Lezing: Bijzondere Bijbels – een impressie van mijn collectie

Op dinsdag 22 september 2015 organiseert museum Elburg de laatste lazing rondom de grote Bijbelexpositie over het onderwerp ‘Bijzondere Bijbels – een impressie van mijn collectie’. De inleiders, H.C. de Korte en O. van Middendorp, experts op het gebied van zeer oude Nederlandse Bijbels, hebben een

imposante privécollectie en zijn tevens samenstellers van de tentoonstelling.


De lezing wordt gehouden in de refter, de huidige trouwzaal van het museum en begint om 19.30 uur. De toegang is € 5,- inclusief een bezoek aan de Bijbelexpositie. Voor Vrienden van het museum geldt een toegangsprijs van €3,50. De lezing maakt deel uit van een aanvullende

programma rondom de Bijbeltentoonstelling Het Boek der boeken – Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen, die nog loopt tot 26 september.


De Korte en Van Middendorp, beiden afkomstig uit Ede, hebben voor de periode van drie maanden de fine fleur van de Nederlandse Bijbelboekdrukkunst naar museum Elburg gebracht. Omdat deze bijzondere werken grotendeels uit hun eigen collectie komen, kennen zij de Bijbels letterlijk van binnen en van buiten. Dat levert in twee lezingen zeer boeiende informatie op. De sprekers nemen u mee in de totstandkoming van de Statenbijbel uit 1637, de Bijbel die de Nederlandse taal zo diepgaand heeft beïnvloed. Zij vertellen over een uitgave van de Statenbijbel die als de Piratenbijbel bekend kwam te staan en over de ontwikkeling van het gebruik van kaarten en tekeningen. De bezoeker krijgt een unieke gelegenheid zijn kennis te verdiepen van dit deel van het Nederlands cultuurgoed.


Na de lezing biedt museum Elburg een exclusieve rondleiding over de tentoonstelling onder leiding van de twee Bijbelexperts. Bezoekers kunnen onder meer een blik werpen in een van de oudste Psalmenvertalingen in het Nederlands uit 1591, gemaakt door de vermoedelijke dichter van het Wilhelmus. Ook beroemde in Antwerpen gedrukte Bijbels uit 1526 en 1528 kunnen bezoekers van dichtbij bestuderen. Nog niet eerder zijn zoveel (meer dan 150) zeer oude, kostbare Bijbels in Elburg te zien geweest. De tentoonstelling eindigt op 26 september

2015.


Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het museum en bij de VVV Elburg, of op 22 september bij entree.

Reactie schrijven

Commentaren: 0