Activiteiten

Zomerconcerten 1, 8, 15, augustus Susterenkoor ”St.- Agnes” zingt in de kapel

Susters van Susterenkoor "St Agnes", gekleed in habijten, zingen een aantal liederen die passen bij de sfeer van de kapel, de tijd van het seizoen, de zomer. Ook worden er een paar latijnse liederen gezongen.

 

In de middeleeuwen woonden en werkten de susters in het Agnietenklooster. In de kapel is rust en stilte. Op bepaalde tijden zongen de susters in de kapel. Net als in die tijd laat  het susterenkoor “St.-Agnes” o.l.v. dirigent Grietje Roozeboom weer liederen klinken in de kapel. Zelf kunt u/jij  ervaren hoe het is om te zingen in de prachtige kloosterkapel. Samen met het Susterenkoor worden een paar liederen gezongen.

 

Het susterenkoor “St. Agnes” werd opgericht in 2012  en is vernoemd naar St. Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster.

 

Beleef het mee en kom luisteren 1, 8, 15 augustus.

De concerten  beginnen om 15.00 uur en duren een half uur.

 

Vrije toegang in de kapel.

 

Hartelijk welkom namens de susters.

0 Berichten

Iers in de Kloostertuin: Gezellige Ierse middag met muziek, hapjes en drankjes.

Eens in de maand wordt het klooster omgetoverd tot een podium voor uitvoerende kunst.
Eens in de maand wordt het klooster omgetoverd tot een podium voor uitvoerende kunst.

Op zaterdag 6 juli start het Klankenklooster met een Iers muziekspektakel in de Kloostertuin met optredens van The Old Dutch Boys en Volluk.

 

Eens in de maand wordt op een zaterdag het voormalige Agnietenklooster omgetoverd tot een podium voor uitvoerende kunst. In een van de prachtige ruimtes treden artiesten op zoals Spearman & Booy, The Rusty Plow Pickers en vele anderen. Zaterdag 6 juli beginnen we met Ierse muziek in de Kloostertuin van The Old Dutch Boys uit Elburg en Volluk uit Putten.

 

De twee muziekgroepen brengen met bekende Ierse liederen, traditionele Ierse Jigs, Reels en Polka’s de echte pubsfeer tot leven.

 

Tijdens en tussen de optredens kunt u kennismaken met typische Ierse zoete en hartige hapjes, Ierse dranken en voor de liefhebbers geeft Bert Vos van Vosvinos uitleg over de Ierse whiskey’s.

 

Iedereen die van deze Ierse middag in de Kloostertuin wil genieten is van harte welkom.

 

De Ierse middag begint om 15.00 uur en duurt tot 19.30 uur. De liveoptredens vinden plaats in de Kloostertuin, ingang aan de Zuiderwalstraat. De toegangsprijs is 5 euro. Kaarten kunt u vooraf kopen bij Museum Elburg (Jufferenstraat 8) en Vosvinos (Beekstraat 4) of op 6 juli bij de ingang van de Kloostertuin.

 

meer lezen 0 Berichten

Water, water, water | Expositie 9 juli tot 31 augustus

1 Berichten

De Knutsel voor je Vader-dag

Op zaterdag 15 juni 2019 van 13.00 tot 16.00 in Museum Elburg.

 

Op deze middag kunnen kinderen in het museum een cadeautje voor hun vader maken!

 

Wat we gaan maken is nog een verrassing, maar dat het leuk wordt is zeker.

Waar je je vader laat deze dag? vanaf 15.00 is Yes! in the Garden 2019 , in de Kloostertuin. Parkeer je vader in onze tuin en kom dan bij ons knutselen!

 

De kosten zijn:

€3,50 voor de knutselactiviteit, een glaasje ranja, iets lekkers en toegang tot het museum

€7,50 voor het bovenstaande + een extra cadeautje voor je vader!

 

Begeleiders mogen gratis naar binnen om te helpen knutselen.

Kosten: Begeleiders gratis.

Voor het knutselen melden bij de glazen deur van Museum Elburg.

