Stil  - Leven en werk van Chris ten Bruggen Kate (1920 – 2003)

09 05 2013 | 01 09 2013

Expositie en boek

Schilder Chris ten Bruggen Kate is op 6 mei 2003 op 82-jarige leeftijd overleden. Deze gebeurtenis wordt in Museum Elburg en het Voerman Museum Hattem herdacht met een omvangrijke overzichtstentoonstelling. Voor het eerst krijgt de bezoeker zicht op het gehele oeuvre van de Nunspeetse schilder. Nog nooit eerder zijn zowel werken uit zijn nalatenschap als werken van particulieren bij elkaar gebracht voor een tentoonstelling en boek. 


Christiaan Marie Cornelis ten Bruggen Kate is op 10 juni 1920 in Utrecht geboren als zoon van een tabaksplanter. Hij heeft vanaf zijn vroege jeugd veel interesse in tekenen en wil maar één ding; kunstschilder worden. Hij mag niet naar de academie want ‘dat zijn toch alleen maar erotische feesten’ volgens oom Otto. Ten Bruggen Kate wordt uiteindelijk leerling van de neo-impressionistische kunstschilder Hendrik Willem de Jong (1867-1950) uit Nunspeet. Eén van zijn eerste opdrachten is met houtskool een tekening maken van een wit ei op een wit bord dat op een wit tafellaken stond. Ga er maar aan staan. 


Nunspeet en de doorbraak

Na de Tweede Wereldoorlog vestigt Ten Bruggen Kate zich als zelfstandig kunstenaar in Nunspeet. Hij wordt al snel opgenomen in de plaatselijke Schilderskring en in deze artistieke omgeving begint de zoektocht naar een eigen stijl. Naast het schilderen schrijft hij gedichten en proza. Eind 1952 stuurt hij twee gedichten in bij een door de VARA uitgeschreven poëzieprijsvraag voor jong talent. Op 21 januari 1953 schrijft de VARA hem terug: “…dat uw gedichten ‘October’ en ‘Nacht’ uitgekozen zijn om gepubliceerd te worden in de bundel ‘De Stijgbeugel’”. Het duurt tot halverwege de jaren vijftig voor Ten Bruggen Kate de inspiratie voor zijn zo kenmerkende schilderstijl vindt in het magisch realisme.Met name het werk van Carel Willink spreekt tot zijn verbeelding. Willink specialiseert zich onder andere in het scheppen van imaginaire stadsgezichten, waarin architectonische elementen en de kenmerkende mystieke spanning de hoofdrol spelen. Ten Bruggen Kate weet het zeker: dit is ‘het’. 


Landschappen, stillevens en portretten

Onrealistische strakke lijnen en kleurgebruik, buitenproportionele schaduwen en vreemde perspectieven worden typerend voor de schilderstijl van Ten Bruggen Kate. Hij schildert het liefst winterlandschappen. Daarom noemen zijn kunstenaarsvrienden hem ‘winterkoninkje’. In het werk van Ten Bruggen Kate heersen op het eerste gezicht de rust, ontspanning en schoonheid. Toch is er een spanning voelbaar in zijn werk. Een landschap uit de gedachten van de kunstenaar ontsprongen. 


Naast landschappen maakt Ten Bruggen Kate ook stillevens en portretten in eenzelfde stijl als zijn landschappen. Hij heeft in zijn stillevens geen realistische aandacht voor perspectief, diepte of werkelijkheid. De voorstelling bestaat uit zo min mogelijk objecten. Ook in zijn portretten kiest hij voor eenvoud. Een emotieloze weergave van de onbeweeglijke, versteende figuren. Ze zijn opgebouwd uit toegankelijke vormen met duidelijke contouren. Het spel van licht en schaduw is onrealistisch of zelfs afwezig. Chris ten Bruggen Kate gold als een beminnelijk en welbespraakt man, een zwierig charmeur met veel gevoel voor humor. Toch: zo lichtvoetig en extravert als hij zich in de omgang presenteerde, zo verstild en geladen is het werk dat hij ons nalaat. 


Boek

Johan Stremmelaar van de Vereniging Vrienden van Museum Elburg heeft het initiatief voor deze tentoonstelling met bijbehorende publicatie genomen. Aangezien het Voerman Museum ook al plannen had in de richting van een expositie over Ten Bruggen Kate is door Museum Elburg een voorstel tot een gezamenlijke expositie gedaan. Het boek wordt gepresenteerd bij de opening van de expositie ‘STIL - Leven en werk van Chris ten Bruggenkate (1920 – 2003)’, op zaterdag 11 mei, om 14.00 uur in Museum Elburg. De opening wordt verricht door de burgemeester van Nunspeet, de heer D.H.A. van Hemmen. U kunt intekenen op het boek via info@museumelburg.nl. Na de opening is het boek verkrijgbaar bij beide musea. Het boek kost 24,95 euro. De auteurs zijn Margaretha Coornstra, Linda Trip en Aart Vierhout.


De tentoonstelling is te zien:

9-5-2013 t/m 1-9-2013 in Museum Elburg 

21-5-2013 t/m 1-9-2013 in het Voerman Museum Hattem 


Voor meer informatie en openingstijden zie de websites:

www.museumelburg.nl

www.voermanmuseumhattem.nl


Met Dank aan:

Gemeente Nunspeet

Lenie ten Bruggen Kate

Voerman Museum Hattem

Margaretha Coornstra 

Aart Vierhout

Vereniging Vrienden Museum Elburg

Gerrit Bakker

Andries van der Beek

Corrie Bruens

Joop Eikenaar

Geertje S. Slump

Hans westerink (fotografie boek)

Rabofonds Noord Veluwe

Prins Bernhard Cultuurfonds

Autoschade de Weerd B.V. , Nunspeet

Serviceclub Inner Wheel Elburg-Oldebroek 

Culturele Stichting Elbur g 

Palet, Vereniging ter beoefening van de beeldende kunst uit Zwolle

Van den Broek Lohman Fonds 

Rotaryclub Elburg Oldebroek 

Vereniging Vrienden Voerman Museum Hattem

Foto van de Biezen, Nunspeet

http://www.osinga-boeken.nl


Met speciale dank aan alle bruikleengevers zonder wiens medewerking en bereidwillige inzet deze expositie en boek niet tot stand had kunnen komen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0