· 

Vestingval 2025

Dat was alweer de laatste dagen van Vestingval. Eigenlijk willen we de tijd gewoon terugdraaien en opnieuw beginnen. Tot nu toe is het namelijk één groot feest en een groot plezier geweest. Voor ons als meewerkende locatie, voor de organisatie en volgens ons ook voor alle kunstenaars, musici en betrokken vrijwilligers.

 

Wie we bij Museum Elburg zoal op het podium zagen verschijnen, allemaal even verrassend, allemaal even passend bij de akoestiek van onze prachtige Kloosterkapel. Of met kunst zagen verschijnen in de Kazematten en het Muurhuisje!

  • Susterenkoor
  • Theaterkoor NOCTA
  • Manon Companjen met een theaterstuk
  • Duo Delta Scuti 
  • Gerard Zuyderhoff met zijn gedichten
  • F.E.M. Sangere met mijmermuziek ( betekent 5 zangers vertaald vanuit het Noors)
  • Koraal
  • Wym van Noort

En natuurlijk Els Franken (Muurhuisje) en alle 450 leerlingen van basisscholen en 150 leerlingen van het LFC ( Kazematten) en de workshop Pimp je pet ook in de Kazematten. Dank jullie wel dat met jullie hulp en talent Vestingval extra kleur en klank kreeg. 

Wat maakten de leerlingen? En waarom? Zij doken in de wereld van textiel en vrijheid! Kleding is meer dan stof – het geeft identiteit, beschermt en vertelt een verhaal. Na het verkennen van de betekenis van vrijheid & veiligheid gingen de leerlingen creatief aan de slag: van gepimpte sneakers tot zelfontworpen kleding en symbolische patronen.

Tijdens Vestingval is het Muurhuisje open met werk van Els Franken. Kunst dat gaat over mensen, onze houdingen, gebaren en emoties onthullen werelden en vertellen verhalen. Zij slaat deze indrukken op en vormt ze als basis voor kunst en zoekt daarbij naar de betekenis van lichaamstaal. Je voelt en ziet emoties en verhalen die figuren vertellen. De ene keer menselijk drama, de andere keer spat de vrolijkheid om al ons menselijk gestuntel ervan af.

7 juni concert & lezing We'll meet & eat again

"We'll meet again"

In het kader van ‘80 jaar Vrijheid’ zong een projectkoor namens Koraal over vrijheid in de breedste zin van het woord. Het bijzondere is dat hier iedereen zich voor dit project kon aanmelden. Gewoon om eens mee te kunnen zingen zonder verdere verplichtingen. Slechts vier keer had men met elkaar gezongen om het vervolgens gewoon voor ons te zingen. Naast het welbekende lied, we'll meet again zong men ook een eigen versie van Jou land mijn Land van Stef Bos.

Muziek referent naar vrijheid na oorlog, vrijdenkend zijn of gewoon lekker vrij zijn en niks moeten. Koraal zingt al ruim 30 jaar een meerstemmig repertoire met haar 25 koorleden. Speciaal voor het themajaar mogen ook niet-koorleden meezingen. Van pop en jazz tot kleinkunst en klassiek. Omdat zingen verbindt én vrij maakt.  

 

 “We’ll eat again” 

De schaarsheid va voeding in de Tweede Wereldoorlog maakte mensen steeds creatiever. Eten werd gegaard in de hooikist, koffie vervangen door chicorei, van aardappelschillen kon je soep koken, tulpenbollen bleken eetbaar, esdoornzaden als groente of als thee… Wildplukken was noodzaak, geen verantwoord tijdverdrijf.  Anne-Marie van Hout, directeur van Museum Elburg, verzamelt kookboeken en kookt graag. Zij vertelt over eten in de oorlog en verzorgt een bijpassende proeverij.  

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0