Activiteiten


Orange the World – Agnietenklooster oranje verlicht 25 11 20 | 10 12 20

Al gedurende een aantal jaren wordt in Zwolle de Sassenpoort oranje aangelicht, evenals diverse bruggen over de IJssel, tijdens de 16 actiedagen van 25 november - 10 december. 

 

Sinds vorig jaar kleurt ook de Bakkersmolen van Schuld in Elburg oranje en vanaf dit jaar ook Museum Elburg als prominent gebouw aan het begin van de vesting.

 

Maar waarom oranje en wat is de betekenis daarachter. We vragen hiermee aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes.

Geweld tegen vrouwen is overal ter wereld een groot probleem. Zo ook in Nederland. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45%) heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen. Trek je niet terug in je cocon maar kom in actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes en meld geweld (ook anoniem mogelijk) via het telefoonnummer 0800-2000

 

Nog meer informatie over dit onderwerp vind je op: www.orangetheworld.nl en www.geweldtegenvrouwenmelden.nl

 

Deze actie “Orange the World” actie is een initiatief van UN Women, Soroptimisten- en Zontaclubs. Het museum wordt verlicht met medewerking van Zonta Zwolle.

 

Zie deze link voor meer informatie op hun website over deze activiteit.

meer lezen 0 Berichten

Zomervakantie!

 

We bieden deze zomervakantie spannende dingen aan voor kinderen. Kun jij goed kijken? Maar écht goed kijken? Bij deze fotopuzzeltocht moet je ieder detail kunnen zien en vinden! Als je alle foto's op de goede plek hebt gepuzzeld verschijnt de schatkaart. Kun jij de schat vinden in Museum Elburg? Als dat je lukt, krijg je van ons een aandenken aan deze knappe prestatie!

Kom gezellig met je (groot)ouders naar ons toe en kijk je ogen uit.

 

Deze kleurplaat kun je printen en inkleuren. Je kunt hem hieronder downloaden. Kinderen kunnen een eigen museum kleuren en zo een museumkidskaart winnen.

 

Kijk voor de voorwaarden op www.museumkids.nl

Download
JPG_Tekenplaat Museumkids_Win tot 1 juli
JPEG-bestand 2.2 MB

Speel met het hele gezin de spannende escape route

 

ESCAPE ROUTE WEER TE SPELEN!

 

Red Het Verloren Verhaal van Gelderland

 

Vanaf de voorjaarsvakantie kun je in Museum Elburg, het oude klooster, een spannende escape route spelen. Met het spelen van deze erfgoedgame voorkom je dat het verhaal van Gelderland gewist wordt door het kraken van codes en het oplossen van puzzels. Houd je van raadsels en van het speuren naar verborgen aanwijzingen, breng dan snel een bezoek aan Museum Elburg!

 

Het Verloren Verhaal van Gelderland

Het Verloren Verhaal van Gelderland is een route die je in verschillende musea kunt spelen. Bij het spelen van dit spel red je de collectie van het museum. Dit doe je door met gezinsleden puzzels op te lossen en raadsels te ontrafelen, maar ook door het zoeken van topstukken in de collectie. De route staat garant voor een uitdagende zoektocht in en rond het museum. Spelenderwijs ga je op een uitdagende en leuke manier aan de slag met de Gelderse geschiedenis en de collectie van het museum. 

 

Meedoen?

De escape route duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en is geschikt voor twee tot zes deelnemers vanaf acht jaar en ouder. Er wordt geadviseerd om tenminste één volwassene onderdeel van de groep te laten zijn. Door de krachten van ouders en kinderen te bundelen, heb je de meeste kans om alle puzzels op te lossen. Voor het oplossen van de puzzels is een smartphone met QR-scanner noodzakelijk. De prijs van de escape route bedraagt €10,- per team/gezin bovenop de entreeprijs. Vanaf 25 februari 2020 zal er een testperiode van 2 weken zijn waarbij je 50% korting ontvangt op de escape route. Ook leuk om te spelen met een grote groep en deze te splitsen. Zo strijd je tegen elkaar tijdens een teamuitje of familiefeestje.

 

In de loop van 2020 zijn in de volgende musea escape routes te spelen: Museum Kasteel Wijchen, Kasteel Huis Bergh, Museum Smedekinck, Kasteel Doorwerth en het Elisabeth Weeshuis Museum. Het Verloren Verhaal van Gelderland is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland (verhaalvangelderland.nl) en is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

0 Berichten

Thuisactiviteiten

 

We nodigen je uit om mee te doen met leuke #thuisactiviteiten die je zelf kunt uitvoeren. Deze activiteiten hebben meestal een link met het oude klooster waar #Museum Elburg is gevestigd of het erfgoed en de stad #Elburg. Elke week krijg je van ons een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen uit te leven.

 

Deel je creatie op Instagram of Facebook en tag ons er in (@museumelburg) en gebruik de hashtags #thuisactiviteit & #museumelburg. Of zet je foto in de comments onderaan de berichten die we over de thuisactiviteit delen. Zo vinden we je gemakkelijk terug.

Niet op social media? Geen nood, je kunt je creatie ook mailen naar info@museumelburg.nl

Het verhaal van Alide | thuisactiviteit #7


Soeterbeeck getijdenboek
Soeterbeeck getijdenboek

 

Hieronder kun je het verhaal lezen van een jong meisje genaamd Alide die van haar ouder het klooster in moest. Het verhaal laat je echt beleven hoe het voor haar geweest moet zijn, waarschijnlijk niet makkelijk. 

 

Kun jij je door dit verhaal inleven in Alide? Hoe had jij het gevonden als je zomaar je familie moest verlaten en het klooster in moest?

Beeld het je eens in en schrijf of type een brief namens Alide naar huis. We hebben al een brief voor je gemaakt met een randversiering uit de middeleeuwse tijd (onderaan het verhaal van Alide te dowloaden). Kopieer het kader als achtergrond op je computer en schrijf zo de brief. Deel vooral je brief met ons via Facebook of per mail naar info@museumelburg.nl.

 

 

Leven in het klooster, het verhaal van Alide

Deel 1 Weg gestuurd!

