Expositie Out of the box

Al een aantal jaren op rij mogen de leerlingen van klas 2 van het Nuborgh College Lambert Franckens hun werkstuk in de zomer tentoonstellen. Het is wel heel bijzonder voor de leerlingen dat dit in MuseumElburg kan. Je eigen werk in een museum te mogen zien hangen of staan en dat het bewonderd wordt door niet alleen klasgenoten en ouders maar ook door kunstliefhebbers  die je niet kent maakt het  spannend.

We noemen zoiets in het onderwijs contextrijk leren. Wat zoveel inhoudt als dat de opdrachten voor leerlingen zo realistisch mogelijk zijn. Leerlingen kruipen in dit geval in de huid van een kunstenaar die werkt aan de hand van een thema. Thema’s als Macht, Muziek in Beeld, Reclame, Reduce Reuse Recycle en dit jaar Out of the Box. Als je ons docenten beeldende vorming vraagt hoe we aan die thema’s komen dan is het antwoord heel simpel, alles wat op ons pad komt en waarvan we weten dat leerlingen er veel kanten mee op kunnen. Ieder jaar hebben we weer een nieuw thema voor een nieuwe groep 13/14 jarigen. Wat leerlingen prettig vinden is de vrijheid om binnen het thema  een eigen onderwerp te kiezen en de vrijheid van materiaal en techniek. Vaak gebruiken leerlingen meerdere materialen en technieken in een werkstuk en ontdekken ze nieuwe toepassingen maar stuiten ze ook op problemen die om een oplossing vragen. Het is daarbij de kunst om, terwijl je werkt en keuzes maakt, in het oog te houden wat je met je kunstwerk wilt communiceren. Je werkstuk eens aan een ander laten zien en vragen welke associatie het beeld oproept is handig om te doen.

Als de leerlingen bij de introductie van het onderwerp te horen krijgen dat ze gaan exposeren in MuseumElburg en dat zowel ouders als leerlingen worden uitgenodigd voor de opening dan brengt dat veel rumoer teweeg. Dat het voor het “echie” is vinden de meeste leerlingen erg leuk en het zet ze aan om extra hun best te doen er iets van te maken en het goed af te werken. De leerlingen helpen mee met de opening, zo is er altijd livemuziek, dit jaar hebben we een super enthousiast bandje van leerlingen uit A22. Anderen schrijven bijvoorbeeld de uitnodiging voor de openingsavond zoals Mynke sysling dit jaar heeft gedaan. Zo leer en ervaar je wat een opening inhoudt.

De expositie van dit seizoen hebben we zoveel mogelijk gepresenteerd op wanden, de technische dienst kwam er nog aan te pas om de wanden te installeren. De  werkstukken zijn eraan geschroefd of opgehangen aan haakjes. Leerlingen moesten zelf  de werkstukken zo aanleveren dat ze op een wand konden worden gepresenteerd , dat was dus even nadenken op welke plek ze bijvoorbeeld een gat maken of een schroef draaien. Ondertussen is de expositie ingericht en mag het resultaat er weer wezen. We zijn trots op wat leerlingen hebben neergezet. Het is echt de moeite waard om het werk  van deze jonge kunstenaars te komen bekijken deze zomer!

 

Namens collega’s beeldende vorming Nuborgh College locatie Lambert Franckens,

Esther Terlouw

meer lezen

Beleef het klooster | Terug naar de middeleeuwen | zaterdag 12 augustus

Zaterdag 12 augustus wordt Museum Elburg voor één dag weer een middeleeuws klooster. Kom en beleef het mee met diverse activiteiten voor jong en oud.

 

Wist je dat Museum Elburg vroeger een echt nonnenklooster is geweest? En wist je dat de nonnen toen schreven met echte ganzenveren en zelf kaarsen maakten van bijenwas? Nee, wist je dat niet… Geeft helemaal niets, want nu krijg je de kans het te leren. Op een kloosterdag verandert Museum Elburg voor één dag weer in een middeleeuws klooster waar jij je kunt verkleden in een habijt net als een non of een monnik.

