Tentoonstellingen | Archief


Wat een poppenkast! 02 04 22 / 25 06 22

Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen

In Museum Elburg is van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 25 juni 2022 de expositie “Wat een poppenkast! Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen” te zien.

 

Anneke van der Molen–Goutbeek (Kampen, 1966) is geboren in een creatief gezin maar koos toch voor een opleiding in de zorg. Ze werkte lang met mensen met een verstandelijke en  lichamelijke beperking en leerde daar goed kijken omdat communiceren met taal moeilijk was. Die kunst om goed te observeren en zo de ‘natuurlijke echtheid’ van de mens te zien, gebruikt ze tegenwoordig in haar werk.  

Haar drang om zich creatief te uiten, zorgde ervoor dat ze in 1987 het voorbereidingsjaar volgde op de Vrije Academie in Nunspeet. De jaren erna volgde Anneke allerlei cursussen om poppen te leren maken en begon ze aan clownstrainingen. Langzaam kwam alles bij elkaar. De clown vertegenwoordigt voor Anneke fantasie, creativiteit, bij je kern komen, de mens achter het masker. Inmiddels is Anneke al meer dan 10 jaar actief als Cliniclown en zie je de clown ook vaak terug komen in haar werken.

 

 

Sinds 2008 is ze steeds meer gaan schilderen, ze volgde lessen en ontwikkelde haar eigen stijl. In de werken die ze maakt, komen vaak menselijke figuren naar voren. Of het geheel klopt volgens de werkelijkheid is niet langer van belang, het gaat erom wat zij wil weergeven. De essentie van haar werk gaat over loslaten, vergankelijkheid, kwetsbaarheid, contact, relaties en identiteit. De theatrale wereld van de clown en zijn kinderlijke fantasie hebben hun weg gevonden naar haar kunst.

Download
Originele uitnodiging expo 'Wat een poppenkast! - Anneke van der Molen'
Mus.Elburg-2022.03.14-Expo-Poppenkast-Ui
Adobe Acrobat document 1.4 MB
Download
Originele poster expo 'Wat een poppenkast! - Anneke van der Molen'
Mus.Elburg-2022.03.14-Expo-Poppenkast-Po
Adobe Acrobat document 2.3 MB
0 Berichten

Daniëlle Hefter VERLENGD T/M 26 MAART

Daniella Hefter – ‘Fijn van draad, op de huid geborduurde verhalen’ 05 09 21 | 26 02 22

Textielkunst, anders dan anders!

Daniella Hefter is betrokken als docent en onderwijsontwerper bij verschillende kunstacademies. Ook werkt zij als ontwerper en adviseur voor musea, die innovatieve en interdisciplinaire kunsteducatie willen introduceren om zo een nieuw publiek aan te bespreken. Daarnaast is zij autonoom kunstenaar waarbij ze de grenzen opzoekt van wat er kan met stof.

Als kunstenaar laat Daniella zich leiden door de lijn. De ene keer is de lijn in inkt, de andere keer is het een streep, met fijn draad geborduurd. De textuur van de verschillende materialen waarderen en optimaal te benutten is voor haar essentieel in het werkproces. Het is prachtig hoe het gebruik van zijde, linnen, verf, draad, kralen, de mogelijkheid in expressie geven en mede om de aandacht die ze wil leggen op de zintuigelijke ervaringen. Als kijker zie je silhouetten, omlijningen van huid die wel of niet geaccentueerd zijn met delicate stoffen, glanzende draden en glimmende kralen.

 

De werken gaan in de kern over de schoonheid en kracht van vrouwelijkheid. Dat leidt de gedachten naar de nonnen, die vroeger leefden en werkten in het Agnietenklooster, waar nu Museum Elburg gevestigd is. Met de werken wil Daniella de aandacht vestigen op de zintuigelijke ervaring en het voorstellende vermogen van de bezoeker. Museum Elburg is een gebouw met herinneringen, met oude verhalen die tot de verbeelding spreken. Een plek, waar je de ervaringen van het verleden kunt voelen. Een passende omgeving voor deze bijzondere expositie.

 

De expositie van Daniella Hefter wordt compleet gemaakt met werken van Ursula Groen - de Leng. Zij maakt vrouwfiguren van natuursteen, brons en klei die de tentoonstelling in vrouwelijke vorm aanvult.

Hieronder vind u een aantal afbeeldingen van de werken gemaakt door Daniella Hefter die te zien zijn op zaal tijdens de expositie.

0 Berichten

Kerststallenexpo 04 12 21 | 08 01 22

“De stal van overal”

collectie van een gepassioneerd verzamelaar

 

Uit de grote verzameling van Jan van Hulst uit Krimpen a/d IJssel is van 4 december tot en met 8 januari een groot aantal zeer fraaie kerstgroepen, afkomstig uit alle delen van de wereld, in Museum Elburg te bewonderen. De prachtige dubbel kapel biedt een sfeervol decor voor deze seizoensgebonden schatten.

 

Jan van Hulst verzamelt al meer dan 20 jaar kerstgroepen. Zijn eerste kerstgroep kocht hij voor zijn kinderen bij de Hema. In zijn collectie heeft hij kerststallen en -groepen uit alle werelddelen. Hij is geïnteresseerd in de verhalen achter zijn kerstgroepen. “De symboliek en de authenticiteit van de volkskunst spreken mij aan bij het verzamelen. Het is mooi om te zien dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft”. Jan van Hulst, tevens secretaris van de landelijke vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’, is een graag geziene samensteller van kersttentoonstellingen in het land.

 

Historie kerstgroepen

Na 1550 is de kerstgroep aan een opmars begonnen in de wereld. De Jezuïeten en Franciscanen ondervonden bij het verspreiden van het christendom buiten Europa problemen met de taal en namen kleine kerststallen mee om de communicatie met de andere volken te bevorderen. Overal ter wereld zijn zo eigen interpretaties van de kerstgroep ontstaan.

Jan van Hulst: “Het is interessant om te zien hoe verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit hun eigen belevingswereld laten zien. De os en de ezel zijn bijvoorbeeld vervangen door de karbouw en de olifant. In Peru vervangen lama’s de kamelen. Bij indianen is de stal een wigwam en in Alaska een iglo. Vanzelfsprekend is het geboren kind voor Afrikanen een Afrikaans kind en bij de Chinezen een Chinees baby’tje. Vooral bijfiguren zoals de herders, de koningen en de omstanders zijn geënt op de eigen volkscultuur.”

 

Prachtige kerstkaarten en een puzzeltocht voor kinderen

In de winkel van Museum Elburg zijn ook mooie kerstkaarten van een aantal te koop. Voor de kinderen is er gratis een puzzeltocht langs de kerststallen. 

 

Bijzondere én extra openingstijden

Op vrijdag 24 december en 31 december is het museum geopend van 11.00 tot 14.00 uur en vanwege deze expositie is het museum extra open op maandag 27 december en maandag 3 januari van 13.00 tot 17.00 uur.

1 Berichten

Kunst & corona - 05 06 2021 | 28 08 2021

Divers werk van 36 kunstenaars

Na een verplichte sluiting van bijna zes maanden mag Museum Elburg 5 juni eindelijk weer open. We starten meteen met een knaller. Na de eerste lockdown vroegen wij ons af welke invloed corona en de coronamaatregelen hebben op (amateur)kunstenaars. In september hebben we in de kranten in onze regio een oproep geplaatst waarin kunstenaars werden gevraagd werk of ideeën aan te dragen voor een expositie over corona. Al gauw ontvingen we vele enthousiaste reacties, teveel zelfs, zodat we in november uit de inzendingen een selectie hebben gemaakt. Het betreft kunstenaars uit de directe omgeving: Elburg, Nunspeet, Ermelo, Putten, Dronten en Zwolle. Deze expositie is een mooie gelegenheid voor (amateur)kunstenaars uit de regio om bijzonder werk in ons museum te laten zien.

 

Met werk van 35 kunstenaars is een hele diverse tentoonstelling ontstaan met o.a. schilderijen, keramiek, textielkunst, fotoportretten, installaties, mechanische kunst en gedichten. Uit het werk blijkt dat de kunstenaars zich in deze bizarre periode hebben laten inspireren door gevoelens van dreiging, angst, onzekerheid en eenzaamheid maar ook rust, stilte, hoop, vertrouwen en verlangen.

 

Vanwege de beperkingen is Museum Elburg alleen op afspraak te bezoeken. U kunt reserveren door hier te klikken of aan de balie vragen of er nog plek is. Museum Elburg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. We hopen u snel weer te mogen ontvangen!