Het is ochtend, de zon kruipt door de ramen en Alide ligt in haar bed. Ze is al wakker en kijkt hoe de zonnestralen naar binnen vallen op de stoffige stenen vloer. Alide slaapt alleen in een kleine kamer, ze woont in een kasteel. Haar vader bezit veel land en is erg rijk. Alide heeft twee broers, vier zussen en drie kleine broertjes.

 

Haar oudste broer zal later de baas worden over het kasteel, en haar andere broer blijft dicht in de buurt van het kasteel wonen in een groot landhuis. Haar oudste zus is al uitgehuwelijkt aan een rijke landheer en woont nu in Duitsland. Haar andere drie zussen zullen binnenkort ook het huis uit gaan. De vader van Alide moet veel geld betalen om voor zijn dochters een goed huwelijk te kunnen sluiten. Want om een goed huwelijk te kunnen sluiten moet de vader van Alide een bruidsschat betalen aan de familie van de bruidegom.

 

Vader en moeder maken zich zorgen, er zijn zoveel kinderen. Als later alles verdeeld moet worden, blijft er niet zoveel over voor elk kind. Daarom hebben vader en moeder iets bedacht. Alide moet naar het klooster.

 

Moeder vindt het eigenlijk niet zo leuk dat ze Alide weg moeten sturen, want Alide is een heel lief en rustig meisje. Zij en moeder gaan vaak samen de tuin in om aardbeien en bessen te plukken, dan kletsen ze samen uren achter elkaar. Toch denkt ze dat dit de beste oplossing is. Mensen die in het klooster zitten zijn meestal erg vroom en de mensen kijken tegen hen op. Alide zal leren lezen en schrijven en ze zal elke dag kunnen bidden voor het zielenheil van de familie, om te zorgen dat haar familieleden niet zolang in het vagevuur hoeven te blijven nadat ze gestorven zijn.

 

Alide is negen jaar en ze heeft vorige week te horen gekregen dat ze naar het klooster moet, ze is hier erg verdrietig over en heeft helemaal geen zin! Ze zal van huis weg moeten naar een plek die ze helemaal niet kent. Ze moet bij vreemde vrouwen gaan wonen, ze heeft gehoord dat de zusters in het klooster erg streng zijn! Wat als ze niemand aardig zal vinden, dan is ze helemaal alleen in zo’n groot stenen klooster…

 

Alide ligt nog steeds op bed, het is zondag. Over een paar uur gaan ze naar het klooster. Alide heeft haar spullen al gepakt maar veel mag ze niet meenemen. Ze heeft een stel kleren ingepakt, een kam voor haar haren en een mooie drinkbeker. Al haar mooie jurken moet ze achter laten. Ze heeft gehoord dat in het klooster kleren niet belangrijk zijn, de zusters willen er sober uitzien, vooral kleren met veel kleuren vinden ze niet netjes. Iedereen heeft hetzelfde aan, een lange habijt, dat is een jurk tot op de enkels. De habijt is van grijzige stof, niet echt zwart en ook geen wit. De mensen noemen de zusters uit het klooster ook wel een ‘grauwzuster’ omdat ze zulke grijze grauwe kleding aan hebben, maar dit is meestal niet aardig bedoelt.

 

Moeder roept; ‘Alide, kom je? Alide we gaan zo weg!’ Traag en met tegenzin stapt Alide haar bed uit. Ze pakt het bundeltje kleren, haar kam en haar beker en loopt naar beneden. Moeder is al beneden en het ontbijt is al klaargezet door de dienstmeid. Moeder kijkt erg verdrietig. Samen lopen ze naar de ontbijttafel waar iedereen al klaar zit. Haar zussen zeggen niets, één zus roert in haar pap, de anderen kijken stil voor zich uit. Haar broertjes zitten te klieren en proberen elkaar te schoppen onder de tafel. Haar vader kijkt nors. Het lijkt net of het hem niets kan schelen dat Alide weg gaat!

 

Na het ontbijt vertrekt de hele familie richting Elburg. Normaal gesproken gaat de familie elke zondag naar de Sint Nicolaaskerk om de mis bij te wonen, maar vandaag gaan ze naar het Agnietenklooster. Alide kent het klooster wel, ze is er wel eens langs gelopen. Het gebouw is vierkant, de muren zijn hoog, het gebouw ziet er maar saai uit in vergelijking met de mooie kerk. In de zijmuur van het klooster is een ingang naar de kapel. Boven de ingang staat een klein beeldje van Sint Agnes. In de kapel worden diensten gehouden, maar er worden geen lange preken gehouden zoals in de kerk. In de kerk vertelt de priester veel in het Latijn, dit klinkt heel mooi maar de meeste mensen verstaan er geen woord van! De pater van het klooster vertelt de mensen hoe ze goed moeten leven, hij spreekt in het Nederlands zodat iedereen hem goed kan begrijpen.

 

Tijdens de dienst staat de hele familie in de kapel. Er zijn geen kerkbanken. Alide ziet nergens de zusters van het klooster maar ze weet dat zij boven zijn, dit heeft haar moeder haar verteld. De zusters in het klooster hebben geen contact met mensen buiten het klooster, daarom zitten de zusters boven op een soort balkon en de gewone mensen beneden. De mensen beneden en de zusters boven kijken allemaal in de richting van het altaar, het altaar ziet er mooi uit maar er zijn weinig versieringen. Dit is wel anders in de Sint Nicolaaskerk waar je tijdens de mis je ogen uit kunt kijken naar de prachtige schilderingen op de muren, de beelden en de versierde altaren in verschillende hoeken van de kerk.

 

Als het lied is afgelopen lopen vader en moeder ineens naar voren. Alide kijkt met verschrikte ogen opzij. Wat doen ze nu! Je mag niet zomaar richting het altaar lopen! Haar verbazing wordt nog groter als moeder haar bij de hand pakt. Nu begrijpt ze het, het is zover. Samen met vader en moeder loopt ze naar voren. Het trapje op en helemaal tot aan het altaar dat op een verhoging staat voor in de kapel.

 

Vader en moeder knielen voor het altaar, moeder trekt Alide ook naar beneden. ‘Knielen, nu! Dat had ik je toch gezegd!’ De pater stelt allemaal vragen aan vader. Alide hoort helemaal niet meer wat er allemaal gezegd wordt, ze hoort alleen haar hart bonken in haar oren. Ze denkt: ‘Het is zo ver, vader en moeder brengen me nu weg. Ik zal hier moeten blijven en de rest gaat weer naar huis! Houden vader en moeder dan niet van me? Waarom moet ik weg?!’  

