Rabo Museumkidsweek 2017 herfstvakantie 14 oktober t/m 21 oktober

Kinderactiviteiten tijdens herfstvakantie in Museum Elburg

 

Voor het derde jaar biedt Museum Elburg in samenwerking met Rabobank Noord Veluwe tijdens de herfstvakantie van 14 oktober tot en met 21 oktober diverse spannende kinderactiviteiten. Kinderen van 4 t/m 12 jaar krijgen op vertoon van hun Rabobankuitnodigingskaart (voor leden per post gestuurd) gratis toegang.

 

Zaterdag 14 oktober en dinsdag t/m zaterdag 21 oktober biedt Museum Elburg iedere dag weer een andere activiteit aan. Er zit voor ieder wat wils bij. Ben je een echte speurneus dan kun je op zoek gaan in het museum naar de schat. Knutsel je liever dan is de kloosterkijkdoos maken een optie of een hippe knipmuts met coole figuren. We gaan ook nog 100 jaar terug in de tijd, waarbij activiteiten van vroeger worden gedaan zoals schrijven met een griffel op een lei of een kroontjespen. Er zal een fotohoek worden ingericht zodat je selfies kan maken in ouderwetse kledij.

 

Om aan te sluiten op de Kinderboekenweek met het thema ‘griezelen’ zal er nog wat spannends op het programma staan. De week wordt afgesloten op de zaterdag met een kloosterdag waarbij het klooster weer tot leven komt!

Het museum biedt niet alleen voor kinderen activiteiten aan, maar biedt ook stageplekken aan voor maatschappelijke stagiaires. Zij krijgen de mogelijkheid om kinderactiviteiten te begeleiden en te zien hoe de voorbereidingen eraan toe gaan achter de schermen.

 

Kinderen GRATIS op vertoon van Rabobankuitnodigingskaart. Anders € 2,50 per kind. Ouders met korting € 4,-

Deze activiteit kan doorlopend gedaan worden tussen 12.00 - 16.00 uur.

 

‘Griezelen in het museum’ 4+

Zaterdag 14 oktober (12.00 – 16.00 uur)

Het thema van de Kinderboekenweek is ‘griezelen’. Ook wij in het museum gaan griezelen. Maak een eng spookhuis, vleermuis boomhangers, spookslingers of griezelige maskers.

 

‘Hippe kanten knipmuts + griezelen’ 4+

Dinsdag 17 oktober (12.00 – 16.00 uur)

In het museum is een tentoonstelling te zien van Karin Marseille. Zij maakt sieraden, kragen en mutsen met koperdraad, een soort ijzerdraad, en vilt. Wat zij kan maken is heel knap en best heel moeilijk. Deze middag gaan we samen ook net zoiets maken van papier. Gelukkig veel makkelijker om te doen! Je kunt je eigen kledingstuk zo mooi maken als je wilt en het lijkt dan op kant.

Knutsel je mee?!

 

‘Vroeger en Nu, 100 jaar terug!’ 4+

Woensdag 18 oktober (12.00 – 16.00 uur)

Ben je ook zo benieuwd hoe jouw opa en oma hebben geleefd? Hoe wasten ze zonder wasmachine of hoe maakten ze koffie? Hoe zag een school er toen uit en wat voor spelletjes deden ze 100 jaar terug? Je mag zelfs een kijkje nemen in het muurhuisje die is ingericht alsof je terug in de tijd gaat. Er zal ook een fotohoek ingericht worden waar je verkleed in oude kleren een selfie kunt maken!

Tobbe wassen, koffie malen in het muurhuisje. Schrijven met een griffel op een lei of met een kroontjespen in het oude schooltje. Oude bordspellen spelen en keitjesstoep leggen. Deze middag wordt een speelmiddag voor iedereen!

 

‘Kloosterkijkdoos maken’ 6+

Donderdag 19 oktober (11.00 – 16.00 uur)

Museum Elburg was ooit een echt klooster met overal werkende, zingende en biddende nonnen. Als je rondloopt door het oude klooster en goed kijkt dan kun je daarna het klooster nabouwen in je kloosterkijkdoos.

 

‘Speuren naar de schat’ 4+

Vrijdag 20 oktober (11.00 – 17.00 uur)

Speuren door het museum naar plaatjes waarmee je een plattegrond vormt die je leidt naar de verborgen schat. Dat kan in Museum Elburg. Vind jij de schat dan verdien je wat!

 

Beleef het Klooster 4+

Zaterdag 21 oktober (12.00 – 16.00 uur)

Het oude klooster komt tot leven. Overal lopen nonnen door Museum Elburg die oude ambachten beoefenen en verhalen vertellen over vroeger. Kinderen kunnen zich die middag ook verkleden in een habijt en veel activiteiten doen: kalligraferen, middeleeuwse maskers maken, papier maken en kloostermoppen bakken. Ook voor de (groot)ouders is het de moeite waard.

