al heel snel duidelijk. In de kelder van het klooster werd een hydraulische pers geïnstalleerd om de staven te buigen.

 

Er is veel, heel veel gebogen, gepast, gemeten, afgetekend en weer gebogen om uiteindelijk de ruim 10 meter ronde staf in de juiste vorm te krijgen. Om geen spanningen en ongewenste krachten van de leuningdragers in de oude muur en stenen te veroorzaken, is ervoor gekozen de dragers in de muur te lijmen met zogenaamde chemische ankers. Dat voorkomt barsten en scheuren in de oude stenen. De leuningdragers zijn in de muur van de wenteltrap gemonteerd waarna de leuning erop is vast geklonken.Een pittige klus die door Tom, Wim en John met enthousiasme en geduld is geklaard. En het resultaat mag er zijn. Een prachtig gesmede leuning in de wenteltrap van het oude Agnietenklooster. Dit zal het de bezoekers een stuk makkelijker maken om de route door het museum te vervolgen.

 

Alle partijen zijn blij met het resultaat.Het gehele proces is door Dirk de Jong vastgelegd in een prachtige fotoreportage.

 

Zie hier een link naar de foto’s: http://www.loe-elburg.nl/nieuws/trapleuning-gesmeed-voor-agnietenklooster

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0