 

De dienst is afgelopen en Alide loopt samen met de pater door een deur van de kapel, de mensen gaan naar huis. Alide kijkt nog een keer achterom en ziet moeder met tranen in haar ogen tussen de mensen staan.

 

Alide loopt samen met de pater het gebouw in. Er is een kleine gang die naar de kamer van de pater leidt. Daar zet de pater Alide op een stoel. Hij zegt; ‘Alide wacht jij even hier, ik ben zo terug. Ik zal de mater van het klooster halen. Dan kunnen jullie elkaar ontmoeten.’ Alide vraagt: ‘Wat is een mater?’ ‘De mater, dat is de Moeder-overste van het klooster. Zij is de baas in het klooster. Ze is eigenlijk de moeder van alle zusters’, zegt de pater.

 

De pater loopt de kamer uit, de zware houten deur valt achter hem dicht. Daar zit Alide dan in een vreemde kamer, ze weet niet wat ze kan verwachten. Ze voelt zich ellendig en weet op dat moment niets anders te doen dan te bidden tot God.

 

Terwijl Alide met gebogen hoofd en gesloten ogen op de stoel zit gaat de deur van de kamer weer langzaam open het is de pater met de mater. De pater zegt: ‘Kom maar Alide dan kun je kennis maken met de mater.’

 

Alide loopt met gebogen hoofd naar de mater toe, ze blijft vlak voor de grote vrouw staan en schuift met haar voeten over de grond. Ze was al zenuwachtig, maar nu is het helemaal erg. Haar buik borrelt van de zenuwen en ze heeft een brok in haar keel. Ze kan bijna niet slikken. Alide moet haar tranen bedwingen en ze wil eigenlijk wegrennen, terug naar huis.

 

Dan hoort ze een zachte stem, ‘Hallo, dus jij bent Alide. Alide kijk mij eens aan ik wil je gezicht eens bekijken.’ Alide twijfelt maar kijkt dan heel voorzichtig omhoog. Ze ziet een vriendelijke glimlach, bolle wangen en boven de wangen twee stralende vriendelijke ogen. ‘Ik ben Moeder Bette Maria, je mag mij Moeder Bette noemen. Welkom in dit klooster. Ik zie dat je een beetje zenuwachtig bent, maar dat maakt helemaal niet uit. Je zal je snel op je gemak voelen.’

 

‘Kom maar mee naar binnen.’ Alide geeft Moeder Bette een hand en ze lopen samen de deur door. Achter de deur ziet Alide een kleine binnenplaats en de muren van het hoge gebouw. In de muur zitten allemaal kleine raampjes. Alide wordt een beetje nieuwsgierig, maar ze is nog steeds erg bang en zenuwachtig, ze kijkt nog even achterom en ziet de pater vriendelijk naar haar glimlachen.

 

 

Deel 2 De eerste dag

 

Het is weer ochtend, de zonnestralen kruipen door de kleine ruitjes van de slaapzaal. Alide ziet de zonnestralen vallen op de houten vloer, maar het is niet de vertrouwde vloer van haar huis. Alide moet even nadenken waar ze is, ze heeft zo diep geslapen. Maar al snel weet ze het weer. Haar verdriet van gisteren is nog niet helemaal verdwenen, gisteravond heeft ze zichzelf in slaap gehuild, haar hoofd is er nog steeds zwaar van.

 

Nadat ze gisteren aankwam heeft Moeder Bette, Alide haar het slaapvertrek gewezen. Het is een grote zaal met allemaal bedden. Een bed in de hoek heeft de mater aangewezen voor Alide. In de muren van de grote zaal zitten kleine raampjes die het licht naar binnen laten.

 

Het bed is een normaal houten bed met een matras gevuld met stro en een kussen die ook gevuld is met stro. Een linnen laken en een wollen deken. De deken ruikt muf en het matras prikt doordat het stro door de stof naar buiten komt. In de muren van de grote zaal zitten kleine raampjes die het licht naar binnen laten.

 

Ook heeft Moeder Bette haar de rest van het klooster laten zien. Het klooster bestaat uit veel gebouwen dicht tegen elkaar aan gebouwd. De gebouwen zijn hoog en de muren zijn dik. Het gebouw lijkt wel een beetje op haar huis. Dikke stenen en zware balken voor het dak. De andere huizen in de omgeving zijn gemaakt van hout met strooien daken. Alleen kerken, kloosters en kastelen zijn gemaakt van steen. De gewone mensen kunnen geen stenen betalen.

 

Alide heeft gisteren begrepen dat het klooster uit twee delen bestaat. Het deel waar zij slaapt deelt ze met andere vrouwen en meisjes, sommigen zijn net als haar nog erg jong. Veel van deze vrouwen willen graag een echte zuster worden. Maar ze moeten eerst laten zien dat ze dit echt willen. Deze meisjes en vrouwen worden novice genoemd. Daarnaast zijn er net als Alide een aantal meisjes die door hun familie naar het klooster zijn gebracht. De meesten wilden dit natuurlijk niet zelf maar ze hebben geen keus en zullen in het klooster blijven tot ze oud genoeg zijn om zelf te kunnen beslissen of ze hun hele leven in het klooster blijven. Tot die tijd zullen ze in het klooster worden opgevoed en zullen ze leren lezen en schrijven en meedoen met de taken van de zusters.

 

In het andere deel van het klooster wonen de zusters die een kloostergelofte hebben afgelegd. Dit betekent dat deze zusters leven volgens de regels van ‘de derde orde van Franciscus’. Zij mogen geen contact hebben met de mensen buiten het klooster, daarom gaan ze niet of zelden naar buiten. Om de gelofte te mogen afleggen moet je eerst een jaar als novice in het klooster leven om te laten zien dat je echt in het klooster wilt. Alide is nog te jong om de gelofte af te leggen daar moet je vijftien jaar voor zijn. In het gesloten deel van het klooster gelden de regels van ‘de derde orde van Franciscus’, maar dat geldt niet voor het deel waar Alide woont. Natuurlijk zijn er wel regels waar zij zich aan moet houden. De Moeder-overste heeft haar de regels verteld die in het klooster gelden en hoe de dagindeling eruit ziet.