 

Speurtocht Elburg stad 6+

Zaterdag 14 oktober t/m vrijdag 28 oktober (11.00 – 17.00 uur)

Elke dag is er een speurtocht door de stad te krijgen gemaakt voor slimme kinderen. Deze neemt je mee op pad langs bijzondere huizen die je misschien nog niet eerder opvielen. Zo leer je heel veel over de stad Elburg!

 

Wedstrijd

Museumkidsmascotte Tikkit is dit jaar verwerkt in een vouwvel die kinderen krijgen bij de entree. Kinderen kunnen onder het motto “is het spannend in een museum?” op zoek naar de spannendste plekken in een museum om een selfie te maken. Als zij deze foto’s uploaden op www.museumkidsweek.nl dan kunnen ze iets winnen. De hoofdprijs (4 x) is een vip-weekend voor het winnende kind met zijn/haar familie, waarbij een spannende avondontvangst in een Kidsproofmuseum uiteraard niet ontbreekt.

 

meer lezen 0 commentaren

Beleef het klooster | Terug naar de middeleeuwen | zaterdag 21 oktober

Zaterdag 21 oktober wordt Museum Elburg voor één dag weer een middeleeuws klooster. Kom en beleef het mee met diverse activiteiten voor jong en oud.

 

Wist je dat Museum Elburg vroeger een echt nonnenklooster is geweest? En wist je dat de nonnen toen schreven met echte ganzenveren en zelf kaarsen maakten van bijenwas? Nee, wist je dat niet… Geeft helemaal niets, want nu krijg je de kans het te leren. Op een kloosterdag verandert Museum Elburg voor één dag weer in een middeleeuws klooster waar jij je kunt verkleden in een habijt net als een non of een monnik.

 

Overal in het oude klooster kom je die dag nonnen tegen die oude ambachten beoefenen. Maar je kunt ook veel zelf doen: je eigen glas in lood raam knutselen, je eigen naam kalligraferen, je eigen armband weven en kloostermoppen bakken. Wie weet kom je ook nog de zingende Susteren tegen! Daarnaast is er ook nog genoeg te beleven voor je ouders en/of grootouders. Rondleidingen in en om het gebouw en de oude geschriften ontcijferen zijn gewilde activiteiten die volwassenen zullen boeien.

 

Er worden kinderactiviteiten aangeboden voor de leeftijd 4 tot en met 12 jaar en deze activiteiten vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. Beleef het Klooster is een terugkerend evenement binnen Museum Elburg.

 

0 commentaren

Susterenkoor zingt in kloosterkapel Elburg

Het susterenkoor St.-Agnes geeft op zaterdag 18 november 2017 om 16.00 uur een concert in de historische kapel van Museum Elburg over het thema herfst. De warme kleuren van dit jaargetijde, de bijzondere lichtval en de melancholie die bij de herfst horen, klinken door in de prachtige liederen die voor dit concert zijn geselecteerd. Het concert wordt muzikaal ondersteund door Siemone Middel op orgel. Anna Duinker soleert op hobo. Directeur van het museum Anne-Marie van Hout vertelt tussen de bedrijven door over het schitterende gebrandschilderde venster van de kloosterkapel.

 

Tijdens het afwisselende programma dat door dirigente Grietje Roozeboom is samengesteld, worden werken van Mendelssohn Bartholdy, Brahms en Graben Hofman ten gehore gebracht. Bijzonder aan dit najaarsconcert  is de canonuitvoering van het Magnificat en het gregoriaans responsorium “Ubi Caritas”.  Grietje Roozenboom is al druk aan het repeteren met haar koor: ‘Ik kijk nu al uit naar 18 november. Het programma is uitdagend voor ons en afwisselend tegelijk. Prachtig afgestemd op het thema herfst. De akoestiek in de kapel is echt bijzonder. Ik hoop dat de zaal weer vol zit’. 

 

De fraaie kloosterkapel van Museum Elburg is geopend vanaf half vier voor ontvangst met een kopje koffie of thee om in de stemming te komen. Kaarten voor het herfstconcert kosten € 10,- en zijn vanaf 24 oktober 2017 verkrijgbaar aan de kassa van het museum.

 

Het susterenkoor St.-Agnes werd opgericht in 2012 en is vernoemd naar St.-Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster.

0 commentaren

Concert Kavóca Kwintet ( uit Kamper Vocaal Ensemble) o.l.v. Luthine Postuma in Kloosterkapel Elburg

Het concertseizoen van de St.Kloosterkapel Elburg begint met een concert op vrijdagavond 6 oktober.

