Er staat weer een vakantie voor de deur en dat betekent dat ook wij de deuren van het Muurhuisje weer openen voor publiek. Dat betekent: leven in de brouwerij op deze prachtige plek in een Elburg van zo'n 100 jaar geleden.
Het muurhuisje is op onderstaande dagen open van 13.30-16.30 uur.
Vroeger waren de woonomstandigheden anders dan tegenwoordig. Een toilet was er niet, Een kraan was er ook niet. Water moesten ze halen bij de pomp. Om licht te hebben brandde men een kaars of had men een olielampje. Kom gerust eens kijken en zoek zelf mee naar nog meer verschillen t.o.v. ons leven van nu.
Wauw, hoe is het mogelijk om met zoveel meewerkende kunstenaars een expositie te creëren die zo'n geheel vormt? Het hoe kunnen we misschien niet helemaal uitleggen, maar we kunnen je het eindresultaat wel laten zien! De kunstwerken van Heleen Boerkamp, Jessica Veldhuizen, Jitte Groothuis, Lia Koster, Michele Viool, Nicole Bannenberg, Thea Steentjes en onze buurman Leo Cahn hebben voor de komende maanden hun plek aan de wand gevonden. De opening van de expositie was geslaagd, de eerste kunstwerken zijn ook al verkocht! Dat belooft wat voor de komende maanden. Onderstaand een paar sfeerbeelden genomen tijdens de opening. De expositie is te zien tot en met 28 juni.
Toen de bij de bloem kuste, heel voorzichtig, raasde de energie door haar lichaam. Niet laten zien dacht zij, terwijl ze haar bloemblaadjes bij elkaar hield in een poging het leven van dat moment te controleren
De bij glimlachte. Hij kende zijn grootste kracht en vloog even op om haar te aanschouwen. Toen liet ze los. Ze lachte terwijl haar vleugels zich spreidden en de liefde de wereld in vloog.
De bij keek verschrikt, maar liet zich opnieuw verleiden door de kleur en de geur van haar prachtige ziel.
Hoe dichtkunst van Leonie Linssen in woorden uitdrukt wat de schilderkunst van Heleen Boerkamp zichtbaar maakt . Ook Heleen speelt met woorden als ze haar schilderijen namen geeft. Vaak zijn het spreuken of is het een woordspeling. Titels in onze zaal zijn To bee or not to bee, Nothing is impossible, “bee yourself” of Bumblebee. Het is bijzonder om te merken dat een titel of enkel detail al kan aanspreken bij een potentiële koper. Heleen vertelt uit ervaring dat bijv. een schilderijtje met een detail van een oude deur en een sleutelbos voor de koopster een speciale betekenis had en ze kocht het als een cadeau voor haar dochter.
Heleen vergelijkt zichzelf ook met een bij, een “bezige” bij! Altijd druk met van alles en ze "vlieg” van het één naar het ander. Daar voelt zij zich goed bij.
Doorgaans exposeert Heleen in Delft, bij het Stads-Koffyhuis en daar vind zij haar kunst altijd mooi tot recht komen. Belangrijker is het, dat er publiek komt, die van de kunst kan genieten. Dan maakt soms de plek nog niet eens zo uit. Blij en verrast was Heleen dan ook, nu ze zo voor het eerst in een echt museum kan exposeren. Daarnaast is Heleen en ook erg gecharmeerd van Elburg zelf.
De meest bijzondere expositie die Heleen zelf bezocht, was in Assen, tentoonstelling Viva la Frida – life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum. Naast de kleurige kunst was het zo'n indrukwekkend levensverhaal. Dat het schilderen de drive was van deze kunstenaar om door te gaan met het leven, ondanks alle pijn die ze leed. De beschilderde gipsen korsetten waren prachtig.
Op https://www.hanze-escaperoom.com vind je meer informatie over het spel, de kosten en andere leuke weetjes over Elburg en de Vischpoort. Reserveer in ieder geval 75 minuten voor deze beleving, tenzij jullie natuurlijk alle spellen zonder blikken of blozen razendsnel oplossen. Reserveer het liefst een week van te voren, dat helpt ons enorm kijkend naar de planning. Jullie worden op locatie door Jolanda of Kimberley ontvangen.
De top 5 tussenstand 2025 tot zover is:
40:02 minuten: fam. van der Oord
48:32 minuten: vriendengroep Turkenburg
51:10 minuten: fam. Buitenhuis team 2
61:28 minuten: vriendengroep van Blijderveen
62:05 minuten: fam. van Dijk
Overtref jij met je vrienden of familie deze tijden?
Een aantal weken geleden heeft het college van B&W van de gemeente Elburg besloten dat Museum Elburg op zondag mag openen. Het bestuur, de directie en medewerkers van de Stichting Museum Elburg zijn hier blij mee. Nu kan Museum Elburg, net als andere museums in Nederland, inwoners en toeristen een extra culturele ervaring bieden op zondagen. We zijn voorlopig nog niet structureel elke zondag open. Hiermee gunnen we onszelf en ook de gemeenschap van Elburg tijd om te wennen aan de mogelijkheid van zondagsopening. Daarnaast vraagt het even wat tijd om leuke culturele en muzikale events op zondag te programmeren. We onderzoeken op dit moment welke mogelijkheden er zijn.