 

In het klooster houden de zusters zich aan de getijden. Dit zijn acht delen waarin de dag verdeeld wordt. De dag begint met de metten, om twaalf uur ’s nachts verzamelen de zusters zich in de bovenkapel, ze zingen dan psalmen en lezen teksten uit het getijdenboek. Gelukkig hoeft Alide niet bij de metten te zijn, en mag zij ’s nacht lekker doorslapen! Voor Alide begint de dag met de lauden, ze heeft zich voor de lauden al aangekleed en gewassen met koud water uit een emmer.

 

Bij zonsopgang verzamelt iedereen zich in de bovenkapel. Alide vindt dit prachtig, de zon schijnt dan in stralen door de grote ramen van de kapel, en de psalmen klinken zo mooi! Daarna begint voor Alide de dag, zij en nog een aantal meisjes moeten helpen met allerlei klusjes: wassen, schoonmaken, helpen in de tuin, helpen met het eten. De klusjes duren tot twaalf uur, dan verzamelt iedereen zich weer in de kapel en bidden ze voor de sext, het vijfde deel van de dag. Het derde en het vierde deel, de priem en de terts hebben de ingewijde zusters voor zichzelf gebeden. Alide en de andere meisjes doen hier niet aan mee.

 

’s Middags gaat Alide naar school, natuurlijk is dit ook in het klooster. In de bibliotheek van het klooster staat een grote tafel. Aan de tafel zitten een aantal meisjes. De meesten zijn een stuk ouder dan Alide, het meisje naast haar is al veertien jaar en heet ook Alide! Ze hebben de vorige dag al kennis gemaakt, het meisje is erg aardig. Toen Alide ’s avonds moest gaan slapen en erg overstuur was heeft zij haar getroost. Ze vertelde dat ze ook in het klooster is gebracht door haar ouders, vijf jaar geleden nu. Ze was dus ook negen jaar toen ze in het klooster kwam. Ze vertelde dat zij aan het begin erge heimwee had gehad en het helemaal niet leuk vond in het klooster, maar dat het na een tijdje wende en ze het zelfs leuk begon te vinden. Ze had gezegd: ‘Je leer hier zoveel en er is altijd wat te doen!’ 

 

Nu zitten ze weer met elkaar te praten, heel zachtjes want het is erg stil in de bibliotheek en eigenlijk moeten de meisjes ook stil zijn. Maar Alide wil nog een paar dingen vragen. ‘Zeg Alide, mis jij je moeder niet heel erg?’ Het grote meisje kijkt Alide aan. ‘Natuurlijk mis ik haar vaak maar ik heb heel veel aan moeder Bette Maria, zij is nu bijna als een moeder voor mij.’ ‘Aan het begin miste ik mijn moeder heel erg en was ik erg blij als ze op bezoek kwam. Ik keek er dagen naar uit. Nu vind ik het nog steeds fijn als mijn ouders me komen opzoeken, maar ik ben niet meer verdrietig als ze weer weg gaan.’

 

Alide denkt na over wat het meisje gezegd heeft. Ze hoopt dat haar ouders ook snel eens op bezoek komen. Dan gaat ze weer verder met haar werk. Ze oefent grote letters op een papier. Ze schrijft de letters na uit een boek. Voordat ze aan een nieuwe letter begint laat ze de letter die ze af heeft aan de zuster zien. ‘Zo goed?’ De zuster zegt: ‘Heel mooi gedaan Alide, en welke letter was dit ook alweer?’ Ze kijkt naar de letter met de drie pootjes. ‘Dit is de W.’ ‘Dat klopt’, zegt de zuster. ‘En de volgende letter welke is dat?’ ‘Dat is de A’, dat heeft Alide snel onthouden, omdat haar eigen naam ook met de A begint. Ze doopt haar ganzenveer weer in de inkt en begint aan de A.

 

Ondertussen is het alweer drie uur. De zuster die heeft geholpen met de letters vraagt de aandacht van de meisjes. ‘Meisjes, het is drie uur, het is nu noon, de meesten van jullie weten al wat de noon is maar Alide is hier nog maar pas, wie kan het Alide uitleggen?’ Een ander meisje Nyese steekt haar hand op. ‘De noon is het zesde deel van de dag. Met de noon lezen we het middaggebed en zingen we een psalm.’ Alide knikt, het zesde deel, ze weet dat er acht delen zijn dus er moeten er nu nog twee komen. Ze vindt het maar ingewikkeld, zal ze het ooit allemaal kunnen onthouden?

 

Er zijn zoveel nieuwe dingen om te leren en te onthouden, de middag vliegt voorbij. Om zes uur klinkt een luide bel. Wat zal er aan de hand zijn? ‘We gaan eten.’, zegt Nyese. Iedereen loopt richting de refter, de grote eetzaal. Voor de deur blijven ze stilletjes wachten tot de Moeder-overste er aan komt, dan gaan ze naar binnen. Alide loopt achteraan. Iedereen voor haar buigt voor het kruis waar ze langs lopen dus doet Alide dit ook maar. Haar maag rommelt al behoorlijk. In het klooster eten ze maar twee keer per dag en buiten de refter mag niet gegeten worden! Alide is dit niet gewend. De zusters gaan zitten aan lange tafels. Er worden gebeden opgezegd en het eten wordt gezegend. Tijdens het eten zijn er strenge regels. Je mag niet om je heen kijken en moet alleen geconcentreerd zijn op het eten. Een van de zusters leest tijdens het eten voor uit een religieus boek.