 

Hiervoor is het een kwintet van Kavóca uitgenodigd. Dit zijn Luthine Postuma, Els Bosch, Lucie Tromp, Chris Postuma en Sjoerd Postuma.Luthine Postuma is de dirigente van dit ensemble. Chris Postuma – tenor-  en Lucie Tromp – mezzo sopraan – zullen ook solistisch optreden. Het Strubbe orgel zal bespeeld worden door de organist Jurjan Lipke. Jurjan Lipke zal het kwintet begeleiden maar ook enkele orgelwerken solo spelen.

 

Het Kamper Vocaal Ensemble 'Kavóca' heeft zich in de achterliggende ruim twintig jaar ontwikkeld tot een breed inzetbaar kamerkoor van rond de 35 gedreven amateurzangers uit Kampen en haar wijde regio. Dit mede dankzij een zorgvuldige opbouw in stemtraining, muzikale ontwikkeling en warme bezieling vanuit de particuliere zanglespraktijk van Luthine Postuma, dirigente van Kavóca. Jurjan Lipke is één van Kavóca’s vaste begeleiders op orgel en piano. Het kwintet en solisten zullen o.a. werken van G.F Handel, J.L.Krebs en  J.S.Bach ten gehore brengen.Het belooft een prachtige muziekavond te worden in de sfeervolle kapel van het vroegere klooster, nu Museum Elburg.

 

Aanvang is 20.00 uur, in Museum Elburg Jufferenstraat 8 Elburg.

Toegang € 12,50 incl koffie/thee.

 

www.orgelkloosterkapel.nl

Expositie Out of the box

Al een aantal jaren op rij mogen de leerlingen van klas 2 van het Nuborgh College Lambert Franckens hun werkstuk in de zomer tentoonstellen. Het is wel heel bijzonder voor de leerlingen dat dit in MuseumElburg kan. Je eigen werk in een museum te mogen zien hangen of staan en dat het bewonderd wordt door niet alleen klasgenoten en ouders maar ook door kunstliefhebbers  die je niet kent maakt het  spannend.

We noemen zoiets in het onderwijs contextrijk leren. Wat zoveel inhoudt als dat de opdrachten voor leerlingen zo realistisch mogelijk zijn. Leerlingen kruipen in dit geval in de huid van een kunstenaar die werkt aan de hand van een thema. Thema’s als Macht, Muziek in Beeld, Reclame, Reduce Reuse Recycle en dit jaar Out of the Box. Als je ons docenten beeldende vorming vraagt hoe we aan die thema’s komen dan is het antwoord heel simpel, alles wat op ons pad komt en waarvan we weten dat leerlingen er veel kanten mee op kunnen. Ieder jaar hebben we weer een nieuw thema voor een nieuwe groep 13/14 jarigen. Wat leerlingen prettig vinden is de vrijheid om binnen het thema  een eigen onderwerp te kiezen en de vrijheid van materiaal en techniek. Vaak gebruiken leerlingen meerdere materialen en technieken in een werkstuk en ontdekken ze nieuwe toepassingen maar stuiten ze ook op problemen die om een oplossing vragen. Het is daarbij de kunst om, terwijl je werkt en keuzes maakt, in het oog te houden wat je met je kunstwerk wilt communiceren. Je werkstuk eens aan een ander laten zien en vragen welke associatie het beeld oproept is handig om te doen.

Als de leerlingen bij de introductie van het onderwerp te horen krijgen dat ze gaan exposeren in MuseumElburg en dat zowel ouders als leerlingen worden uitgenodigd voor de opening dan brengt dat veel rumoer teweeg. Dat het voor het “echie” is vinden de meeste leerlingen erg leuk en het zet ze aan om extra hun best te doen er iets van te maken en het goed af te werken. De leerlingen helpen mee met de opening, zo is er altijd livemuziek, dit jaar hebben we een super enthousiast bandje van leerlingen uit A22. Anderen schrijven bijvoorbeeld de uitnodiging voor de openingsavond zoals Mynke sysling dit jaar heeft gedaan. Zo leer en ervaar je wat een opening inhoudt.

De expositie van dit seizoen hebben we zoveel mogelijk gepresenteerd op wanden, de technische dienst kwam er nog aan te pas om de wanden te installeren. De  werkstukken zijn eraan geschroefd of opgehangen aan haakjes. Leerlingen moesten zelf  de werkstukken zo aanleveren dat ze op een wand konden worden gepresenteerd , dat was dus even nadenken op welke plek ze bijvoorbeeld een gat maken of een schroef draaien. Ondertussen is de expositie ingericht en mag het resultaat er weer wezen. We zijn trots op wat leerlingen hebben neergezet. Het is echt de moeite waard om het werk  van deze jonge kunstenaars te komen bekijken deze zomer!

 

Namens collega’s beeldende vorming Nuborgh College locatie Lambert Franckens,

Esther Terlouw

meer lezen