0 Berichten

Mayella Geskus exposeert in Kloostertuin

Mayella Geskus (1943), beeldend kunstenaar, woont en werkt in Putten. Na een opleiding en baan als lerares volgde ze van 1984 – 1990 een opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht, afdeling Monumentaal Textiel en Beeldhouwen. Daarna nog een jaar schilderen aan de Vrije Academie Nunspeet.

 

Vanaf 1990 is ze als zelfstandig vormgever werkzaam. Ze heeft in de loop der jaren allerlei materialen gebruikt, zoals hout, metaal, rubber, textiel en natuurlijke materialen. Daarnaast is zij gaan schilderen, aanvankelijk met olieverf, later uitsluitend met acryl, veelal op doek en soms op papier.

 

Ze vindt haar inspiratie in de reizen die ze maakt, ook haar liefde voor de natuur vormt vaak een inspiratiebron voor haar werk.

 

Werkwijze
Mayella Geskus werkt in divers materiaal, met een lichte voorkeur voor hout. Ook de zachte materialen komen regelmatig terug, soms in combinatie met metaal of hout. Soms is het materiaal zelf een uitgangspunt: een mooi stuk koper, een boomstam, een vrucht of schelp of een oud laadje. Haar stijl is een mix van realisme en abstractie, d.w.z. dat de werkelijkheid in een andere context geplaatst wordt, of dat voorstellingen met elkaar vermengd worden, waardoor een nieuw beeld ontstaat.

 

De werken van kunstenares Mayella Geskus zijn ook te koop. U vind hier meer informatie over in de looplijsten die te zien zijn als u de tuin bezichtigt.

0 Berichten

Daniella Hefter – ‘Fijn van draad, op de huid geborduurde verhalen’ 19 11 20 | 28 02 21

Textielkunst, anders dan anders!

Daniella Hefter is betrokken als docent en onderwijsontwerper bij verschillende kunstacademies. Ook werkt zij als ontwerper en adviseur voor musea, die innovatieve en interdisciplinaire kunsteducatie willen introduceren om zo een nieuw publiek aan te bespreken. Daarnaast is zij autonoom kunstenaar waarbij ze de grenzen opzoekt van wat er kan met stof.

Als kunstenaar laat Daniella zich leiden door de lijn. De ene keer is de lijn in inkt, de andere keer is het een streep, met fijn draad geborduurd. De textuur van de verschillende materialen waarderen en optimaal te benutten is voor haar essentieel in het werkproces. Het is prachtig hoe het gebruik van zijde, linnen, verf, draad, kralen, de mogelijkheid in expressie geven en mede om de aandacht die ze wil leggen op de zintuigelijke ervaringen. Als kijker zie je silhouetten, omlijningen van huid die wel of niet geaccentueerd zijn met delicate stoffen, glanzende draden en glimmende kralen.

 

De werken gaan in de kern over de schoonheid en kracht van vrouwelijkheid. Dat leidt de gedachten naar de nonnen, die vroeger leefden en werkten in het Agnietenklooster, waar nu Museum Elburg gevestigd is. Met de werken wil Daniella de aandacht vestigen op de zintuigelijke ervaring en het voorstellende vermogen van de bezoeker. Museum Elburg is een gebouw met herinneringen, met oude verhalen die tot de verbeelding spreken. Een plek, waar je de ervaringen van het verleden kunt voelen. Een passende omgeving voor deze bijzondere expositie.

 

De expositie zou officieel vanaf 7 november te bezoeken zijn, maar door de gedwongen sluiting vanwege COVID-maatregelen zal de expositie pas vanaf donderdag 19 november 2020 te zien zijn t/m 28 februari 2021.

 

Klik hier voor informatie over openingstijden en reservering

  

Hieronder vind u een aantal afbeeldingen van de werken gemaakt door Daniella Hefter die te zien zijn op zaal tijdens de expositie.

0 Berichten

'De stal van overal' collectie van een gepassioneerd verzamelaar - 10 12 20 | 09 01 21 wordt verlengd t/m 02 02 21

Tot onze spijt heeft niemand deze tentoonstelling mogen zien vanwege de lockdown. We hopen dezelfde tentoonstelling rondom de kerst van 2021 wellicht wel te kunnen laten zien.

Uit de grote verzameling van Jan van Hulst uit Krimpen a/d IJssel is van tien december tot negen januari een groot aantal van zeer fraaie kerstgroepen, afkomstig uit alle delen van de wereld, in Museum Elburg te bewonderen. De kerstgroepen hebben op verschillende plekken in dit voormalige middeleeuwse klooster, waarin het museum gevestigd is, een plek gevonden. Vooral de prachtige dubbel kapel biedt een sfeervol decor. Belangstellenden kunnen tijdens de openingstijden van het museum genieten van deze prachtige verzameling. 

 

Jan van Hulst verzamelt al meer dan 20 jaar kerstgroepen. Zijn eerste kerstgroep kocht bij voor zijn kinderen bij de Hema. In zijn collectie heeft hij kerststallen en -groepen uit alle werelddelen. Hij is geïnteresseerd in de verhalen achter zijn kerstgroepen. “De symboliek en de authenticiteit van de volkskunst spreken mij aan bij het verzamelen. Het is mooi om te zien dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft”. Jan van Hulst, tevens secretaris van de landelijke vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’, is een graag geziene samensteller van kersttentoonstellingen in het land.

 

Historie kerstgroepen

 

Na 1550 is de kerstgroep aan een opmars begonnen in de wereld. De Jezuïeten en Franciscanen ondervonden bij het verspreiden van het christendom buiten Europa problemen met de taal en namen kleine kerststallen mee om de communicatie met de andere volken te bevorderen. Overal ter wereld zijn zo eigen interpretaties van de kerstgroep ontstaan.

 

Jan van Hulst: “Het is interessant om te zien hoe verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit hun eigen belevingswereld laten zien. De os en de ezel zijn bijvoorbeeld vervangen door de karbouw en de olifant. In Peru vervangen lama’s de kamelen. Bij indianen is de stal een wigwam en in Alaska een iglo. Vanzelfsprekend is het geboren kind voor Afrikanen een Afrikaans kind en bij de Chinezen een Chineesje. Vooral bijfiguren zoals de herders, de koningen en de omstanders zijn geënt op de eigen volkscultuur.”

 

In de bij het museum behorende kloostertuin is tijdens deze expositie zelfs een levensgrote opblaasbare kerststal te bewonderen. Het is mogelijk om zelf, bijvoorbeeld met kinderen bij deze kerststal foto’s te maken. Misschien leuk voor een kerstkaart. Voor deze tentoonstelling is ook een aantal personen, die oorspronkelijk niet uit Nederland afkomstig zijn, geïnterviewd over hoe Kerst in hun land werd gevierd. De filmpjes, alsmede de kerststal uit hun land zijn tijdens de expositie te bekijken. Voor de kinderen is er een wedstrijd die te maken heeft met een boom vol mini kerststallen.

 

Museum Elburg is open op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, feestdagen gesloten.

Voorlopig is het museum alleen te bezoeken als u hebt gereserveerd. Dat kan via https://www.museumelburg.nl/kaartverkoop.  
U kunt ook bij ons reserveren via mail (info@museumelburg.nl) en tijdens de openingsuren ook telefonisch (0525 681341). 

 

Foto credits: Jan van Hulst 

 

 

0 Berichten

Beelden in de Kloostertuin - 22 06 2020 | 24 10 2020

In de Kloostertuin van Museum Elburg is tot zaterdag 24 oktober werk te zien van vier beeldend kunstenaars uit de omgeving. De beelden van Willem Bultman, Didy Kanis, Walda Mees en Camille van Os hebben allen een sterke eigen stem. De meeste werken zijn uitgevoerd in brons maar er zijn ook beelden van keramiek bij. Samen met de beplanting van de Kloostertuin roepen de beelden een hele serene sfeer op. Stap even uit de drukte van de stad en kom binnen in deze oase van rust en schoonheid. Alle beelden zijn tijdens de looptijd van de expositie te koop via Museum Elburg.

 

Openingstijden:

Dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur

 

 

 

 

 

Foto's door Studio Lusin:

1 Berichten

Installatie Elburg 75 jaar bevrijd

Tweede Wereldoorlog Elburg
Tweede Wereldoorlog Elburg

Van 7 tot en met 28 augustus bevindt zich in de Kloostertuin van Museum Elburg een installatie omtrent 75 jaar bevrijding van Elburg.