 

Na het avond eten zingen ze de vespers, de gebeden luiden het laatste deel van de dag in. De zon gaat al bijna onder en Alide en de andere meisjes worden naar de slaapzaal gestuurd. Het is een lange dag geweest en Alide is behoorlijk moe. Maar ze kan nog niet gaan slapen. Voordat de nacht begint moeten ze zich eerst weer verzamelen in de kapel voor de dagsluiting. De completen het laatste en achtste deel van de dag. Alide kan haar ogen bijna niet openhouden. Als ze eindelijk in haar bed ligt staart ze naar het plafond. Dit is dus het leven in een klooster, ze denkt aan thuis en aan haar oude leventje, toen ze kon doen en laten wat ze wilde. Ze zag toen wel eens op tegen de klusjes die ze moest doen voor haar moeder. Maar ze zou nu wat graag willen ruilen. Zou ze hier ooit kunnen wennen… is het laatste wat Alide denkt voor ze in slaap valt.

meer lezen 0 Berichten

Concert Susterenkoor “St.- Agnes” zaterdagmiddag 18 april GEANNULEERD

Foto Lusine Grigoryan
Foto Lusine Grigoryan

“Ora et Labora, bid en werk“

Verhalen en liederen over het leven van de Susteren in het Agnietenklooster van Elburg  rond 1500

 

Ora et labora is een kloosterregel van de heilige Benedictus van Nursia uit de zesde eeuw. Benedictus zag bidden en werken als één geheel, hij geloofde erin dat het van belang was om beide dingen te combineren. Met deze uitspraak wilde hij een balans creëren tussen bidden en werken voor de monniken. Ook voor andere religieuze groeperingen in de Middeleeuwen werd Ora et Labora het motto!

Ruim 500 jaar geleden woonden in het Agnietenklooster in Elburg de Susteren of nonnen. Zij hadden een strak dag- en nachtritme. Alles gebeurde op vaste tijden. Het opstaan, werken in het klooster, werken in de tuin, verzorgen van de maaltijden. De werkzaamheden werden op vaste tijden onderbroken. De Susteren gingen dan naar de kapel om te bidden en te zingen. Bepaalde liederen werden elke dag gezongen, o.a. psalmen.

 

Dit bijzondere leven, van bidden en werken van de Susteren wordt op een nog nader te bepalen datum in het licht gezet.

De directeur van Museum Elburg, Anne-Marie van Hout, zal vertellen over bidden in de kapel, werken in het klooster en in de kloostertuin.

 

De verhalen worden omlijst met liederen door het Susterenkoor “St.- Agnes” o.l.v. Grietje Roozeboom. Het Susterenkoor, gekleed in habijten, zingt liederen naar voorbeeld van de Susteren in de middeleeuwen.  De Susteren zingen de Messe Basse met Kyrie Eleison, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei van Gabriel Fauré.  Aangevuld met “Hebe deine Augen”, van Mendelssohn en een psalm van Dvorak. Over het werken, de kloostertuin, de vreugde van de lente zingen  de Susteren o.a. Frühlingsgruss van Heinrich Heine, Lente en Maiglöckchen und die Blümelein van Mendelssohn.

Siemone Middel zal een aantal liederen begeleiden op het orgel.

 

Het Susterenkoor “St.- Agnes” werd opgericht in 2012  en is vernoemd naar St. Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster. Het concert begint om 16.00 uur.

De fraaie Kloosterkapel van Museum Elburg is geopend vanaf half vier, ontvangst met een kopje koffie of thee. Kaarten voor het concert “Ora et Labora” kosten € 10,00 en zijn vanaf een nader te bepalen datum verkrijgbaar bij Museum Elburg.

0 Berichten

Klankenklooster - Panville | Programma februari, maart en april.

 

In februari start Klankenklooster met een nieuw programma. 

 

Het programma start op 29 februari met een optreden van Panville. Panville is een trio dat een aanstekelijke mix speelt van klezmer, gipsy swing, Balkan repertoire en Franse musette. Het trio bestaat uit Vincent van Dam – viool, Toni Smith – accordeon, en Harm Wijntjes – contrabas. 

 

Aanvang is 20:25 uur, het museumcafé is open vanaf 19:30. 

De ticketprijs is 15 euro, kaartverkoop start woensdag 12 februari, reserveren kunt u bij het museum of via 0525-681341. 

 

Op 21 maart komen Merel Vercammen, viool en Wilco Oomkes, accordeon met The Zoo

Merel en Wilco brengen geïmproviseerde klassieke muziek iets dat je niet vaak hoort. 

In programma The Zoo (gebaseerd op hun nieuwe Album) horen we composities en improvisaties geïnspireerd op dieren. 

TOT ONZE SPIJT HEBBEN WE, VANWEGE HET CORONAVIRUS, HET CONCERT VAN MEREL VERCAMMEN EN WILCO OOMKES VAN 21 MAART 2020 MOETEN VERPLAATSEN. WE PROBEREN DIT CONCERT IN JUNI TE LATEN PLAATSVINDEN.

 

Aanvang is 20:00 uur, het museumcafé is open vanaf 19:15 

De ticketprijs is 17,50 euro. 

 

Op 25 april bezoekt een groot verhalenverteller het Klankenklooster. 

Eric Borrias vertelt het verhaal van “De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween”. 

In de middag een speciale versie voor kinderen. 

’s-Avonds verteld hij het verhaal voor volwassenen. 

 

Aanvang van het middagprogramma is 13:30 uur. 

Ticketprijs is 7,50 euro 

Aanvang van het avondprogramma is 20:15 uur, het museumcafé is open vanaf 19:30 

Ticketprijs is 15 euro 

 

We denken hiermee de komen drie maanden weer een mooi, gevarieerd programma te hebben. 

 

Hartelijke groet, 

Het Klankenkloosterteam - Museum Elburg 

Jufferenstraat 8 

Elburg 

0 Berichten

Concert vrijdagavond 6 maart in de Kloosterkapel Elburg

Voor het concert 6 maart  heeft de St. Kloosterkapel Elburg uitgenodigd:

 

Jos Maters en Wietse Ouwejan

Studenten Conservatorium Groningen

orgel  en klavecimbel

 

 

Wietse Ouwejan (1999) is sinds 2016  student aan het Gronings Prins Claus Conservatorium en organist bij diverse kerken (o.a. de Christelijk Gereformeerde Kerk) in Drachten en omgeving.

Jos Maters (1997) is sinds september 2015  ook student aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en organist in de Zuiderkerk te Bunschoten.

Hun docenten zijn Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Het klavecimbel begon Jos steeds meer te interesseren en zodoende startte hij met hoofdvak klavecimbel, naast hoofdvak orgel.

 

Voor het concert in de kapel van Museum Elburg 6 maart hebben Wietse en Jos een interessant programma met het thema “ Italie en haar invloeden”. De muzikale invloeden vinden haar weg in Europa. Jos en Wietse zullen het programma toelichten. Er worden werken gespeeld van o.a.L.Couperin, G Frescobaldi, J.J Froberger, A.Gabrieli en D Buxtehude.

