Octopussen, stieren en andere dieren

04 02 2012 - 26 05 2012 (02 02 2013 in Kloostertuin)

Afbeeldingen van mammoeten, oerossen, wolharige neushoorns, paarden, stieren en andere dieren werden al duizenden jaren geleden door de mens op wanden in holen en spelonken gegraveerd. De rol van het dier in de beeldende kunst nam in de loop der eeuwen diverse vormen aan. In Museum Elburg zien we hoe hedendaagse kunstenaars omgaan met het thema ‘dieren’ in de expositie ‘Octopussen, stieren en andere dieren’.


De expositie wordt op zaterdag 4 februari 2012 om 15.00 uur geopend door Martin Gaus. (Voor foto's van de opening klik hier)


Dieren in de kunst

Het dier werd vroeger gezien als jachtdier, maar ook als wezen behept met hogere machten of als fabeldier in bestiaria, sprookjes, legendes en in de mythologie. Begin 19eeeuw (Romantiek) worden meestal dieren die gevoelens van vertedering en ontroering opwekken afgebeeld. In het midden van de 19eeeuw veranderde er veel in de beeldende kunst door toenemende industrialisatie en sociale verschillen. Het was een tijd van nieuwe ontdekkingen en van het vooruitgangsdenken. Het symbolisme was een reactie hierop en maakte gretig gebruik van dieren in de kunst om het onderbewuste en het onverklaarbare uit te drukken. Tegenwoordig worden dieren soms zèlf als expositiemateriaal tentoongesteld of op bijzondere wijze verwerkt als kunstwerk. In Museum Elburg is gekozen voor een expositie met beelden, grafiek, keramiek, schilderijen en toegepaste kunst.   


Kunstenaars

Voor deze expositie hebben zestien professionele kunstenaars werk ter beschikking gesteld of vervaardigd. Het betreft figuratief werk dat soms gestileerd en vrij geïnterpreteerd is. Brons, steen, plastic, hout en werken op papier en doek representeren uiteenlopende thema’s en emoties waarvoor het dier als metafoor staat, of in veel werken sterk op zichzelf staat.


De deelnemende kunstenaars zijn: 

Coba Koster (beelden), 

Frans van Straaten (beelden),

Evert den Hartog (beelden), 

Martin Linnartz (tekeningen),

Ineke Otte (sieraden, toegepaste kunst), OOK BUITEN

Anton ter Braak (beelden), 

Jan van Driel (schilderijen), 

Bert Otter (beelden), OOK BUITEN

Henk Tichelaar (grafiek- etsen), 

Harro Nikkels (beelden), OOK BUITEN

Hiske Wiersma (schilderijen), 

Lydia Roelofsen (grafiek), 

Ulco Glimmerveen (schilderijen), 

Paul Beckers (beelden), OOK BUITEN

Marianne Bijker (keramiek)

Hans Dillesse (Grafiek-houtsnedes). 


De kunstwerken die geëxposeerd worden zijn allemaal te koop.


Reactie schrijven

Commentaren: 0