 

We herdenken dit jaar 75 jaar bevrijding, maar wat is vrijheid eigenlijk?

 

Duik in het verleden en kom erachter hoe de oorlog zich manifesteerde in Elburg en hoe 75 jaar vrijheid eruit ziet. We nemen de bezoeker mee langs een zestal thema’s. Hoe begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland en hoe zagen de eerste dagen van oorlog er in Elburg uit? Wat vernamen de Elburgers van de pers? Waar is de Joodse gemeenschap van Elburg gebleven? Welke verzetsgroepen waren werkzaam? En hoe zag de bevrijding eruit? In de tentoonstelling wordt er antwoord op deze vragen gegeven en meer. Hierna loopt u de vrijheid tegemoet en wordt u geactiveerd om mee te denken over wat vrijheid voor u betekent.

 

De installatie is wekelijks te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11:00 en 17:00 uur.

0 Berichten

Fantasieën in glas | 7 september 2019 tot en met 29 februari 2020

 

In Museum Elburg is tot eind februari de tentoonstelling “Fantasieën in Glas” te zien. Deelnemende kunstenaars zijn:  Lia Koster, Els van der Scheer, Fredy Wubben, Jan Hooghiemstra en Martin Mödden.

 

Het is een prachtige expositie geworden, die in samenspraak met de kunstenaars en met hulp van leden van de kunstgroep tot stand gekomen is. Omdat er werk te zien is van 5 verschillende kunstenaars, geeft de expositie geeft een goed beeld van de verschillende technieken en stijlen, die ook bij glaskunst bestaan.

 

Bij glasfusion worden stukken glas, veelal in verschillende kleuren met elkaar versmolten tot prachtige vormen, zowel figuratief als abstract. Lia Koster maakt gebruik van deze techniek. Lia maakt losse werken maar ook grote installaties van glas en staal. Van haar staan ook een aantal werken in de Kloostertuin.

Bij sandcasting wordt eerst een mal gevormd in zand, waarna vloeibaar glas in de mal gegoten wordt. Daarna gaat de bak in de oven en wordt het glas op hoge temperatuur gebakken. Het resultaat is heel bijzonder. Hierdoor ontstaat een ruwe kant, de kant waar het glas het zand raakt, en een gladde kant. Dit zie je terug het werk van Jan Hooghiemstra, hij laat ook kleine voorwerpen in zijn glas opgaan.

Els van der Scheer werkt veel met glas-in-lood, een techniek waarbij stukjes glas in H-vormige loden strippen wordt gemonteerd. Els combineert glas-in-lood met hout, het hout bepaalt de vorm van het glas. Zij gebruikt gekleurd glas, de ramen in onze kapel zijn glas-in-lood ramen van kleurloos glas. Soms wordt deze techniek gekoppeld aan gebrandschilderd glas, bijvoorbeeld het grote raam in de kapel en het werk van Els van der Scheer dat ook in de kapel staat.

Tenslotte, misschien wel de bekendste techniek: geblazen glas. Bij handgemaakt, mond geblazen glas, worden glazen voorwerpen vervaardigd door lucht te blazen in roodgloeiend, vloeibaar gemaakt glas. Door te blazen, draaien en knippen, ontstaan de mooiste vormen. In deze tentoonstelling zijn de werken van Fredy Wubben daar een mooi voorbeeld van, zij combineert glas veelal met brons.

Met de medewerking van Martin Mödden uit onze Duitse partnergemeente Haselünne, is de tentoonstelling ook internationaal geworden. Martin Mödden gebruikt veel van bovenstaande technieken maar voegt daar het werken met versneden glas en zandstralen aan toe.

De komende maanden verzorgen een aantal  deelnemende kunstenaars workshops in Museum Elburg. Bovendien zal er op zaterdag 16 november een bezoek aan het atelier van Jan Hooghiemstra in Oentsjerk gebracht worden.  Informatie over data en prijzen volgt.                                                                                                       

0 Berichten

Water, water, water | Expositie 9 juli tot 31 augustus

1 Berichten

Emaille - “Kleurrijke emaillekunst uit Nederland en Europa” 22 09 18 | 23 02 19

 

In Museum Elburg is van 22 september 2018 tot en met 23 februari 2019 werk te zien van 59 Nederlandse e en internationale emailleurs.

 

De Nederlandse kunstenaars zijn allen aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Emailleurs die in 2018 het 35-jarig jubileum viert. De internationale kunstenaars doen op uitnodiging mee aan de expositie. Met zoveel kunstenaars en een zo’n brede kunstvorm als emailleren, is het niet verwonderlijk dat de expositie met ruim 200 werken heel divers is. U ziet er onder andere  sieraden, vazen, tableaus, vrije objecten en penningen.

 

Vanwege het 35-jarig jubileum is bij de expositie deze catalogus uitgegeven. In de catalogus treft u van iedere deelnemer een werk aan. De  catalogus is voor € 12,50 te koop in de museumshop van Museum Elburg.

 

Meerdere kunstenaars hebben werk aangeleverd voor de prijsvraag een mooi ontwerp te maken met Sint Agnes, als onderwerp. Het publiek kan tijdens de looptijd van de expositie het favoriete ontwerp kiezen, ook is er een juryprijs.

 

Bij deze tentoonstelling worden lezingen, demonstraties en workshops georganiseerd.

 

 

 

·       Donderdag 18 oktober 19.30 uur, in de Refter van Museum Elburg: emaillekunstenares Gré Dubbeldam vertelt aan de had van veel beeldmateriaal over de kunst van het emailleren.

Kosten: € 5,00. Voor leden van de Vereniging Vrienden van het museum Elburg en leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs € 2,50

 

·       Zaterdag 20 oktober  en zaterdag 5 januari, in de kapel van Museum Elburg: demonstraties emailleren door leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs.

 

·       Zaterdag 20 oktober, 21 november en 9 februari,  in het museumcafé van Museum Elburg: workshop emailleren. De workshop wordt aangeboden op 2 tijdstippen, om 10.00 uur en om 14.00 uur. Kosten bedragen € 20,00.

 

In overleg kan gekeken worden of speciaal voor groepen extra workshops kunnen worden gehouden. Reserveren verplicht via info@museumelburg.nl of 0525 681341.

 

Museum Elburg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Gesloten op 25 en 26 december 2018 en 1 januari 2019.

2 Berichten

Martin Monnickendam - Veelzijdig colorist op de Veluwe 09 06 2018 | 15 09 2018

 Van 9 juni tot en met zaterdag 15 september 2018 staat de Amsterdamse kunstenaar Martin Monnickendam centraal in twee Elburgse musea. Museum Elburg toont tekeningen en schilderijen van Veluwse landschappen, Museum Sjoel Elburg exposeert tekeningen met joodse thematiek. 

 

Veelzijdig kunstenaar

Martin Monnickendam leefde van 1874 tot 1943. Hij groeide op in een liberaal joods gezin in Amsterdam, maar bracht regelmatig vakanties door op de Veluwe. Van kinds af aan wilde hij niets liever dan tekenen. Vanaf zijn twaalfde jaar volgde hij lessen op de tekenschool van Felix Meritis en van 1891 tot 1893 studeerde hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar ontwikkelde hij zich tot veelzijdig en uiterst productief kunstenaar: hij schilderde, aquarelleerde, etste, tekende en lithografeerde. Na zijn overlijden op 4 januari 1943 – vlak voordat hij gedeporteerd zou worden – liet hij een enorm oeuvre na. Daarvan zijn inmiddels ruim 4.000 werken gecatalogiseerd.

 

Colorist pur sang

Monnickendam werkte in een impressionistische stijl en gebruikte behalve verf ook vaak krijt. Hij stond bekend om zijn uitbundige kleurgebruik dat zo levendig was dat andere schilders hun werk niet graag naast dat van hem zagen. Als onderwerpen koos Monnickendam vaak de stad Amsterdam of joodse thema's. Maar ook schilderde hij stillevens, stadsgezichten en landschappen op de Veluwe.

 

Gezichten op de Veluwe

Vanuit zijn vakantiehuis in Stroe trok Martin Monnickendam over de hei, door de bossen en langs dorpjes en legde het landleven en de natuur vast. Ook maakte hij er portretten en schilderijen van zijn twee dochters Roos en Ruth, die hij kreeg met Alice Mouzin met wie hij in 1906 was getrouwd. 

Voor het inzien van de biografie van Martin Monnickendam kunt u ‘hier’ klikken.