Naast klavecimbel zal het  “Stubbe” orgel in de kapel bespeeld worden door Jos en Wietse.

 

Het belooft een prachtige muziekavond te worden in de sfeervolle kapel van het vroegere klooster, nu Museum Elburg. Aanvang is 20.00 uur in Museum Elburg Jufferenstraat 8 Elburg.

Toegang € 12,50.Voor studenten € 7,50. www.orgelkloosterkapel.nl 

 

St. Kloosterkapel Elburg

 

0 Berichten

Concert vrijdagavond 7 februari de Kloosterkapel Elburg

Voor het concert op 7 februari heeft de St. Kloosterkapel Elburg uitgenodigd:

 

Nunspeets Kleinkoor o.l.v. Cees Luijten

orgel – Roelof van den Berg

blokfluit – Heleen van den Berg

 

Het “Nunspeets Kleinkoor” is sinds 1985  actief met wereldlijke en geestelijke muziek van de vijftiende tot en met de eenentwintigste eeuw.

Dit jaar wordt speciale aandacht besteed aan het 35-jarig bestaan van het koor, steeds onder leiding van dirigent Cees Luijten. 

Op het programma van het Nunspeets Kleinkoor staan o.a. de volgende  werken: Ubi caritas van Ola Gjeilo (*1978), Pater noster van Pēteris Vasks (*1946), Wachet auf ruft uns van Johan Sebastian Bach (1685-1750,) Domine Deus, Agnus Dei (uit Gloria) van Antonio Vivaldi (1678-1741) en Jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Het largo uit vioolconcert in F van Ant. Vivaldi bew. JS Bach wordt door orgel en blokfluit vertolkt.

 

Het belooft een prachtige muziekavond te worden in de sfeervolle kapel van het vroegere klooster, nu Museum Elburg. Aanvang is 20.00 uur in Museum Elburg Jufferenstraat 8 Elburg.

 

Toegang € 12,50.Voor studenten € 7,50. www.orgelkloosterkapel.nl 

 

 

 

 

 

0 Berichten

Lezing (21 januari) en workshop Glaskunst (25 januari) door Jan Hooghiemstra

Lezing in het kader van de expositie “Fantasieën in Glas”.

Glaskunstenaar Jan Hooghiemstra is één van de exposanten die nog t/m februari in Museum Elburg exposeert.

 

Dinsdag 21 januari is de kunstenaar ’s avonds In Museum Elburg te gast om zijn kennis en passie in enthousiaste verhalen met ons te delen. Zo neemt hij je mee naar Friesland waar zijn atelier van 300 m2 als een parel in het landschap ligt. Naar Nepal waar hij een glasatelier voor een weeshuis opzet. Naar Noorwegen waar hij een glazen grafmonument plaatst. Bovendien vertelt hij over prijzen die hij maakt voor gouden medaille winnaars, de workshops die in het atelier worden gegeven, glaskunst en biggelende tranen. 

 

Ondertussen mag je gewoon vragen stellen om er achter te komen waarom hij nog steeds als kind wil spelen en de Botterhelling belangrijk is voor zijn glaskunst op de expositie.

 

De entree bedraagt slechts € 5,00, kaarten reserveren via info@museumelburg.nl, of kopen op de avond zelf aan de zaal.

 

Dinsdag 21 januari 2020, aanvang 19.30 uur

Museum Elburg, in het Refter, ingang Zuiderwalstraat.

 

Workshop Glaskunst

Zaterdag 25 januari gaan we voor een workshop naar het atelier van glaskunstenaar Jan Hooghiemstra in het Friese Oentsjerk. Een landelijke en inspirerende omgeving voor meer dan een leuke workshop. 

 

Op vlak glas verf je met gekleurd glaspoeder dat vermengd is met een speciale vloeistof. Kies uit schitterende kleuren waaronder millennium oranje. En maak onweerstaanbare werkstukken die jarenlang de aandacht trekken. Vrolijk en functioneel.

In het glasatelier vind je volop inspiratie voor je ontwerp. Een vrolijke vogel, tafelschaal of vlinder maak het eenvoudig zelf. Zo wordt glas schilderen een waar feest en ga je op een simpele manier een glasplaatje omtoveren tot een unieke eyecatcher. De workshop duurt twee uur en kost afhankelijk van het werkstuk dat je maakt tussen de 30 en 75 euro per persoon. Je hoeft niet allemaal hetzelfde te maken en je houdt er iets blijvends aan over.

 

Aanmelden kan via e-mail info@museumelburg.nl, of telefonisch op 0525-681341.

Zaterdag 25 januari 2020. Aanvang 13.30 uur, einde ca  15.30 uur.

 

Geef je niet te laat op, dan ben je verzekerd van een plek op. Vervoer op eigen gelegenheid, of carpoolen.

 

Kijk voor inspiratie ook op: www.janhooghiemstra.nl

0 Berichten

Adventsconcert Susterenkoor ”St.- Agnes” Zaterdagmiddag 7 december

Foto Studio Lusin
Foto Studio Lusin

Het susterenkoor St.- Agnes, gekleed in habijten, geeft op zaterdag 7 december 2019 om 16.00 uur  een concert in de kapel van Museum Elburg. Het thema van het adventsconcert is “Nun komm”. Een paar keer zal er een samenzang van een bekend adventslied zijn.

 

Het susterenkoor St.- Agnes wil met dit concert het begin van de advent inluiden. Advent is de fijne, hoopvolle tijd voor het kerstfeest. Vroeger zongen de susteren hun liederen in de kloosterkapel.

Dat is een bijzondere gedachte. Het susterenkoor St.- Agnes, o.l.v. dirigent Grietje Roozeboom, zal in die sfeer liederen zingen.  Er zullen een paar gregoriaanse liederen klinken, zoals het Benedictus

(de lofzang van Zacharias), het Magnificat (de lofzang van Maria) en Puer Natus.

De eeuwenoude melodieën klinken ook nog eens prachtig in de mooie Elburgse kapel. Verder staan op het programma bekende adventsliederen, o.a. “Kom tot ons de wereld wacht”, “Een roze fris ontloken”, “Lo, how a  rose”, “Hoor de herders” en “Bei der Wiege” van F. Mendelssohn.

Kom in deze vreugdevolle adventstijd luisteren en meezingen. Siemone Middel zal een aantal werken begeleiden op orgel.

