Altijd blijven leren, jezelf steeds opnieuw uitvinden | Overzichtstentoonstelling Piet Bruins

07 06 2014 | 20 09 2014

In Museum Elburg was van 7 juni tot en met zaterdag 20 september een tentoonstelling met werken van Piet Bruins te bezichtigen. Piet Bruins, die in december 2014 zou overlijden, was de laatste schilder uit de groep Veluwse schilders rondom Jos Lussenburg.


Piet Bruins werd in 1929 in Heemskerk geboren als zoon van een tuinder. Hier kreeg hij les van de aquarellist Cor Heeck. Zijn vader stierf toen Piet 18 was en hij zag zich genoodzaakt het familiebedrijf over te nemen. Dat was niet zijn gedroomde toekomst, Piet wilde altijd al tekenen en schilderen. Twee jaar later kocht Hoogovens de grond van de tuinderij op om woningen voor het personeel van Hoogovens te kunnen bouwen. Zoals zoveel jonge mannen in zijn omgeving ging Piet Bruins daarna bij Hoogovens als lasser aan het werk. Het werk bracht hem weinig voldoening en in de avonduren rondde hij de HAVO af om het binnen Hoogovens tot arbeidsanalist te schoppen. Daarna volgde hij nog een opleiding reclametekenen en de haalde hij een akte om tekendocent in het middelbaaronderwijs te worden. Die akte bracht Piet Bruins en zijn gezin uiteindelijk naar Nunspeet. Hij gaf les op RSG Slingerbos en aan de Vrije Academie in zowel Harderwijk als Nunspeet.


Piet Bruins heeft tot 2013 cursisten begeleid en deed dat met veel kennis, kunde en bezieling. Hij bracht zijn passie voor uiteenlopende schilderstijlen op vele cursisten over. Die passie zorgde er ook voor dat Piet Bruins zijn hele leven bleef leren, zichzelf bleef prikkelen met nieuwe technieken en nieuwe materialen aan de slag te gaan. Hij liet zich in zijn werk niet leiden door een bepaalde stijl, hij probeerde alles uit en zocht zijn eigen weg. Bruins bleef altijd vernieuwen, maakte portretten, landschappen in aquarel en meer abstracte gouaches. Daarnaast illustreerde hij boeken en bracht hij boekjes uit met methodes en schildertechnieken.

Piet Bruins heeft zich bewogen in meerdere kunstenaarskringen. In zijn eerste periode in Nunspeet sloot hij zich aan bij de groep rondom Jos Lussenburg. Daar maakten onder anderen ook Jaap Hiddink, Cor Vrendenberg en Hendrik Verburg deel van uit. Samen richten zij de Vrije Academie in Nunspeet op. Van deze groep was Bruins vooral goed bevriend met Jaap Hiddink. Bruins heeft zich van deze groep afgescheiden vanwege verschillen in inzichten over schilderen. Hij vond de groep weinig vernieuwend en de gedragsregels te extreem. Bruins vond in Tragant in Harderwijk een nieuwe kring en heeft jaren met kunstenaars uit deze groep geëxposeerd.