 

Overal in het oude klooster kom je die dag nonnen tegen die oude ambachten beoefenen. Maar je kunt ook veel zelf doen: je eigen glas in lood raam knutselen, je eigen naam kalligraferen, je eigen armband weven en kloostermoppen bakken. Wie weet kom je ook nog de zingende Susteren tegen! Daarnaast is er ook nog genoeg te beleven voor je ouders en/of grootouders. Rondleidingen in en om het gebouw en de oude geschriften ontcijferen zijn gewilde activiteiten die volwassenen zullen boeien.

 

Er worden kinderactiviteiten aangeboden voor de leeftijd 4 tot en met 12 jaar en deze activiteiten vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. Beleef het Klooster is een terugkerend evenement dat vier keer per jaar plaatsvindt.

 

De volgende en laatste kloosterdag zal plaatsvinden op zaterdag 21 oktober.

Expositie LF - Out of the box - 04 07 2017 | 28 08 2017

Als alle basisscholen zijn geweest voor de educatieprojecten van Museum Elburg wordt er in de zomermaanden ruimte gemaakt op de educatiezolder voor een nieuwe expositie van het Nuborgh College Lambert Franckens uit Elburg. Ieder jaar weer komt het Lambert Franckens met een nieuw, soms maatschappelijk maar altijd actueel thema wat weer verrassende uitwerkingen met zich mee brengt. Vorig jaar met het thema ‘Upcycle’ werd oude gebruikte materialen een nieuw leven ingeblazen en het jaar daarvoor stond de ‘Bevrijding’ in de schijnwerpers. In 2014 werden er zelfs werkstukken gemaakt op de favoriete muziek van een ieder.

 

Dit jaar is het tijd voor de leerlingen uit klas 2 van het LF. Zij hebben de afgelopen periode gewerkt aan het project Out of the box. Er zijn veel verschillende soorten werkstukken gemaakt door leerlingen die allemaal een andere boodschap hebben gegeven aan het thema Out of the box. De opdracht was iets anders dan anders bedenken met materialen naar keus en deze letterlijk verbinden aan een box van 15x15x15 cm. Doordat er niet veel regels aan verbonden zijn krijg je veel verschillende bijzondere werkstukken.

 

De feestelijke muzikale opening van de expositie is op maandag 3 juli om 19.00 uur in de Kloostertuin voor leerlingen, familie en vrienden.

 

meer lezen

Openluchtrestaurant voor de Voedselbank van Elburg en Oldebroek

 

Van 6 t/m 8 juli is er een openluchtrestaurant voor de Voedselbank van Elburg en Oldebroek. In de prachtig aangeklede Kloostertuin van Elburg kunnen mensen bij 'Hap Fontes' uitgebreid uit eten, waarbij alle winst naar de Voedselbank toegaat. De Voedselbank Elburg en Oldebroek ondersteunt tientallen gezinnen in de omgeving met een wekelijks voedselpakket. Alles wat wordt uitgedeeld is gegeven door kerken, supermarkten en andere organisaties.

Toch maakt de voedselbank ook kosten, voor bijvoorbeeld huur, koelcellen en benzine. Daarbij wordt jaarlijks zo’n 45.000 euro aan onkosten gemaakt. Financiële steun is dan ook hard nodig. De initiatiefnemers van Hap Fontes hopen op veel belangstelling.

 

Hap Fontes heeft een beperkt aantal plekken beschikbaar. Mensen die graag uit eten willen voor het goede doel, moeten er daarom snel bij zijn. Meer informatie over menu's en reserveren is te vinden op www.hapfontes.nl

 

Zie ook https://www.bottercourant.nl/nieuws/kerkelijk/13303-openluchtrestaurant-voor-de-voedselbank-van-elburg-en-oldebroek

Zesde editie Vestingval Elburg

Dit jaar is alweer de zesde editie van het Vestingval Elburg. U kunt in de prachtige vestingstad Elburg van donderdag 25 mei tot en met zaterdag 3 juni 2017 komen genieten van diverse kunstuitingen. De eeuwenoude monumenten van Elburg vormen het decor voor hedendaagse kunst. Een prachtige combinatie.