 

“Op stap met Monnickendam”

Ter gelegenheid van de exposities met werken van Martin Monnickendam in Museum Elburg en Sjoel Elburg zal Monnickendam-expert Mr R.J.C. van Helden op dinsdag 19 juni een lezing houden in de Refter van Museum Elburg.

Tijdens de lezing geeft de heer Van Helden een wervelende kijk in het leven en werk van de Amsterdams joodse schilder Martin Monnickendam (1874-1943). Van Venetië tot Rotterdam, van Scheveningen tot  Zandvoort, alles weergegeven met verve, passie en met een buitengewoon sterk coloriet. Kortom een feest om naar te kijken én naar te luisteren.

De heer Van Helden is voorzitter van de Vereniging Vrienden van de schilder Martin Monnickendam die de nalatenschap van de schilder behartigt. De afgelopen decennia heeft de vereniging veel verloren gewaande werken van Martin Monnickendam opgespoord en laten restaureren. De vereniging zet zich in voor de naamsbekendheid van de schilder en was van grote waarde bij het samenstellen van de beide exposities in Elburg.

Martin Monnickendam leefde van 1874 tot 1943. Hij groeide op in een liberaal joods gezin in Amsterdam, maar bracht regelmatig vakanties door op de Veluwe. Hij ontwikkelde  zich tot veelzijdig en uiterst productief kunstenaar: hij schilderde, aquarelleerde, etste, tekende en lithografeerde. Na zijn overlijden op 4 januari 1943 – vlak voordat hij gedeporteerd zou worden – liet hij een enorm oeuvre na. In Sjoel Elburg is momenteel de expositie “De joodse gemeenschap door de ogen van Martin Monnickendam’ te zien. In Museum Elburg is tegelijkertijd de expositie “Martin Monnickendam, veelzijdig colorist op de Veluwe” te bezichtigen.

De lezing vindt plaats in de Refter van Museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,00.  Leden van de Vereniging Vrienden van Museum Elburg en Sjoel Elburg betalen € 2,50. Gezien het beperkt aantal plaatsen is reserveren raadzaam. U kunt een mail sturen met uw naam en het gewenste aantal plaatsen naarinfo@museumelburg.nl

2 Berichten

Margreet de Vries - Keramiek in de Kloostertuin 09 05 2018 | 20 10 2018

Een versteende momentopname van een beweging of weergave van opeenvolgende momenten van een beweging; vol vaart en dynamiek!

 

In het blauwgekleurde buitenwerk dat in de Kloostertuin van het Museum in Elburg te zien is, spelen water en de beweging van water een grote rol. Herinneringen van vele zomervakanties in Friesland aan en op het water. Vaak bestaat het werk uit meerdere delen: de ruimte tussen de delen zijn net zo belangrijk als de delen zelf. ‘Ode aan het water’ kan naar eigen idee op diverse manieren neergelegd en eventueel nog uitgebreid worden. Het werk van Margreet de Vries kenmerkt zich door het zoeken naar ‘contrasten’: contrast in vorm of in huid, contrast tussen rust en dynamiek. Daarnaast loopt al jaren ‘beweging’ als een rode draad  door haar keramische werk. Deze fascinatie voor beweging wordt weergegeven in grove steengoed klei, maar ook in dunne witte porseleinklei. 

 

Margreet de Vries (Rotterdam 1954) studeerde aan Academie Minerva te Groningen van 1971-1977 en volgde diverse workshops, o.a.in Het Keramisch Werkcentrum in Heusden en was gaststudent aan de Beezalel Academy of Art in Jeruzalem. Exposities vanaf 1981 in diverse galeries. Werk in stock in diverse galeries. Keramiekdocent bij het Kunstenhuis in Zeist en Bilthoven.

 

Voor meer informatie over Margreet en haar werk zie: www.margreetdevrieskeramiek.nl en www.margreetdevries.kunstinzicht.nl

0 Berichten

Expositie Maandag Wasdag in de Vischpoort

Vanaf zaterdag 26 mei exposeert kunstenares Rolina Nell in de Vischpoort, een buitenlocatie van Museum Elburg. Zij toont daar werk uit haar project  “Maandag Wasdag”. Haar werk is te bezichtigen zijn tijdens het openstellen van de Vischpoort in de zomermaanden.

 

De Vischpoort is geopend van 17 juli tot en met 18 augustus van dinsdag tot en met zaterdag tussen 12.00 - 16.30 uur. Ook is de expositie extra geopend op zaterdag 8 september tijdens Open Monumentendag. Vanaf dinsdag 17 juli is er een waslijn gespannen in de Kloostertuin met geprint textielwerk wat voor wapperende kunst zorgt.

 

Rolina Nell is geboren en getogen in de Noordoostpolder. Ze studeerde aan Academie Minerva in Groningen  en woont en werkt sinds 2013 als beeldend kunstenaar op een boerderij vlakbij Rutten in de Noordoostpolder.

Terug in de Noordoostpolder raak ze geïnteresseerd in de vrouwen die in de jaren 40-50 met hun man mee kwamen. Net als haar oma die met haar opa vanuit Wassenaar naar de polder kwam. Op zoek naar beeldmateriaal uit die periode, komt ze tot haar verrassing foto’s tegen van vrouwen in klederdracht voor de nieuwe boerderij en op de markt bij de poldertoren in Emmeloord. Vanuit verschillende provincies werden gewoontes en dus ook klederdracht, meegenomen naar het nieuwe land; de Noordoostpolder. Een historisch en actueel thema. De titel Maandag Wasdag verwijst naar het verliezen van culturele tradities en de hiermee verbonden structuur.

Het werk van Rolina ontstaat door waarneming en interactie met de omgeving en het dagelijks leven. Intuïtie en verbeelding spelen hierbij een belangrijke rol. Vrouwen en meisjes staan centraal in haar werk, afgeleid van haar eigen vrouwelijkheid. Universele houdingen en poses van vrouwen, die subtiel en cultuurgebonden toch een persoonlijkheid prijs geven. Het ontbreken van gezichten als een belangrijke menselijke kenmerk laat ruimte voor de verkenning van vrouwelijke identiteit achter culturele codes.

Daarnaast heeft ze een speciale interesse voor kleding, stoffen en motieven. In het project Maandag Wasdag krijgt dit vorm in een reeks schilderijen en tekeningen. Schilderijen in grijze en zwart/wit ei-tempera en tekeningen in houtskool en potlood waarbij vrouwen in traditionele klederdrachten het onderwerp vormen.

Klederdracht als expressie van cultuur en identiteit, opgaand in de geschiedenis. Schilderijen en tekening waar de historie voelbaar is en de identiteit mysterieus blijft, gebaseerd op foto’s uit een ver verleden die ze op een bijna fluisterende wijze de actualiteit in schildert en tekent.

Het project Maandag Wasdag was eerder te zien in museum Schokland op het voormalig eiland. Rolina wil het project Maandag Wasdag presenteren op meer verschillende historische plekken aan de voormalige Zuiderzee. Zo ook in de Vischpoort van Museum Elburg, de enige in Elburg overgebleven poort die ook diende als lichtbaken voor de vissers en vrachtvaarders op de Zuiderzee. 

0 Berichten

Expositie ‘Grenzen’ leerlingen Nuborgh College Lambert Franckens (LF)

Ook dit jaar mogen leerlingen van klas 2 van het Nuborgh College Lambert Franckens hun werkstuk in de zomer exposeren. Het thema dit jaar is Grenzen. Bijzonder is dat de leerlingen ook een verwerking hebben gemaakt bij het vak muziek. Ze hebben zelf een muziekstuk gemaakt of een bestaand muziekstuk bewerkt en uitgevoerd. Tijdens de opening op donderdag 5 juli zal een aantal leerlingen live een uitvoering geven.

 

Als leerlingen bij de introductie van het onderwerp te horen krijgen dat ze gaan exposeren in Museum Elburg en dat zowel familie als vrienden worden uitgenodigd voor de opening dan brengt dat veel rumoer teweeg. Ze vinden het spannend en doen extra hun best. Ze helpen mee met de opening, ze verzorgen livemuziek, schrijven een uitnodiging voor de opening en maken een poster.

 

Ondertussen zijn de werkstukken klaar en is de expositie ingericht. We zijn trots op wat de leerlingen hebben gemaakt, het werk is heel divers door de invalshoeken die gekozen zijn bij het thema en door de keuze van verschillende materialen en technieken. We willen u daarom uitnodigen om het werk van deze jonge kunstenaars te bekijken deze zomer.

