Expositie LF - Out of the box - 04 07 2017 | 28 08 2017

Als alle basisscholen zijn geweest voor de educatieprojecten van Museum Elburg wordt er in de zomermaanden ruimte gemaakt op de educatiezolder voor een nieuwe expositie van het Nuborgh College Lambert Franckens uit Elburg. Ieder jaar weer komt het Lambert Franckens met een nieuw, soms maatschappelijk maar altijd actueel thema wat weer verrassende uitwerkingen met zich mee brengt. Vorig jaar met het thema ‘Upcycle’ werd oude gebruikte materialen een nieuw leven ingeblazen en het jaar daarvoor stond de ‘Bevrijding’ in de schijnwerpers. In 2014 werden er zelfs werkstukken gemaakt op de favoriete muziek van een ieder.

 

Dit jaar is het tijd voor de leerlingen uit klas 2 van het LF. Zij hebben de afgelopen periode gewerkt aan het project Out of the box. Er zijn veel verschillende soorten werkstukken gemaakt door leerlingen die allemaal een andere boodschap hebben gegeven aan het thema Out of the box. De opdracht was iets anders dan anders bedenken met materialen naar keus en deze letterlijk verbinden aan een box van 15x15x15 cm. Doordat er niet veel regels aan verbonden zijn krijg je veel verschillende bijzondere werkstukken.

 

De feestelijke muzikale opening van de expositie is op maandag 3 juli om 19.00 uur in de Kloostertuin voor leerlingen, familie en vrienden.

 

meer lezen

Openluchtrestaurant voor de Voedselbank van Elburg en Oldebroek

 

Van 6 t/m 8 juli is er een openluchtrestaurant voor de Voedselbank van Elburg en Oldebroek. In de prachtig aangeklede Kloostertuin van Elburg kunnen mensen bij 'Hap Fontes' uitgebreid uit eten, waarbij alle winst naar de Voedselbank toegaat. De Voedselbank Elburg en Oldebroek ondersteunt tientallen gezinnen in de omgeving met een wekelijks voedselpakket. Alles wat wordt uitgedeeld is gegeven door kerken, supermarkten en andere organisaties.

Toch maakt de voedselbank ook kosten, voor bijvoorbeeld huur, koelcellen en benzine. Daarbij wordt jaarlijks zo’n 45.000 euro aan onkosten gemaakt. Financiële steun is dan ook hard nodig. De initiatiefnemers van Hap Fontes hopen op veel belangstelling.

 

Hap Fontes heeft een beperkt aantal plekken beschikbaar. Mensen die graag uit eten willen voor het goede doel, moeten er daarom snel bij zijn. Meer informatie over menu's en reserveren is te vinden op www.hapfontes.nl

 

Zie ook https://www.bottercourant.nl/nieuws/kerkelijk/13303-openluchtrestaurant-voor-de-voedselbank-van-elburg-en-oldebroek

Zesde editie Vestingval Elburg

Dit jaar is alweer de zesde editie van het Vestingval Elburg. U kunt in de prachtige vestingstad Elburg van donderdag 25 mei tot en met zaterdag 3 juni 2017 komen genieten van diverse kunstuitingen. De eeuwenoude monumenten van Elburg vormen het decor voor hedendaagse kunst. Een prachtige combinatie.

 

Net als vorig jaar zullen ook nu weer zowel gevestigde als startende kunstenaars hun werk tonen gedurende dit tiendaagse cultuurfestival. Op verschillende locaties zullen de kunstenaars aanwezig zijn, zodat u kunt kennismaken met de man of vrouw achter het werk.

 

Zo zullen er beelden van Else Ringnalda te zien zijn in de Kloostertuin (Zuiderwalstraat), textiel van Flox den Hartog Jager bij de Sjoel (Graaf Hendriksteeg), schilderijen van Pim Kleinveld in Lijstenmakerij Pool (Bloemstraat), glasobjecten van Frank Biemans in het pand van de voormalige rokerij van Frank van Triest (Rozemarijnsteeg), beschilderd zeildoek als leerlingenproject Lambert Frankens bij Touwslagerij Deetman (Havenstraat) en prachtige drijvende beelden van Laura Hoek in de gracht (Havenkade).

 

De expositieruimtes zijn ook heel bijzonder. Het bijna 800 jaar oude Hanzestadje Elburg kan bogen op de grootste ‘monumentendichtheid’ van Nederland, met maar liefst 294 rijksmonumenten op een vierkante kilometer. De statige Vischpoort, de negentiende-eeuwse muurhuisjes en de oude Kazematten zijn nog maar drie van die vele prachtige expositieruimtes.

Ook dit jaar worden de kunstvormen muziek (o.a. het Bassano Quartet dat onlangs een tv-optreden had bij Podium Witteman), theater en dichten goed vertegenwoordigd. Elburg krijgt een primeur want Ernst van der Sloot gaat voor de eerste keer de liedjes van zijn album ''Vooruit Verlangen'' live spelen.

