· 

Kerststallenexpo 04 12 21 | 08 01 22

“De stal van overal”

collectie van een gepassioneerd verzamelaar

 

Uit de grote verzameling van Jan van Hulst uit Krimpen a/d IJssel is van 4 december tot en met 8 januari een groot aantal zeer fraaie kerstgroepen, afkomstig uit alle delen van de wereld, in Museum Elburg te bewonderen. De prachtige dubbel kapel biedt een sfeervol decor voor deze seizoensgebonden schatten.

 

Jan van Hulst verzamelt al meer dan 20 jaar kerstgroepen. Zijn eerste kerstgroep kocht hij voor zijn kinderen bij de Hema. In zijn collectie heeft hij kerststallen en -groepen uit alle werelddelen. Hij is geïnteresseerd in de verhalen achter zijn kerstgroepen. “De symboliek en de authenticiteit van de volkskunst spreken mij aan bij het verzamelen. Het is mooi om te zien dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft”. Jan van Hulst, tevens secretaris van de landelijke vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’, is een graag geziene samensteller van kersttentoonstellingen in het land.

 

Historie kerstgroepen

Na 1550 is de kerstgroep aan een opmars begonnen in de wereld. De Jezuïeten en Franciscanen ondervonden bij het verspreiden van het christendom buiten Europa problemen met de taal en namen kleine kerststallen mee om de communicatie met de andere volken te bevorderen. Overal ter wereld zijn zo eigen interpretaties van de kerstgroep ontstaan.

Jan van Hulst: “Het is interessant om te zien hoe verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit hun eigen belevingswereld laten zien. De os en de ezel zijn bijvoorbeeld vervangen door de karbouw en de olifant. In Peru vervangen lama’s de kamelen. Bij indianen is de stal een wigwam en in Alaska een iglo. Vanzelfsprekend is het geboren kind voor Afrikanen een Afrikaans kind en bij de Chinezen een Chinees baby’tje. Vooral bijfiguren zoals de herders, de koningen en de omstanders zijn geënt op de eigen volkscultuur.”

 

Prachtige kerstkaarten en een puzzeltocht voor kinderen

In de winkel van Museum Elburg zijn ook mooie kerstkaarten van een aantal te koop. Voor de kinderen is er gratis een puzzeltocht langs de kerststallen. 

 

Bijzondere én extra openingstijden

Op vrijdag 24 december en 31 december is het museum geopend van 11.00 tot 14.00 uur en vanwege deze expositie is het museum extra open op maandag 27 december en maandag 3 januari van 13.00 tot 17.00 uur.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Carla (woensdag, 12 januari 2022 15:22)

    Zijn de kerststallen na de lockdown ook nog te zien?