 

Het adventsconcertconcert van het susterenkoor St.-Agnes begint op zaterdag 7 december om 16.00 uur. De entree bedraagt € 10,00, dat is inclusief thee en koffie. De kapel is geopend vanaf 15.30 uur. Kaarten voor het concert zijn vanaf 21  november verkrijgbaar aan de kassa van Museum Elburg.

Het susterenkoor St.- Agnes werd opgericht in 2012 en is vernoemd naar St.- Agnes, de dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster.

0 Berichten

Activiteiten rondom emaillekunst in Museum Elburg

·       Donderdag 18 oktober 19.30 uur, in de Refter van Museum Elburg: emaillekunstenares Gré Dubbeldam vertelt aan de had van veel beeldmateriaal over de kunst van het emailleren.

 

Kosten: € 5,00. Voor leden van de Vereniging Vrienden van het museum Elburg en leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs € 2,50

 

·       Zaterdag 20 oktober  en zaterdag 5 januari, in de kapel van Museum Elburg: demonstraties emailleren door leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs.

 

·       Zaterdag 20 oktober, 21 november en 9 februari,  in het museumcafé van Museum Elburg: workshop emailleren. De workshop wordt aangeboden op 2 tijdstippen, om 10.00 uur en om 14.00 uur. Kosten bedragen € 20,00.

 

Meer informatie

 

 

In overleg kan gekeken worden of speciaal voor groepen extra workshops kunnen worden gehouden. Reserveren verplicht via info@museumelburg.nl of 0525 681341.

 

Museum Elburg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Gesloten op 25 en 26 december 2018 en 1 januari 2019.


Rotary Museumkidsweek 2018 herfstvakantie | 23 oktober t/m 27 oktober

 

Rotary Museumkidsweek voor kinderen

 

ELBURG – Voor het vierde jaar biedt Museum Elburg de Museumkidsweek aan in de herfstvakantie. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met de Rotary Club Oldebroek-Elburg. Zij steunen naast Museum Elburg ook Boerderijmuseum  ‘de Bovenstreek’ in Oldebroek. Dankzij de Rotary Club zal de toegang en alle activiteiten gratis zijn.

 

Van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 oktober zijn er verschillende themadagen met uiteenlopende activiteiten voor kinderen. Zo is er een griezelDAG en een knip, plak en kleurDAG waarop er geknutseld kan worden. Op de ‘terug naar toenDAG’ moeten de handen uit de mouwen worden gestoken met tobbe wassen en koffiebonen malen. De speurneuzen kunnen hun lol op tijdens de expeditieDAG tijdens het zoeken naar een schat!

 

De Rotary Museumkidsweek sluit de activiteiten aan bij het thema ‘vriendschap’ van de Kinderboekenweek. Een boodschap die daarop aanlsuit aan alle kinderen die willen komen; neem je vriendje/vriendinnetje mee want “vriendschap is samen ontdekken”. De week wordt afgesloten op de zaterdag met een kloosterDAG waarbij het klooster weer tot leven komt!

 

Het museum biedt niet alleen voor kinderen activiteiten aan, maar biedt ook stageplekken aan voor maatschappelijke stagiaires. Zij krijgen de mogelijkheid om kinderactiviteiten te begeleiden en te zien hoe de voorbereidingen eraan toe gaan achter de schermen in een museum.

 

Er is dit jaar ook weer een Museumkidsweek-wedstrijd met de museumkidsmascotte Tikkit in de hoofdrol. Onder het motto “vriendschap is samen ontdekken” kunnen ze op zoek gaan naar een bijzondere plek/voorwerp, Tikkit is de 'gids’. Door een foto van die plek/voorwerp op museumkidsweek.nl te uploaden maken ze kans op een vriendenfeestje in een Kidsproof museum. Om het thema rond te maken vullen ze op de website de volgende zin aan: “Vriendschap is samen:……….”.

 

Toegang Rotary Museumkidsweek en deelname kinderactiviteiten GRATIS. Begeleiders betalen slechts de helft van de normale toegang namelijk € 3,-.

 

 

Uitgebreid programma:

 

‘GriezelDAG’ 6+

Dinsdag 23 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Om in de maand oktober aan te sluiten bij Halloween gaan we griezelen in het museum. Maak een eng spookhuis, vleermuis boomhangers, spookslingers of griezelige maskers.

 

 

‘Terug naar toenDAG’ 6+

Woensdag 24 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Ben je ook zo benieuwd hoe jouw opa en oma hebben geleefd? Hoe wasten ze zonder wasmachine of hoe maakten ze koffie? Hoe zag een school er vroeger uit en wat voor spelletjes deden ze 100 jaar terug? Je mag zelfs een kijkje nemen in het muurhuisje die is ingericht alsof je terug in de tijd gaat. Er zal ook een fotohoek ingericht zijn waar je verkleed in oude kleren een selfie kunt maken!

 

 

‘Knip, plak en kleurDAG’ 6+

Donderdag 25 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Knutselen in het museum rondom het thema ‘vriendschap’ en ‘Middeleeuwen’. Zo sluiten we aan bij het thema van de Kinderboekenweek en de tijd waar het museumgebouw in is gebouwd.

 

 

‘ExpeditieDAG’ 4+ en 6+

Vrijdag 20 oktober (tussen 11.00 en 17.00 uur)

 

Ga op expeditie in het museum en zoek de schat! Vind jij de schat dan verdien je wat! Daarnaast bieden we een speurtocht door de stad aan langs bijzondere monumenten. Als je deze hebt afgerond krijg je een leuk presentje.

 

 

‘Kloosterdag’ 4+

Zaterdag 21 oktober (tussen 12.00 en 16.00 uur)

 

Het oude klooster komt tot leven. Overal lopen nonnen door Museum Elburg die oude ambachten beoefenen en verhalen vertellen over vroeger. Kinderen kunnen zich die middag ook verkleden in een habijt en veel activiteiten doen: kalligraferen, middeleeuwse maskers maken, papier maken en kloostermoppen bakken. Ook voor de (groot)ouders is het de moeite waard.