 

Verantwoordelijken vanuit het LF is het docententeam beeldende vorming waaronder Esther Terlouw.

0 Berichten

Festival Poldergeest | 25, 26 en 27 mei 2018

Kunst

Van 3 maart tot en met zondag 27 mei 2018 exposeert het collectief Poldergeest in Museum Elburg. Poldergeest bestaat uit Inge Hoefnagel (fotografie/objecten), Pim van Halem (tekeningen),  Mia van der Burg (textielkunst),  Jeanne Rombouts (tekeningen) en Pat van Boeckel (video-installaties. Met “POLDERGEEST III” willen de exposanten een beeld geven van de ruimte en de vlakheid van de nieuwe polders, die meer diepte en geschiedenis hebben dan je zou vermoeden. Tijdens Festival Poldergeest verzorgt het collectief een satellietexpo in de bijgebouwen van de boerderij van Jan Rombouts. Curator Oscar Schrover verzorgt een kunsthistorische reflectie op het werk van Collectief Poldergeest.

In Galerie Aan de Amstel exposeren Anneke Keldermans ( keramiek) en Alma de Leeuw (schilderijen). Beiden refereren in hun getoonde werken aan de polder. Philipine Vinke is de zondag aanwezig om een start te maken aan een nieuw Artmirrors project; een enorme spiegel die ze gaat bewerken met verschillende technieken.

 

Vanaf zaterdag 26 mei exposeert Rolina Nell in de Vischpoort met ‘Maandag wasdag’. Voor dit werk heeft ze zich laten inspireren door de klederdracht van het voormalig Zuiderzeegebied.


Opendagen biologisch dynamisch boerenbedrijf Jan Rombouts

Op 26 en 27 mei stelt Jan Rombouts zijn biologisch dynamisch boerenbedrijf open voor bezoekers aan Festival Poldergeest. In de schuren is kunst te bekijken van het Collectief Poldergeest en Jan Rombouts zal rondleidingen over het bedrijf verzorgen.

 

Muziek

Festival Poldergeest trapt om vrijdagavond 25 mei om 19.45 uur af met een concert in de Kloostertuin van Museum Elburg. Muzikant Ernst van der Sloot zal, met zijn vaste trio NOGGUS en gastspeler gitarist Tom Veltien, liedjes over de polder ten gehore brengen. Ernst van der Sloot schreef twee albums met liedjes over zijn ervaringen als bewoner van de Flevopolder:   “Op de bodem van de Zee” en “Polderblues”. Het concert is gratis toegankelijk, de bar van het museumcafé is geopend. U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom in de Kloostertuin. Ingang via de Zuiderwalstraat.

Jeanne Rombouts (sopraan) zal in de kippenwei van de boerderij ‘Kip en opera’ opvoeren, een korte opera van Rita Knuistingh Neven

Op zaterdag 26 mei trekt Ernst van der Sloot samen met bassiste Joke van der Sloot als duo TOEDUS on Tour langs de verschillende polderlocaties om voor de muzikale omlijsting van het Festival te zorgen. Bij Galerie Aan de Amstel zal Lieke Groot Koerkamp voor de muzikale noot zorgen.


Dichtkunst

Anne van Rooijen, stadsdichter van Dronten, en Ewoud Gosker, stadsdichter van Elburg, verlenen medewerking aan het Festival. Met zorgvuldig gekozen woorden brengen zij een ode aan de polder, en denken zij met heimwee terug aan de Zuiderzee. Ook Peter Swanborn zal zijn gedichten voordragen.


Lezingen

Over de (aanleg van) de polder is veel gezegd en geschreven. We hebben van beide kanten van het water een deskundig historicus bereid gevonden hun kennis met ons te delen. Namens Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop uit Elburg zal Willem van Norel korte lezingen verzorgen. Eén van de lezingen gaat over de vliegtuigen die in WOII zijn neergehaald boven het gebied van het Torenbosje. Frits Schmidt zal vanuit de Stichting Geschiedschrijving in de gemeente Dronten, het verhaal van de inpoldering toelichten. Twee echte polderbewoners gaan hun verhaal vertellen: Dhr Piet Rombouts, een van de eerste 24 polderboeren en José Oosthoek, geboren in de polder en voormalig wethouder van de gemeente Elburg.


Pendeldienst

De Elburgerbrug is tijdens Festival Poldergeest niet opengesteld voor gemotoriseerd verkeer. Daarom zetten wij een pendeldienst in. Daar kunt u voor € 1,00 de hele dag gebruik van maken. De dienst bestaat uit twee busjes, één aan elke kant van het Drontermeer. De busjes rijden non-stop langs alle locaties. U kunt op alle stopgelegenheden in- en uitstappen. Start u in Elburg, dan kunt u het beste parkeren op parkeerplaats “Het Schootsveld” of “De oude Vos”. Op beide parkeerplaatsen mag u gratis parkeren. Voor Dronten kunt u parkeren bij de locaties en vanaf dat punt de pendeldienst nemen. Parkeren bij Beachclub Nu kan ook, maar kost geld. Om aan de andere kant van de brug te komen, steekt u deze te voet over en wacht op het andere busje.


Fietsroute

Festival Poldergeest is prima per fiets te bezoeken. In totaal is de route ruim 20 kilometer. Te fiets kunt u de Elburgerbrug wel oversteken. Klik hier voor de route en de omschrijving!

Programma


 

Vrijdag 25 mei

11.00 – 17.00 uur        Expositie Poldergeest III                                     Museum Elburg 

                                                                                                   

Start 19.45 uur           Concert NOGGUS met gastspeler Tom Veltien      Kloostertuin Museum Elburg

(Inloop va. 19.00 uur via Zuiderwalstraat Trouwingang)

 

Zaterdag 26 mei

11.00 – 17.00 uur        Expositie Poldergeest III                                     Museum Elburg

11.00 – 17.00 uur        Satellietexpo Poldergeest III                               Boerderij Rombouts

11.00 – 17.00 uur        Openstelling Visafslag met gidsen                       Visafslag

11.00 – 17.00 uur        muzikale act 'Toedus on Tour'                              onderweg, div locaties

11.30 – 12.30 uur        Rondleiding Jan Rombouts                                  Boerderij Rombouts

12.30 uur                    Kuntshistorische beschouwing Oscar Schrover     Boerderij Rombouts

12.00 uur                    Voordracht Anne van Rooijen & Ewoud Gosker    Aan de Amstel

13.00 uur                    Lezing Frits Schmidt                                          Hanneke’s Pluktuin

13.00 – 13.30 uur        Kip en opera                                                      Boerderij Rombouts

Va 13.00 uur               kunstenaren Alma de Leeuw en                          Aan de Amstel

                                  Anneke Kelderman, uitleg kunst

14.00 – 15.00 uur        Rondleiding Jan Rombouts                                  Boerderij Rombouts

15.00 uur                    Voordracht Anne van Rooijen                             Hanneke’s Pluktuin

15.00 – 15.30 uur        Kip en opera                                                      Boerderij Rombouts

15.30 uur                    Lezing Frits Schmidt                                          Visafslag

16.00 – 16.30 uur        Lezing José Oosthoek                                         Hanneke’s Pluktuin

16.00 uur                    Interactief gesprek Piet Rombouts (95jr)            Boerderij Rombouts

 

Zondag 27 mei
11.00 – 17.00 uur        Expositie Poldergeest III                                     Museum Elburg

11.00 – 17.00 uur        Satellietexpo Poldergeest III                               Boerderij Rombouts

11.00 – 17.00 uur        Philipine Vinke, kunstenaar live werk                  Aan de Amstel

11.00 – 12.00 uur        Rondleiding Jan Rombouts                                  Boerderij Rombouts

12.00 uur                   Lezing Willem van Norel                                     LET OP GEWIJZIGD NAAR Museum Elburg

13.00 – 13.30 uur        Lezing José Oosthoek                                         Aan de Amstel

13.00 – 13.30 uur        Kip en opera                                                      Boerderij Rombouts

Va 13.30 uur               Lieke Groot Koerkamp, muzikale omlijsting        Aan de Amstel

14.00 uur                   Lezing, Willem van Norel vs. Frits Schmidt          Museum Elburg

14.00 uur                   Voordracht Peter Swanborn                                Boerderij Rombouts

15.00 – 15.30 uur        Kip en opera                                                      Boerderij Rombouts

15.00 uur                   Ewoud Gosker                                                    Aan de Amstel

16.00 uur                   Voordracht Peter Swanborn                                Boerderij Rombouts

 

Locaties festival:


1 Berichten

Fotoclub Elburg in museumcafé en Refter van Museum Elburg - 10 05 2018 | 19 05 2018

 

Omdat er dit jaar geen Vestingval plaatsvindt tussen Hemelvaart en Pinksteren wordt dit gat toch opgevuld met een expositie.Fotoclub Elburg (FCE) en Fotoclub Haselünne vullen een aantal locaties van Museum Elburg met hun fotowerk.