Let op: vol is vol, dus wees op tijd aanwezig!

0 Berichten

Vestingval 30-05-2019 tot 08-06-2019

Stichting Vestingval Elburg organiseert voor de zevende keer een tiendaags kunstevenement. Tussen Hemelvaart en Pinksteren - om precies te zijn van donderdag 30 mei tot en met zaterdag 8 juni - wordt in het bijzonder, historisch stadje Elburg op circa dertig plaatsen kunst tentoongesteld. Daarnaast is er muziek en dichtkunst te beluisteren.

 

Thema dit jaar is Waterwerken. Met het thema wordt een ode gebracht aan Admiraal van Kinsbergen, van wie dit jaar met allerlei activiteiten de 200e sterfdag wordt herdacht. Zo’n 300 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs hebben zich laten inspireren door de daden van de maritiem strateeg en Elburger weldoener Van Kinsbergen. Tijdens het festival zijn hun kunstwerken te zien die drijven in en op de prachtige waterpartijen van Elburg.

De naam vestingval, een combinatie van vesting en festival, dekt volgens de organiserende stichting geheel de lading; een cultureel festival binnen de oude stadsmuren van Elburg met volop kunst in de breedste zin van het woord, muziek en dichtkunst.Tien dagen lang is de voormalige Hanzestad hét podium voor diverse culturele activiteiten. Op de bijzondere, vaak al eeuwenoude monumentale locaties, kunt u kennismaken met de kunstenaars en hun werk, de  musici beluisteren en van diverse dichtkunst genieten. Er is tussen Hemelvaart en Pinksteren een keur aan kunstuitingen te beleven op de Noord-Veluwe.

Uit ervaring van voorgaande edities wordt het bezoekersaantal van dit festival op ruim 5.000 mensen geschat, bent u daar dit jaar één van? Een bijzonder evenement dat u beslist niet mag missen, zet de data alvast in uw agenda.

 

Praktische informatie

De toegang is gratis. Dit is mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren, het stimuleringsbudget van het Cultuur & Erfgoedpact Noord Veluwe, de gemeente Elburg en de vele vrijwilligers. Alhoewel een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Vestingval Elburg is dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur en op maandag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zondag gesloten. Nieuwsgierig geworden, neem dan naast de website ook een kijkje op Facebook en/of Instagram. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@vestingvalelburg.nl

 

Bekijk hier het programma!

 

0 Berichten

Activiteiten rondom emaillekunst in Museum Elburg

·       Donderdag 18 oktober 19.30 uur, in de Refter van Museum Elburg: emaillekunstenares Gré Dubbeldam vertelt aan de had van veel beeldmateriaal over de kunst van het emailleren.

 

Kosten: € 5,00. Voor leden van de Vereniging Vrienden van het museum Elburg en leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs € 2,50

 

·       Zaterdag 20 oktober  en zaterdag 5 januari, in de kapel van Museum Elburg: demonstraties emailleren door leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs.

 

·       Zaterdag 20 oktober, 21 november en 9 februari,  in het museumcafé van Museum Elburg: workshop emailleren. De workshop wordt aangeboden op 2 tijdstippen, om 10.00 uur en om 14.00 uur. Kosten bedragen € 20,00.

 

Meer informatie

 

 

In overleg kan gekeken worden of speciaal voor groepen extra workshops kunnen worden gehouden. Reserveren verplicht via info@museumelburg.nl of 0525 681341.

 

Museum Elburg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Gesloten op 25 en 26 december 2018 en 1 januari 2019.


Rotary Museumkidsweek 2018 herfstvakantie | 23 oktober t/m 27 oktober

 

Rotary Museumkidsweek voor kinderen

 

ELBURG – Voor het vierde jaar biedt Museum Elburg de Museumkidsweek aan in de herfstvakantie. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met de Rotary Club Oldebroek-Elburg. Zij steunen naast Museum Elburg ook Boerderijmuseum  ‘de Bovenstreek’ in Oldebroek. Dankzij de Rotary Club zal de toegang en alle activiteiten gratis zijn.

