Over garnizoen en legerplaats

30 06 2012 - 27 10 2012    

 

De invloed van de komst van de Legerplaats in ’t Harde in de 19e eeuw voor de directe omgeving wordt belicht in de nieuwe expositie ‘Over Garnizoen en Legerplaats’ in Museum Elburg. De tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Artillerie Museum, Museum Korps Rijdende Artillerie en Museum Elburg. De tentoonstelling is onderdeel van het festival ‘Gelegerd in Gelderland’. Het festival is deze zomer in heel Gelderland en staat bol van de activiteiten.  


De komst van de Defensieorganisatie betekende vooral werkgelegenheid voor de directe omgeving.  Vele generaties “Hardenezen” en bewoners van steden en dorpen in de omgeving hebben er gewerkt. Ook zij die van de visvangst leefden konden na de afsluiting van de Zuiderzee werkgelegenheid vinden bij Defensie. ’t Harde was een niet op de kaart staand buurtschap met een paar kleine armzalige keuterboerderijtjes en groeide uit tot een volwaardig dorp met een kleine middenstand. In de tentoonstelling worden allerlei andere aspecten die de komst van het leger met zich mee bracht uitgelicht. Denk aan de ballenmast voor de veiligheid van de bevolking, de architectuur van de Legerplaats, de uniformen en uitrustingstukken.    

 

Activiteiten

Er worden diverse (gratis!) activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen een legertas ophalen waarin instrumenten en informatie zitten om de Vesting Elburg mee te verkennen. Met verrekijker, fototoestel, opdrachtenboekje en gezonde nieuwsgierigheid kunnen ze in museum en stad op pad om de vesting te onderzoeken. Deze activiteit is bij de entree inbegrepen! Volwassen ontvangen een gratis wandeltocht door de stad over de vestingswerken. 

 

Geheim!

Stap tussen 30 juli en 3 augustus in de Bandritzer 561! Is het een tank? Een graafwerktuig? Een geheim militair project? Een tijdmachine? In het geheimzinnige multimedia apparaat maakt u een sensationele tijdreis langs oorlog en vrede in de Gelderse geschiedenis. Het complete programma is te raadplegen op www.museumelburg.nl of in de folder verkrijgbaar bij het museum of de VVV. De expositie is van zaterdag 30 juni tot en met zaterdag 27 oktober 2012 te zien in Museum Elburg.  


Reactie schrijven

Commentaren: 0