 

Voor de fotoclubs een uitgelezen kans om hun mooiste foto’s te laten zien. Fotoclub Elburg bestaat vanaf 2013 uit 30 enthousiaste fotografenzowel professionele als amateur. Het doel van de club is de aanwezige kennis met elkaar te delen en zo het niveau te verhogen en mede daardoor veel plezier te beleven aan het fotograferen. Er is gekozen voor een vrij thema zodat er voor ieder wat wils te zien zal zijn. Wellicht opent deze expositie deuren voor de toekomst waar meer toegespitst kan worden op een specifieker thema. 20 fotografen exposeren met een foto uit hun repertoire met in totaal 28 foto’s van diverse onderwerpen. Met trots laten zij hier hun beste foto zien en hopen dat de bezoekers genieten van deze prachtige opnames. Voor meer informatie over Fotoclub Elburg kunt u kijken op www.fotoclubelburg.nl

 

Fotoclub Haselünne, partnerstad van Elburg, bestaat al vanaf 2010 en houdt nauw contact met Fotoclub Elburg. Haselünne is net zoals Elburg een Hanzestad en heeft veel Middeleeuwse sporen nagelaten. Dat zie je ook terug in de foto’s die geëxposeerd worden in de Vischpoort van Museum Elburg. Daarnaast zijn er ook vele landschappen en natuurschatten te zien. De tien dagen dat deze expositie te zien is is de Vischpoort gratis geopend mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers van het museum.

 

 

0 Berichten

Van de Zeeotters & Zeeleeuwen | Basisschool expositie in april 2018

De Agnietenschool uit Elburg biedt Leonardi Da Vinci onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. De groepen 4 t/m 7 kregen een uitdaging naar zich toegeworpen wat ze op de school ook wel een expeditie noemen. Deze expeditie heette ‘Feesten en herdenkingen’. Hierbij gingen zij terug naar de Middeleeuwen. De kinderen hebben hiervoor eerst een stadswandeling gehad om eerst kennis op te doen over de Middeleeuwen. Hoe werd er geleefd toen, hoe zag de kaart van Elburg eruit, objecten bezoeken in het stedelijk museum van Elburg en zo vergaarden zij informatie over de Middeleeuwen in Elburg. De kinderen kregen daarnaast les van een kunstenaar in het boetseren van beelden.

 

De opdracht luidde uiteindelijk: vertel één van de geschiedenis verhalen van Elburg in je eigen woorden en zet dit om in beeld door middel van het boetseren van een beeld met klei.

 

De kinderen brachten 20 maart 2018 een bezoek aan het museum en de stad. Hierna zijn zij creatief aan de gang gegaan en lieten zij het resultaat zien op 17 april in Museum Elburg.

 

Zij mochten hun werken exposeren in een echt museum met vooraf een heuse opening voor ouders/verzorgers met als spreker Burgermeester J.N. Rozendaal van Elburg.

 

De expositie heeft een week opgesteld gestaan op de educatiezolder van Museum Elburg.

0 Berichten

Koperwaren | Objecten en sieraden van Karin Marseille | 26 09 2017 | 24 02 2018

Van 23 september 2017 tot en met 24 februari 2018 exposeert Karin Marseille  in Museum Elburg. Karins achtergrond is textielkunstenares, door te experimenteren met technieken en materialen  heeft zij een heel eigen stijl ontwikkeld. Karin Marseille breit met koperdraad en verenstaal en maakt zo prachtige objecten en sieraden. Veel van haar werk heeft de cirkel als grondvorm, door de bijzondere techniek vervormen deze cirkels tot prachtige vrije vormen. Karins werk bevindt zich op het raakvlak van kunst en toegepaste kunst, bedoeld om te dragen,  als vrij object of als vrij object dat ook gedragen kan worden.  De transparante structuur en de lichtheid van het materiaal maken dat de objecten bewegen op de thermiek in de expositieruimte. Dit werpt steeds nieuwe schaduwen op de wanden en geeft de kunst zo nog een extra dimensie.

De Israëlische fotografe Sigel Eschkol maakte prachtige foto’s van modellen met de sieraden en draagbare objecten van Karin Marseille. Door te werken met grote contrasten tussen licht en donker weet zij foto’s te creëren die doen denken aan de portretten van  Johannes Vermeer. De foto’s, sieraden en objecten zijn ook te koop.


0 Berichten

Expositie LF - Out of the box - 04 07 2017 | 28 08 2017

Als alle basisscholen zijn geweest voor de educatieprojecten van Museum Elburg wordt er in de zomermaanden ruimte gemaakt op de educatiezolder voor een nieuwe expositie van het Nuborgh College Lambert Franckens uit Elburg. Ieder jaar weer komt het Lambert Franckens met een nieuw, soms maatschappelijk maar altijd actueel thema wat weer verrassende uitwerkingen met zich mee brengt. Vorig jaar met het thema ‘Upcycle’ werd oude gebruikte materialen een nieuw leven ingeblazen en het jaar daarvoor stond de ‘Bevrijding’ in de schijnwerpers. In 2014 werden er zelfs werkstukken gemaakt op de favoriete muziek van een ieder.

 

Dit jaar is het tijd voor de leerlingen uit klas 2 van het LF. Zij hebben de afgelopen periode gewerkt aan het project Out of the box. Er zijn veel verschillende soorten werkstukken gemaakt door leerlingen die allemaal een andere boodschap hebben gegeven aan het thema Out of the box. De opdracht was iets anders dan anders bedenken met materialen naar keus en deze letterlijk verbinden aan een box van 15x15x15 cm. Doordat er niet veel regels aan verbonden zijn krijg je veel verschillende bijzondere werkstukken.

 

De feestelijke muzikale opening van de expositie is op maandag 3 juli om 19.00 uur in de Kloostertuin voor leerlingen, familie en vrienden.

 

0 Berichten

OVER  LEVEN | Werken van Tineke Smith in de Vischpoort | 22 04 2017 | 09 09 2017

 

Dit seizoen exposeert Tineke Smit ( 1948) in de Vischpoort. In het werk van Tineke Smith staan de natuur, het aardse, natuurlijke kleuren, beweging en het leven centraal. Ze maakt schilderijen en installaties. De thema’s voor haar werk haalt ze veelal uit Bijbelse vertellingen en tradities, maar ook uit mythologie.

 

Kenmerkend voor het werk van Smith is het combineren van verschillende materialen, zoals rubber, glas, hout, staal en gelatine. Vaak worden materialen hergebruikt, wat verwijst naar de kringloop van het leven. Haar werk is minimalistisch en subtiel, maar geeft toch een monumentale indruk doordat de sculpturen een relatie aangaan met de ruimte waarin ze staan.

 

De Vischpoort is één van de bij-locaties van Museum Elburg. De openingstijden van de Vischpoort wijken af van de openingstijden van Museum Elburg.    

 

Wilt u het werk van Tineke Smith buiten deze uren bezoeken, maak dan een afspraak voor een groep van 10 personen of meer.

 

Klik op een foto voor vergroting / slideshow

0 Berichten

HOMO LUDENS, de spelende mens | Werken van Else Ringnalda | 01-03-2017 / 28-10-2017

HOMO LUDENS, de spelende mens

Werken van Else Ringnalda in de Kloostertuin

Else Ringnalda (1958) exposeert in de Kloostertuin van Museum Elburg. Zij maakt bronzen beelden. Haar inspiratie put zij uit fantasieën over een utopische samenleving bevolkt door de Homo ludens, de spelende mens. De cultuurhistoricus Johan Huizinga introduceerde in 1938 het begrip Homo ludens. Hij beschrijft hoe door de industrialisatie mensen meer vrije tijd krijgen en hoe zij die tijd invullen. De mens die voortdurend moest werken om te bestaan, kan nu ook spelen.

 

De Homo ludens van Else Ringnalda zijn mensen die hun talenten ontdekken en ontwikkelen, die ruimte bieden en bewondering hebben voor individuele verschillen. Er is geen plaats voor jaloezie of verveling. Mensen met een onafhankelijke geest die de tijd levend maken in plaats van haar te doden. Vanuit die overtuiging ontstaan haar beelden van gelijkwaardige mensen. Niet alleen gelijkwaardigheid tussen man en vrouw maar tussen alle mensen: homo/moslim, zwart/wit en ga zo maar door.

