Margreet de Vries - Keramiek in de Kloostertuin 09 05 2018 | 20 10 2018

Een versteende momentopname van een beweging of weergave van opeenvolgende momenten van een beweging; vol vaart en dynamiek!

 

In het blauwgekleurde buitenwerk dat in de Kloostertuin van het Museum in Elburg te zien is, spelen water en de beweging van water een grote rol. Herinneringen van vele zomervakanties in Friesland aan en op het water. Vaak bestaat het werk uit meerdere delen: de ruimte tussen de delen zijn net zo belangrijk als de delen zelf. ‘Ode aan het water’ kan naar eigen idee op diverse manieren neergelegd en eventueel nog uitgebreid worden. Het werk van Margreet de Vries kenmerkt zich door het zoeken naar ‘contrasten’: contrast in vorm of in huid, contrast tussen rust en dynamiek. Daarnaast loopt al jaren ‘beweging’ als een rode draad  door haar keramische werk. Deze fascinatie voor beweging wordt weergegeven in grove steengoed klei, maar ook in dunne witte porseleinklei. 

 

Margreet de Vries (Rotterdam 1954) studeerde aan Academie Minerva te Groningen van 1971-1977 en volgde diverse workshops, o.a.in Het Keramisch Werkcentrum in Heusden en was gaststudent aan de Beezalel Academy of Art in Jeruzalem. Exposities vanaf 1981 in diverse galeries. Werk in stock in diverse galeries. Keramiekdocent bij het Kunstenhuis in Zeist en Bilthoven.

 

Voor meer informatie over Margreet en haar werk zie: www.margreetdevrieskeramiek.nl en www.margreetdevries.kunstinzicht.nl

0 Berichten

Expositie Maandag Wasdag in de Vischpoort

Vanaf zaterdag 26 mei exposeert kunstenares Rolina Nell in de Vischpoort, een buitenlocatie van Museum Elburg. Zij toont daar werk uit haar project  “Maandag Wasdag”. Haar werk is te bezichtigen zijn tijdens het openstellen van de Vischpoort in de zomermaanden.

 

De Vischpoort is geopend van week 29 tot en met week 33 van dinsdag tot en met zaterdag tussen 12.00 - 16.30 uur. Ook is de expositie extra geopend op zaterdag 8 september tijdens Open Monumentendag.

 

Rolina Nell is geboren en getogen in de Noordoostpolder. Ze studeerde aan Academie Minerva in Groningen  en woont en werkt sinds 2013 als beeldend kunstenaar op een boerderij vlakbij Rutten in de Noordoostpolder.

Terug in de Noordoostpolder raak ze geïnteresseerd in de vrouwen die in de jaren 40-50 met hun man mee kwamen. Net als haar oma die met haar opa vanuit Wassenaar naar de polder kwam. Op zoek naar beeldmateriaal uit die periode, komt ze tot haar verrassing foto’s tegen van vrouwen in klederdracht voor de nieuwe boerderij en op de markt bij de poldertoren in Emmeloord. Vanuit verschillende provincies werden gewoontes en dus ook klederdracht, meegenomen naar het nieuwe land; de Noordoostpolder. Een historisch en actueel thema. De titel Maandag Wasdag verwijst naar het verliezen van culturele tradities en de hiermee verbonden structuur.

Het werk van Rolina ontstaat door waarneming en interactie met de omgeving en het dagelijks leven. Intuïtie en verbeelding spelen hierbij een belangrijke rol. Vrouwen en meisjes staan centraal in haar werk, afgeleid van haar eigen vrouwelijkheid. Universele houdingen en poses van vrouwen, die subtiel en cultuurgebonden toch een persoonlijkheid prijs geven. Het ontbreken van gezichten als een belangrijke menselijke kenmerk laat ruimte voor de verkenning van vrouwelijke identiteit achter culturele codes.

Daarnaast heeft ze een speciale interesse voor kleding, stoffen en motieven. In het project Maandag Wasdag krijgt dit vorm in een reeks schilderijen en tekeningen. Schilderijen in grijze en zwart/wit ei-tempera en tekeningen in houtskool en potlood waarbij vrouwen in traditionele klederdrachten het onderwerp vormen.

Klederdracht als expressie van cultuur en identiteit, opgaand in de geschiedenis. Schilderijen en tekening waar de historie voelbaar is en de identiteit mysterieus blijft, gebaseerd op foto’s uit een ver verleden die ze op een bijna fluisterende wijze de actualiteit in schildert en tekent.

Het project Maandag Wasdag was eerder te zien in museum Schokland op het voormalig eiland. Rolina wil het project Maandag Wasdag presenteren op meer verschillende historische plekken aan de voormalige Zuiderzee. Zo ook in de Vischpoort van Museum Elburg, de enige in Elburg overgebleven poort die ook diende als lichtbaken voor de vissers en vrachtvaarders op de Zuiderzee. 

0 Berichten

Expositie ‘Grenzen’ leerlingen Nuborgh College Lambert Franckens (LF)

Ook dit jaar mogen leerlingen van klas 2 van het Nuborgh College Lambert Franckens hun werkstuk in de zomer exposeren. Het thema dit jaar is Grenzen. Bijzonder is dat de leerlingen ook een verwerking hebben gemaakt bij het vak muziek. Ze hebben zelf een muziekstuk gemaakt of een bestaand muziekstuk bewerkt en uitgevoerd. Tijdens de opening op donderdag 5 juli zal een aantal leerlingen live een uitvoering geven.

 

Als leerlingen bij de introductie van het onderwerp te horen krijgen dat ze gaan exposeren in Museum Elburg en dat zowel familie als vrienden worden uitgenodigd voor de opening dan brengt dat veel rumoer teweeg. Ze vinden het spannend en doen extra hun best. Ze helpen mee met de opening, ze verzorgen livemuziek, schrijven een uitnodiging voor de opening en maken een poster.

 

Ondertussen zijn de werkstukken klaar en is de expositie ingericht. We zijn trots op wat de leerlingen hebben gemaakt, het werk is heel divers door de invalshoeken die gekozen zijn bij het thema en door de keuze van verschillende materialen en technieken. We willen u daarom uitnodigen om het werk van deze jonge kunstenaars te bekijken deze zomer.

 

Verantwoordelijken vanuit het LF is het docententeam beeldende vorming waaronder Esther Terlouw.

0 Berichten