 

De centrale ontmoetingsplek van Vestingval 2017 is het Kunstenaarscafé aan de Zuiderwalstraat. Hier kunnen bezoekers de programmabrochure ophalen of een kopje koffie of thee gebruiken. Ook is hier een klein voorproefje van de kunst te zien die in Elburg te bewonderen is.

 

De toegang tot Vestingval Elburg 2017 is gratis. Dat is alleen mogelijk omdat de totale organisatie van dit evenement in handen van vrijwilligers is. Wel wordt het zeer gewaardeerd indien bezoekers een vrijwillige bijdrage doen voor de programmabrochure en het bijwonen van de muziek- en theateruitvoeringen. Kortom Vestingval Elburg 2017 is zeker een bezoek waard. U kunt zowel heerlijk dwalen door de eeuwenoude straten en steegjes van Elburg, als volop genieten van de kunst.

 

Vestingval Elburg 2017: 25 mei (Hemelvaartsdag) t/m 3 juni (met uitzondering van zondag en maandagochtend) van 11.00 tot 17.00 uur.

 

www.vestingvalelburg.nl

-Vestingval – susterenkoor ” St Agnes ” zingt in de kapel

Beleef het!

Susters van Susterenkoor "St Agnes", gekleed in habijten, zingen een aantal liederen die passen bij de sfeer van de kapel en er worden een paar latijnse liederen gezongen.

 

In de middeleeuwen woonden en werkten de susters in het Agnietenklooster. In de kapel is rust en stilte. Op bepaalde tijden zongen de susters in de kapel.

 

Net als in die tijd laat  het susterenkoor “St.-Agens”  weer liederen klinken in de kapel.

 

 

 

Beleef het mee en kom luisteren vrijdag 2 juni.

Om 11.00 uur en on 11.30 zingen de susters .

 

Vrije toegang in de kapel.

Hartelijk welkom namens de susters .    

0 commentaren

(Instap-) Rondleidingen bij expositie Marc Chagall

Tot september is in Museum Elburg een expositie te zien van werken van Marc Chagall. Er wordt grafisch werk van Marc Chagall getoond waaruit zijn grote verbintenis met het leven van Mozes blijkt. De originele litho’s, etsen en houtsnede komen uit de Collectie Wuyt. Er worden voor groepen op afspraak rondleidingen gegeven.

 

Bent u niet met een groep en wilt u toch graag een rondleiding onder leiding van een deskundige gids, dan kan dit op de volgende dagen: 20 mei, 3 en 10 juni, 8 en 22 juli.

 

Aanvang rondleiding 13.30 uur. Prijs per persoon 4 euro. Minimale groepsgrootte 4 personen.

 

In de expositie ziet u hoe Chagall zijn eigen leven vergelijkt met dat van de Bijbelse Mozes. De expositie omvat o.a. de complete Hadassah-serie, een aantal grote affiches, de beroemde Mozes-lithoserie uit 1956, twee Mozes-etsen uit de Vollard-Bijbelserie, een aantal andere Mozes-werken en een aantal hier aan gelieerde portretten en litho’s.

1 commentaren

Lezing over gedichten Marc Chagall in Museum Elburg

"Klokken en de tijd in de gedichten van Chagall"

 

Op dinsdag 16 mei om 20.00 uur verzorgt voordrachtskunstenares Frouwkje Zwanenburg in de Refter van Museum Elburg een avond over de gedichten van Marc Chagall. Deze lezing wordt gehouden in het kader van de expositie “De Mozes in Chagall” die tot 9 september te zien is in Museum Elburg.

Marc Chagall maakte naast schilderijen, litho’s en ander grafisch werk ook gedichten.

 

Frouwkje vertaalde die gedichten van het Frans in het Nederlands. Tijdens de lezing zal zij ook een aantal gedichten voordragen. De sfeer van die gedichten is vaak net zo speels en vrij als de sfeer in zijn grafisch werk. Frouwkje zal een aantal gedichten die betrekking hebben op klokken en het gebruik van tijd in het werk van Marc Chagall toelichten. De 41 gedichten die samen de bundel "Gedichten" vormen, zijn geïllustreerd met 20 zwart-wit reproducties van houtsneden van Chagall. De bundel is in een beperkte oplage van 1000 exemplaren uitgegeven en is te koop in de museumwinkel van Museum Elburg.

 

De lezing wordt gehouden in de Refter van Museum Elburg, ingang via de Zuiderwalstraat. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De entree bedraagt €7,50 maar voor leden van de Vereniging Vrienden van het Museum Elburg €5,00. Kaartverkoop op de avond zelf aan de deur.

0 commentaren