 

De vorm van de beelden van Else Ringnalda ontstaat na manipuleren van de werkelijkheid bijvoorbeeld door het verlengen van ledematen of verbreden van schouders en het weglaten van details. De figuren zijn introvert, zonder suggestie van beweging of eenduidige expressie. Ze lijken verzonken in hun spel.

 

De Kloostertuin is dinsdag tot en met zaterdag open tussen 10.00 en 17.30 uur. De ingang van de tuin vindt u in de Zuiderwalstraat.

Kijk voor meer informatie op www.museumelburg.nl


Klik op een foto voor een uitvergroting / slideshow

0 Berichten

Tentoonstelling 'De klokken van Chagall'

Chagall Research Centre Wuyt presenteert op woensdag 8 februari 2017, in Museum Meermanno te Den Haag, het boek ‘De klokken van Chagall – na zestig jaren’. Er verschijnt ook een luxe uitgave (oplage 40 stuks) met daarin een origineel Kwadraatblad uit 1956 dat een litho van Marc Chagall (1887 – 1985) bevat. De boekpresentatie is tevens het startschot voor de gelijknamige reizende expositie.

 

Al Chagall’s litho’s van na zijn terugkeer aan het einde van WOII uit de Verenigde Staten zijn gedrukt in Parijs. Hierop bestaat één uitzondering: litho M.112 uit 1956, gedrukt bij steendrukkerij de Jong & Co in Hilversum en verschenen in het kwadraatblad “De Klokken van Chagall” van de hand van Bernard Majorick (pseudoniem van B.J. Beljon). De uitgave van de kwadraatbladen is een initiatief van Pieter Brattinga.

 

De reeks kwadraatbladen (1955 – 1974) is tot op de dag van vandaag zeer geliefd en er is nog veel bewondering voor de uitmuntende techniek en originele onderwerpen van de Kwadraatbladen. Met het zevende Kwadraatblad ‘De klokken van Chagall’ worden in 1957 de bladen definitief op de kaart gezet. Elk Kwadraatblad kent zijn eigen ontstaansgeschiedenis. Het verhaal rond “De Klokken van Chagall” is illustratief voor het idealisme en het enthousiasme van Brattinga en zijn medewerkers.

 

Het nieuwe boek

“De klokken van Chagall - na zestig jaren” bestaat uit het oorspronkelijke essay “De Klokken van Chagall” van Joop Beljon (1922 –2002). Ook bevat het boek een artikel van Annette Brattinga over de reis van Brattinga, Beljon en Van der Elsken naar Chagall in Frankrijk in 1956. Het Research Centre verzorgt artikelen over de Kwadraatbladen in het algemeen en over een “Terugblik na zestig jaren” over het gebruik van de klok (en het begrip ‘tijd’) in het werk van Chagall.

 

Reizende expositie

Na de boekpresentatie in Museum Meermanno op 8 februari 2017 wordt de reeks exposities op 1 maart geopend in Museum Elburg. Er wordt voornamelijk grafisch werk van Chagall en materiaal over de Kwadraatbladen getoond. Op dinsdag 14 maart houdt Pieter Zuidema een lezing over de 'Klokken van Chagall'.

 

Kijk voor meer informatie op www.chagall.nl

0 Berichten

De Mozes in Chagall – Expositie van grafisch werk van Marc Chagall

De tentoonstelling ‘De Mozes in Chagall’ is vanaf 1 maart 2017 te bezichtigen in Museum Elburg. Er wordt grafisch werk van Marc Chagall (1887 – 1985) getoond waaruit zijn grote verbintenis met het leven van Mozes blijkt. De originele litho’s, etsen en houtsnede komen uit de Collectie Wuyt. Het museum organiseert rondleidingen, lezingen en andere activiteiten

 

Marc Chagall behoort tot de grootste beeldende kunstenaars van de twintigste eeuw. Zelf had hij er geen moeite mee zich te scharen onder de grootste westerse kunstenaars aller tijden. Zijn kleurgebruik is fabelachtig en nauw verbonden met de betekenis die wij, vaak onbewust, toekennen aan de vele kleuren en kleurcombinaties. Ook zijn beeldtaal probeert hij te puren uit de gemeenschappelijke, diepere lagen van associaties in westerse mensen. Die beelden en kleuren spreken daarom breed aan en zijn niet voorbehouden aan een selecte groep van kunstliefhebbers en -kenners.

 

Drie periodes in het leven van Chagall

De eerste (ruim) dertig jaren was Chagall de leergierige idealist, de tweede dertig jaren wil hij zich allereerst grote bekendheid als ‘gevierd kunstenaar’ verwerven. Hij laat zich door iedereen met ‘Maître’ aanspreken en zorgt voor een financieel onbekommerd bestaan. De bekommernissen om de holocaust en Chagalls vlucht voor de nazi’s naar Amerika in 1941 doen in hem het besef groeien dat hij iets met zijn kunstenaarschap moet doen om de wereldvrede een stapje dichterbij te brengen. 

De laatste dertig jaren van zijn leven zal hij zijn kunstenaarschap hier volledig aan wijden. Niet meer als de gedreven jonge idealist, maar als zoeker naar die vrede en als bieder van steun aan initiatieven van anderen die ook naar die vrede haken. Om zijn kleuren bij een breed publiek te brengen maakt hij gebruik van de techniek van de pochoir, de collotype en andere speciale druktechnieken. Chagall leert zich (op 65-jarige leeftijd) de kleurenlitho techniek aan, waarmee een waterval aan meer dan duizend werken onafgebroken door suist tot in zijn laatste levensjaren. In deze tijd zal hij ook een serie van 24 kleuren houtsneden maken voor de uitgave van een veertigtal gedichten van hem. Deze houtsneden zijn tot op de dag van vandaag niet geëvenaard. In de expositie ziet u hoe Chagall zijn eigen leven vergelijkt met dat van de Bijbelse Mozes. De expositie omvat o.a. de complete Hadassah-serie, een aantal grote affiches, de beroemde Mozes-(litho)serie uit 1956, twee Mozes-etsen uit de Vollard-Bijbelserie, een aantal andere Mozes-werken en een aantal hier aan gelieerde portretten en litho’s.

 

De Klokken van Chagall

Tot en met 8 april is de reizende expositie “De klokken van Chagall - Na 60 jaren” onderdeel van de tentoonstelling. Dit is een presentatie rondom het verschijnen van het gelijknamige boekje en uitgifte van een luxe-editie, waarin een origineel Kwadraatblad nr. 7 uit 1956 is opgenomen. Deze bevat een bijzondere litho, namelijk de enige litho van Chagall die niet in Frankrijk is gedrukt maar in Nederland.

 

Activiteiten

Er worden diverse mogelijkheden geboden om deel te nemen aan een rondleiding en u kunt zich inschrijven voor verschillende lezingen. Momenteel zijn de volgende data al bekend:

 

Dinsdag 14-03            Lezing ‘De klokken van Chagall’ door drs. Pieter Zuidema, hoofd van Chagall Research Centre Wuyt. 


Dinsdag 11-04           Lezing ‘De Mozes in Chagall’ door drs. Pieter Zuidema, hoofd van Chagall Research Centre Wuyt. 

 

Dinsdag 25-04             lezing Drs. Jan Timmerman: De tijd van Chagall 

 

Dinsdag 09-05             Lezing Drs. Jan Timmerman: De tijd van Chagall 

 

Dinsdag 16-05             Lezing Frouwkje Zwanenburg: Chagalls Gedichten  

0 Berichten

Tour d’Europe | Langs ideaalsteden uit de late middeleeuwen 27 09 2016 | 25 02 2017

Ingenieur Jan Brouwer is altijd gefascineerd geweest door stedenbouw. Voor Museum Elburg maakt hij een tentoonstelling over vijf middeleeuwse steden die eigenlijk te modern waren voor hun tijd: de Franse bergstad Monflanquin (1252), de middeleeuwse uitbreiding van de Poolse stad Torun (1236, 1264), de kuststad Caernarfon (1284) in Wales, de Italiaanse voorstad van Florence San Giovanni Valdarno (1299) en de Nederlandse kuststad Elburg (1392).