 

Van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 oktober zijn er verschillende themadagen met uiteenlopende activiteiten voor kinderen. Zo is er een griezelDAG en een knip, plak en kleurDAG waarop er geknutseld kan worden. Op de ‘terug naar toenDAG’ moeten de handen uit de mouwen worden gestoken met tobbe wassen en koffiebonen malen. De speurneuzen kunnen hun lol op tijdens de expeditieDAG tijdens het zoeken naar een schat!

 

De Rotary Museumkidsweek sluit de activiteiten aan bij het thema ‘vriendschap’ van de Kinderboekenweek. Een boodschap die daarop aanlsuit aan alle kinderen die willen komen; neem je vriendje/vriendinnetje mee want “vriendschap is samen ontdekken”. De week wordt afgesloten op de zaterdag met een kloosterDAG waarbij het klooster weer tot leven komt!

 

Het museum biedt niet alleen voor kinderen activiteiten aan, maar biedt ook stageplekken aan voor maatschappelijke stagiaires. Zij krijgen de mogelijkheid om kinderactiviteiten te begeleiden en te zien hoe de voorbereidingen eraan toe gaan achter de schermen in een museum.

 

Er is dit jaar ook weer een Museumkidsweek-wedstrijd met de museumkidsmascotte Tikkit in de hoofdrol. Onder het motto “vriendschap is samen ontdekken” kunnen ze op zoek gaan naar een bijzondere plek/voorwerp, Tikkit is de 'gids’. Door een foto van die plek/voorwerp op museumkidsweek.nl te uploaden maken ze kans op een vriendenfeestje in een Kidsproof museum. Om het thema rond te maken vullen ze op de website de volgende zin aan: “Vriendschap is samen:……….”.

 

Toegang Rotary Museumkidsweek en deelname kinderactiviteiten GRATIS. Begeleiders betalen slechts de helft van de normale toegang namelijk € 3,-.

 

 

Uitgebreid programma:

 

‘GriezelDAG’ 6+

Dinsdag 23 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Om in de maand oktober aan te sluiten bij Halloween gaan we griezelen in het museum. Maak een eng spookhuis, vleermuis boomhangers, spookslingers of griezelige maskers.

 

 

‘Terug naar toenDAG’ 6+

Woensdag 24 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Ben je ook zo benieuwd hoe jouw opa en oma hebben geleefd? Hoe wasten ze zonder wasmachine of hoe maakten ze koffie? Hoe zag een school er vroeger uit en wat voor spelletjes deden ze 100 jaar terug? Je mag zelfs een kijkje nemen in het muurhuisje die is ingericht alsof je terug in de tijd gaat. Er zal ook een fotohoek ingericht zijn waar je verkleed in oude kleren een selfie kunt maken!

 

 

‘Knip, plak en kleurDAG’ 6+

Donderdag 25 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Knutselen in het museum rondom het thema ‘vriendschap’ en ‘Middeleeuwen’. Zo sluiten we aan bij het thema van de Kinderboekenweek en de tijd waar het museumgebouw in is gebouwd.

 

 

‘ExpeditieDAG’ 4+ en 6+

Vrijdag 20 oktober (tussen 11.00 en 17.00 uur)

 

Ga op expeditie in het museum en zoek de schat! Vind jij de schat dan verdien je wat! Daarnaast bieden we een speurtocht door de stad aan langs bijzondere monumenten. Als je deze hebt afgerond krijg je een leuk presentje.

 

 

‘Kloosterdag’ 4+

Zaterdag 21 oktober (tussen 12.00 en 16.00 uur)

 

Het oude klooster komt tot leven. Overal lopen nonnen door Museum Elburg die oude ambachten beoefenen en verhalen vertellen over vroeger. Kinderen kunnen zich die middag ook verkleden in een habijt en veel activiteiten doen: kalligraferen, middeleeuwse maskers maken, papier maken en kloostermoppen bakken. Ook voor de (groot)ouders is het de moeite waard.