Op de volgende reguliere zondagmiddagen is Museum Elburg geopend van 13:00 - 17:00 uur:
Voel je van harte welkom ons museum op één van deze zondagmiddagen te bezoeken. Tot dan!
De eerst volgende editie van Klankenklooster krijgt extra kleur met Luuk Lenders op het podium. Luuk speelt creatieve volksmuziek met Ierse whistles, ocarina's, accordeon, voetenpercussie, tafelbellen en pingpong-ballen.
Soms speelt hij zelfs meerdere instrumenten tegelijk! Hij neemt je mee in een wervelwind van creativiteit, humor en prachtige muziek.
Museum Elburg legde Luuk de volgende vragen voor, gewoon om hem wat beter te leren kennen:
Als je jezelf met een muziekinstrument mag vergelijken, welk muziekinstrument zou dit zijn en waarom?
"Dat is een lastige vraag voor een multi-instrumentalist en klankenliefhebber :) Als ik dan toch iets kies, dan is het de tin whistle. Met deze Ierse fluit kan ik misschien wel het beste mijn passie, verfijndheid en emoties uitdrukken. En ik hou enorm van Ierse muziek."
Waar hoop je in de toekomst nog eens te mogen spelen? Waar staat jouw ultieme volledig uitverkochte concertzaal?
"Ik wens vooral een steeds regelmatigere stroom aan concerten. Dat geeft de artiest in me - denk ik - meer speelruimte en de ondernemer in me wat meer rust. En waar? Op locaties waar mensen blij worden van mijn muziek! 😄 Groot of klein, het maakt niet zo veel uit. Variatie is fijn en een magische concert locatie zit soms in een kleine en onverwachte hoek."
Welke tip(s) zou je jonge muzikanten willen geven, die natuurlijk ook tegen de ups & downs van ontwikkeling in muziek aanlopen?
"Geef net zo veel aandacht aan je speelplezier als aan je ondernemerschap. Van het een komt het ander en beiden zijn belangrijk om het muzikale vuurtje te laten branden. Repeteer ook niet al te veel. Soms vallen de juiste vibes van je nieuwe nummer pas op het podium op zijn plek."
Welke artiest inspireert jou bij het maken van jouw muziek?
"Mijn eerste inspiratie begon bij de Ierse volksmuziek van The Dubliners en The Chieftains. Deze bands treden inmiddels niet meer op, maar hun muziek leeft nog ongebreideld voort in mijn gevoel en inspiratie. Verder kunnen alle mensen die met passie iets doen me inspireren. En soms zijn de meest inspirerende artiesten de vogeltjes in een vredig bos. "
Wat lijkt je zo leuk aan het optreden bij Museum Elburg?
"Mijn ouders kwamen hier vroeger regelmatig op vakantie en ik ben ook eens nieuwsgierig meegeweest. Elburg heeft een positieve indruk achtergelaten, veel sfeer en een eigen karakter. Een paar jaar geleden kwam ik uit bij de naam Klankenklooster (de naam voor een concertserie die jullie daar geven) en die leuke naam en jullie mooie locatie zorgden er voor dat ik graag bij jullie wil optreden!"
Hoe oud was je toen je voor het eerst begon met muziek maken? Welk voorwerp of instrument werd hiervoor gebruikt?
"Mijn eerste instrument was een tin whistle, destijds een fluitje van een paar euro, geïnspireerd door de Ierse volksmuziek. Ik was een jaar of elf. Ondertussen kwam ook de accordeon in mijn leven. En daarna volgden nog een heleboel andere instrumenten en klankobjecten voor handen én voeten. Als je wilt kun je overal muziek mee maken en als kleine Luuk kon ik dit dan ook niet laten! Het was daarom soms extra gezellig in de keuken (hoop ik....)"
Wij kijken uit naar zijn komst, zo vriendelijk en getalenteerd als deze man is! De kaarten voor dit concert zijn te reserveren via www.museumelburg.nl/klankenklooster/. We zien elkaar hopelijk in mei.
In samenwerking met Stichting Arent Thoe Boecop is er van 10 april tot 19 mei een expositie ingericht in de Kloosterkapel van Museum Elburg. De expositie vertelt aan de hand van 50 voorwerpen het Elburgse oorlogsverhaal en het verhaal van natuurlijk de bevrijding.
Zo vind je in de Kloosterkapel nagelaten voorwerpen van Gerrit Jan Bosch (1916-1945), die helaas op de Bevrijdingsdag van Elburg, 19 april 1945, kwam te overlijden. Een oranje bevrijdingsjurkje van Peetje Westerink Klein, die tot op de dag van vandaag in de familie bewaard is gebleven. Ook is er een kapmes tentoongesteld dat door een Canadees geschonken is.
Deze expositie is te zien tijdens de reguliere opening van Museum Elburg. Toegang is op vertoon van de Museumkaart gratis. De reguliere entreeprijs bedraagt € 8,50 met toegang tot alle tentoonstellingen in het museum.
Museum Elburg wil u in 2025 graag maandelijks via een nieuwsbrief op de hoogte brengen van alle nieuwe activiteiten. Wilt u volgend jaar ook deze maandelijkse nieuwsbrief met leuke acties, informatie en weetjes ontvangen? Vul dan hieronder de benodigde gegevens in, waarbij we natuurlijk ook erg benieuwd zijn naar uw tips, suggesties en ideeën voor ons museum.