 

In de middeleeuwen was sprake van ongekende stadsvorming. Deze stadsvorming hangt samen met de opkomst van de handel en welvaartsgroei. Een belangrijke overeenkomst tussen veel van de nieuwe steden is dat ze niet op een natuurlijke manier zijn ontstaan door de uitgroei van een dorp naar stad, maar in korte tijd opgericht. Ze zijn kunstmatig, nieuw gesticht op een plek waar vaak een kleine nederzetting was of soms enkel natuur.

 

De stedenbouwkundige principes die zijn toegepast bij de bouw van de vijf gekozen steden horen eigenlijk pas thuis in latere eeuwen. De steden worden ideaalsteden genoemd, ze zijn met bijna wetmatige precisie aangelegd. Elburg, Monflanquin, Torun, Caernarfon en San Giovanni Valdarno zijn gekozen omdat de tijd weinig grip op ze heeft gehad. Je wandelt nu nog steeds door een Middeleeuwse stadsplattegrond met deels Middeleeuwse openbare gebouwen. Jan Brouwer neemt u mee op reis en legt u onderweg de overeenkomsten en verschillen uit.


0 Berichten

Upcycle - Nuborgh College LF 04 07 2016 | 24 08 2016

Leerlingen uit klas 2 van het Nuborgh College (locatie Lambert Franckens) houden een expositie van eigengemaakt werk in Museum Elburg. Het thema is Upcycle. Upcycle is een engelse term en betekent dat je materiaal en objecten die je normaal als waardeloos beschouwt een tweede leven geeft, zeg maar een upgrade.

Upcyclen leert je anders tegen voorwerpen aan te kijken. De functie van het voorwerp kan hetzelfde blijven, maar deze kan ook veranderen. Zo kan een lp een klok of een bijzettafel worden, en pallet een memobord of tafel en een oude schoen een stoere lamp. Leerlingen hebben zelf iets meegenomen en hebben met veel enthousiasme en fantasie gewerkt aan de (gebruiks)voorwerpen. Er is dan geen voorwerp hetzelfde.

 

Het zelf kunnen kiezen van wat ze gingen maken zorgde bij de meeste leerlingen voor een sterke motivatie. Sommigen waren niet te stuiten en maakten meerdere voorwerpen. Voor ieder voorwerp is een label en prijskaartje gemaakt en de bedoeling is dat de producten verkocht worden. De opbrengst komt weer terug bij de leerlingen door middel van een aantrekkelijk duurzaamheidsproject in klas 3.

 

Het thema Upcycle  is gekozen in het kader van de duurzame school waar het Lambert Franckens sinds vorig seizoen vorm aan geeft. Ieder jaar zijn er acties waarbij leerlingen bewust worden van wat een duurzame leefomgeving inhoudt en wat je eigen mogelijkheden zijn om een steentje bij te dragen.

 

Wilt u dit project steunen, dan kan dat door een product te kopen uit de expositie. De expositie is in Museum Elburg van 4 juli tot en met woensdag 24 augustus.

 

Van harte welkom!


0 Berichten

Kuno Brinks | Een wereld in lijnen 26 03 2016 | 02 07 2016

Zaterdag 26 maart is in Museum Elburg de tentoonstelling “Kuno Brinks, de wereld in lijnen” geopend. Brinks (1908–1992) was een Nederlands grafisch vormgever en tekenaar. Op latere leeftijd heeft hij zich voornamelijk toegelegd op beeldhouwen. De expositie in Elburg richt zich uitsluitend op Brinks als graficus. Het is voor het eerst sinds 1992 dat er op deze schaal werken van Brinks geëxposeerd worden.

 

Brinks is bij een groot verzamelpubliek bekend om zijn ontwerpen voor de PTT waarvoor hij een serie zeehelden op postzegel heeft ontworpen. Rond 1930 maakte Brinks zijn eerste etsen en droge-naald-prenten. In 1930 begon hij zich bovendien het vak van het graveren eigen te maken. Dit was de tijd van het opkomend nationaal socialisme. Juist toen werden kunstenaars meer en meer ingezet om werk te maken wat de ideologie kracht bij zet. Kuno Brinks heeft zich daar nooit voor willen lenen. Zijn werk is divers. Zijn onderwerpen ook. Maar nergens wil hij moraliseren of verheerlijken. Hij neemt waar en registreert datgene wat hij ziet met een verpletterend knappe beheersing van het vak. Uit zijn werk spreekt een oprechte persoonlijke ontroering voor de schoonheid van bijvoorbeeld dieren en mensen in hun gewone omgeving. In de grafische wereld is Kuno Brinks vooral bekend geworden door zijn vernieuwing van de techniek van de kopergravure. Een voor velen nog onbekende kunstenaar die een grotere plaats in de kunstwereld verdient en het bekijken waard is.

 

Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd, waaronder een workshop ‘droge-naald-etsen”. Bij deze workshop maakt u in één dag een prent. U hoeft niet te kunnen tekenen, u mag ook een afbeelding meenemen en deze met carbon op een plaat overtrekken om daarna met de droge naald techniek de prent te maken. De workshop vindt plaats in het atelier van Else van Luin in Dronten en wordt drie keer aangeboden, op zaterdag 2, 9 en 23 april. De kosten bedragen € 80,00 per persoon, inclusief al het materiaal, koffie/thee en een verzorgde lunch. U kunt zich voor deze workshops opgeven via info@museumelburg.nl of 0525 681341. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met zaterdag 2 juli, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur.

0 Berichten

Expositie van de vakwedstrijd in oude schilderstechnieken

Landelijke schildersdag 10 oktober 2015

Op zaterdag 10 oktober vindt de landelijke schildersdag plaats in Elburg. Deze dag wordt georganiseerd door de Studieclub schilders (SCS). SCS is een organisatie met 15 clubs in Nederland die elk winterseizoen 5 à 6 bijeenkomsten te organiseren om het vakmanschap van de huisschilders op peil te houden. Dit doen ze middels lezingen, demonstraties, workshops en excursies. Ook is er op die bijeenkomsten veel ruimte om te netwerken en daarbij ervaringen met elkaar te delen. Ook in Zwolle is zo’n club actief en te berichten via het e-mailadres knaapen@wijzonol.nl


De Studieclub schilders organiseert jaarlijks een landelijke schildersdag vooraf gaande aan het nieuwe clubseizoen. Ditmaal vindt deze plaats in Elburg waarbij de ongeveer 200 bezoekers kennis kunnen maken met de vesting en een aantal van Elburger musea. VakwedstrijdJaarlijks vindt er ook een vakwedstrijd plaats in oude schildertechnieken zoals hout- en marmer imitaties en decoratieve technieken.


Aan deze wedstrijd doen naast leerlingen ook de top van de imitatieschilders uit België en Nederland mee. Dit jaar zijn imitaties te zien van de houtsoorten: Palissander en Eiken en van de marmersoorten Wit marmer en Rode Levanto. Ook op decoratief niveau zijn er mooie werkstukken ingezonden. De uitslag van deze wedstrijd wordt tijdens de plenaire bijeenkomst bij partycentrum de Haas bekendgemaakt. Een van de werkstukken waarbij het wapen van de gemeente Elburg is nageschilderd wordt aangeboden aan Burgemeester F.A. de Lange. 


Bezichtiging

Op vrijdag  9 oktober van 14.00-17.00 uur en zaterdag 10 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is deze unieke expositie van de vakwedstrijd voor schilders uit Nederland en België ook voor het publiek opengesteld in o.a. de kapel van het Museum Elburg.


U kunt deze expositie bezoeken in combinatie met een museumbezoek in het oude klooster voor de entreeprijs van €5,- of met een museumkaart gratis. Dit is voor plaatselijke bezoekers een mooie gelegenheid om niet alleen kennis te nemen van de resultaten van deze vakwedstrijd maar ook de vernieuwde presentaties in het museum waarin o.a. plaatselijk vakmanschap centraal staat. Voor meer informatie kijk op: http://www.studieclubschilders-nederland.nl/en op www.museumelburg.nl


0 Berichten

Orgels van Michaël Maarschalkerweerd - De klank tussen hemel en aarde

03 10 2015 | 27 02 2016

In samenwerking met het Nationaal Orgelmuseum organiseert Museum Elburg een tentoonstelling over het leven en werken van orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd.


In 2015 is het 100 jaar geleden dat de grootste orgelbouwer van Nederland overleed. Aan de hand van documenten, ontwerptekeningen, instrumenten van de orgelbouwer, schilderijen van door Maarschalkerweerd gebouwde orgels en een opstellingen uit zijn werkplaats wordt een beeld geschetst van de carrière van de orgelbouwer.