 

Net als vorig jaar zullen ook nu weer zowel gevestigde als startende kunstenaars hun werk tonen gedurende dit tiendaagse cultuurfestival. Op verschillende locaties zullen de kunstenaars aanwezig zijn, zodat u kunt kennismaken met de man of vrouw achter het werk.

 

Zo zullen er beelden van Else Ringnalda te zien zijn in de Kloostertuin (Zuiderwalstraat), textiel van Flox den Hartog Jager bij de Sjoel (Graaf Hendriksteeg), schilderijen van Pim Kleinveld in Lijstenmakerij Pool (Bloemstraat), glasobjecten van Frank Biemans in het pand van de voormalige rokerij van Frank van Triest (Rozemarijnsteeg), beschilderd zeildoek als leerlingenproject Lambert Frankens bij Touwslagerij Deetman (Havenstraat) en prachtige drijvende beelden van Laura Hoek in de gracht (Havenkade).

 

De expositieruimtes zijn ook heel bijzonder. Het bijna 800 jaar oude Hanzestadje Elburg kan bogen op de grootste ‘monumentendichtheid’ van Nederland, met maar liefst 294 rijksmonumenten op een vierkante kilometer. De statige Vischpoort, de negentiende-eeuwse muurhuisjes en de oude Kazematten zijn nog maar drie van die vele prachtige expositieruimtes.

Ook dit jaar worden de kunstvormen muziek (o.a. het Bassano Quartet dat onlangs een tv-optreden had bij Podium Witteman), theater en dichten goed vertegenwoordigd. Elburg krijgt een primeur want Ernst van der Sloot gaat voor de eerste keer de liedjes van zijn album ''Vooruit Verlangen'' live spelen.

 

De centrale ontmoetingsplek van Vestingval 2017 is het Kunstenaarscafé aan de Zuiderwalstraat. Hier kunnen bezoekers de programmabrochure ophalen of een kopje koffie of thee gebruiken. Ook is hier een klein voorproefje van de kunst te zien die in Elburg te bewonderen is.

 

De toegang tot Vestingval Elburg 2017 is gratis. Dat is alleen mogelijk omdat de totale organisatie van dit evenement in handen van vrijwilligers is. Wel wordt het zeer gewaardeerd indien bezoekers een vrijwillige bijdrage doen voor de programmabrochure en het bijwonen van de muziek- en theateruitvoeringen. Kortom Vestingval Elburg 2017 is zeker een bezoek waard. U kunt zowel heerlijk dwalen door de eeuwenoude straten en steegjes van Elburg, als volop genieten van de kunst.

 

Vestingval Elburg 2017: 25 mei (Hemelvaartsdag) t/m 3 juni (met uitzondering van zondag en maandagochtend) van 11.00 tot 17.00 uur.

 

www.vestingvalelburg.nl

-Vestingval – susterenkoor ” St Agnes ” zingt in de kapel

Beleef het!

Susters van Susterenkoor "St Agnes", gekleed in habijten, zingen een aantal liederen die passen bij de sfeer van de kapel en er worden een paar latijnse liederen gezongen.

 

In de middeleeuwen woonden en werkten de susters in het Agnietenklooster. In de kapel is rust en stilte. Op bepaalde tijden zongen de susters in de kapel.

 

Net als in die tijd laat  het susterenkoor “St.-Agens”  weer liederen klinken in de kapel.

 

 

 

Beleef het mee en kom luisteren vrijdag 2 juni.

Om 11.00 uur en on 11.30 zingen de susters .

 

Vrije toegang in de kapel.

Hartelijk welkom namens de susters .    

0 commentaren