 

 

 


02 11 2018 | Vocaal Ensemble Voxtet en orgel - cello muziek in de Kloosterkapel Elburg

Orange the World – Agnietenklooster oranje verlicht 25 11 20 | 10 12 20

Al gedurende een aantal jaren wordt in Zwolle de Sassenpoort oranje aangelicht, evenals diverse bruggen over de IJssel, tijdens de 16 actiedagen van 25 november - 10 december. 

 

Sinds vorig jaar kleurt ook de Bakkersmolen van Schuld in Elburg oranje en vanaf dit jaar ook Museum Elburg als prominent gebouw aan het begin van de vesting.

 

Maar waarom oranje en wat is de betekenis daarachter. We vragen hiermee aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes.

Geweld tegen vrouwen is overal ter wereld een groot probleem. Zo ook in Nederland. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45%) heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen. Trek je niet terug in je cocon maar kom in actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes en meld geweld (ook anoniem mogelijk) via het telefoonnummer 0800-2000

 

Nog meer informatie over dit onderwerp vind je op: www.orangetheworld.nl en www.geweldtegenvrouwenmelden.nl

 

Deze actie “Orange the World” actie is een initiatief van UN Women, Soroptimisten- en Zontaclubs. Het museum wordt verlicht met medewerking van Zonta Zwolle.

 

Zie deze link voor meer informatie op hun website over deze activiteit.

meer lezen 0 Berichten

Najaarsfair in de kapel | zaterdag 29 september

Vier de herfst in de kapel. Wereldwinkel Elburg, Mona Lisa en LIF verrassen u met o.a. mode accessoires en woonaccessoires, uiteraard op een eerlijke manier geproduceerd.

 

Zaterdag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur is de Kapel weer gevuld met mode van Mona Lisa Elburg, bloemen en decoraties van LIF en modeaccessoires en woondecoraties van Wereldwinkel Elburg. De Kapel is een uitgelezen plek om de nieuwe herfstcollecties te laten zien!

 

U kunt bij ons niet pinnen. 

 

Foto's voorgaande editie


Lezing over het leven van Helene Kröller-Müller | donderdag 4 oktober

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree € 9,50.

Kaarten aan de zaal. U kunt ook reserveren via culturele.activiteiten.elburg @gmail.com

 

Organisatie:

Vereniging Vrienden van Museum Elburg en de Culturele Stichting Elburg.

 

meer informatie


Muziek in de kapel

Het 1e concert van het seizoen 2018-2019 van de St.Kloosterkapel Elburg is op vrijdagavond 5 oktober 2018.

 

meer informatie


Dinsdag 19 juni 2018 Lezing “Op stap met Monnickendam”

Ter gelegenheid van de exposities met werken van Martin Monnickendam in Museum Elburg en Sjoel Elburg zal Monnickendam-expert Mr R.J.C. van Helden op dinsdag 19 juni een lezing houden in de Refter van Museum Elburg.

 

Tijdens de lezing geeft de heer Van Helden een wervelende kijk in het leven en werk van de Amsterdams joodse schilder Martin Monnickendam (1874-1943). Van Venetië tot Rotterdam, van Scheveningen tot  Zandvoort, alles weergegeven met verve, passie en met een buitengewoon sterk coloriet. Kortom een feest om naar te kijken én naar te luisteren.

 

De heer Van Helden is voorzitter van de Vereniging Vrienden van de schilder Martin Monnickendam die de nalatenschap van de schilder behartigt. De afgelopen decennia heeft de vereniging veel verloren gewaande werken van Martin Monnickendam opgespoord en laten restaureren. De vereniging zet zich in voor de naamsbekendheid van de schilder en was van grote waarde bij het samenstellen van de beide exposities in Elburg.

Martin Monnickendam leefde van 1874 tot 1943. Hij groeide op in een liberaal joods gezin in Amsterdam, maar bracht regelmatig vakanties door op de Veluwe. Hij ontwikkelde  zich tot veelzijdig en uiterst productief kunstenaar: hij schilderde, aquarelleerde, etste, tekende en lithografeerde. Na zijn overlijden op 4 januari 1943 – vlak voordat hij gedeporteerd zou worden – liet hij een enorm oeuvre na. In Sjoel Elburg is momenteel de expositie “De joodse gemeenschap door de ogen van Martin Monnickendam’ te zien. In Museum Elburg is tegelijkertijd de expositie “Martin Monnickendam, veelzijdig colorist op de Veluwe” te bezichtigen.

 

De lezing vindt plaats in de Refter van Museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,00.  Leden van de Vereniging Vrienden van Museum Elburg en Sjoel Elburg betalen € 2,50. Gezien het beperkt aantal plaatsen is reserveren raadzaam. U kunt een mail sturen met uw naam en het gewenste aantal plaatsen naar info@museumelburg.nl


Stichting Kloosterkapel

Stichting Kloosterkapel

 

  • 5 oktober Rodyan van den Brink bespeelt het Strubbe orgel. Zij musiceert met Els Kuijk, zij speelt blokfluit.
  • 2 november: Jan Willem Jonkman, orgel. Zang: Vocaal Ensemble Voxtet.

Aanvang 20.00 uur, Toegang € 12,50

 

Meer info kijk op: http://orgelkloosterkapel.nl/


Orange the World – Agnietenklooster oranje verlicht 25 11 20 | 10 12 20

Al gedurende een aantal jaren wordt in Zwolle de Sassenpoort oranje aangelicht, evenals diverse bruggen over de IJssel, tijdens de 16 actiedagen van 25 november - 10 december. 

 

Sinds vorig jaar kleurt ook de Bakkersmolen van Schuld in Elburg oranje en vanaf dit jaar ook Museum Elburg als prominent gebouw aan het begin van de vesting.

 

Maar waarom oranje en wat is de betekenis daarachter. We vragen hiermee aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes.

Geweld tegen vrouwen is overal ter wereld een groot probleem. Zo ook in Nederland. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45%) heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen. Trek je niet terug in je cocon maar kom in actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes en meld geweld (ook anoniem mogelijk) via het telefoonnummer 0800-2000

 

Nog meer informatie over dit onderwerp vind je op: www.orangetheworld.nl en www.geweldtegenvrouwenmelden.nl

 

Deze actie “Orange the World” actie is een initiatief van UN Women, Soroptimisten- en Zontaclubs. Het museum wordt verlicht met medewerking van Zonta Zwolle.

 

Zie deze link voor meer informatie op hun website over deze activiteit.

0 Berichten