 

 

 


02 11 2018 | Vocaal Ensemble Voxtet en orgel - cello muziek in de Kloosterkapel Elburg

Zomerconcerten 1, 8, 15, augustus Susterenkoor ”St.- Agnes” zingt in de kapel

Susters van Susterenkoor "St Agnes", gekleed in habijten, zingen een aantal liederen die passen bij de sfeer van de kapel, de tijd van het seizoen, de zomer. Ook worden er een paar latijnse liederen gezongen.

 

In de middeleeuwen woonden en werkten de susters in het Agnietenklooster. In de kapel is rust en stilte. Op bepaalde tijden zongen de susters in de kapel. Net als in die tijd laat  het susterenkoor “St.-Agnes” o.l.v. dirigent Grietje Roozeboom weer liederen klinken in de kapel. Zelf kunt u/jij  ervaren hoe het is om te zingen in de prachtige kloosterkapel. Samen met het Susterenkoor worden een paar liederen gezongen.

 

Het susterenkoor “St. Agnes” werd opgericht in 2012  en is vernoemd naar St. Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster.

 

Beleef het mee en kom luisteren 1, 8, 15 augustus.

De concerten  beginnen om 15.00 uur en duren een half uur.

 

Vrije toegang in de kapel.

 

Hartelijk welkom namens de susters.

0 Berichten

Najaarsfair in de kapel | zaterdag 29 september

Vier de herfst in de kapel. Wereldwinkel Elburg, Mona Lisa en LIF verrassen u met o.a. mode accessoires en woonaccessoires, uiteraard op een eerlijke manier geproduceerd.

 

Zaterdag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur is de Kapel weer gevuld met mode van Mona Lisa Elburg, bloemen en decoraties van LIF en modeaccessoires en woondecoraties van Wereldwinkel Elburg. De Kapel is een uitgelezen plek om de nieuwe herfstcollecties te laten zien!

 

U kunt bij ons niet pinnen. 

 

Foto's voorgaande editie


Lezing over het leven van Helene Kröller-Müller | donderdag 4 oktober

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree € 9,50.

Kaarten aan de zaal. U kunt ook reserveren via culturele.activiteiten.elburg @gmail.com

 

Organisatie:

Vereniging Vrienden van Museum Elburg en de Culturele Stichting Elburg.

 

meer informatie


Muziek in de kapel

Het 1e concert van het seizoen 2018-2019 van de St.Kloosterkapel Elburg is op vrijdagavond 5 oktober 2018.

 

meer informatie


Dinsdag 19 juni 2018 Lezing “Op stap met Monnickendam”

Ter gelegenheid van de exposities met werken van Martin Monnickendam in Museum Elburg en Sjoel Elburg zal Monnickendam-expert Mr R.J.C. van Helden op dinsdag 19 juni een lezing houden in de Refter van Museum Elburg.

 

Tijdens de lezing geeft de heer Van Helden een wervelende kijk in het leven en werk van de Amsterdams joodse schilder Martin Monnickendam (1874-1943). Van Venetië tot Rotterdam, van Scheveningen tot  Zandvoort, alles weergegeven met verve, passie en met een buitengewoon sterk coloriet. Kortom een feest om naar te kijken én naar te luisteren.

 

De heer Van Helden is voorzitter van de Vereniging Vrienden van de schilder Martin Monnickendam die de nalatenschap van de schilder behartigt. De afgelopen decennia heeft de vereniging veel verloren gewaande werken van Martin Monnickendam opgespoord en laten restaureren. De vereniging zet zich in voor de naamsbekendheid van de schilder en was van grote waarde bij het samenstellen van de beide exposities in Elburg.

Martin Monnickendam leefde van 1874 tot 1943. Hij groeide op in een liberaal joods gezin in Amsterdam, maar bracht regelmatig vakanties door op de Veluwe. Hij ontwikkelde  zich tot veelzijdig en uiterst productief kunstenaar: hij schilderde, aquarelleerde, etste, tekende en lithografeerde. Na zijn overlijden op 4 januari 1943 – vlak voordat hij gedeporteerd zou worden – liet hij een enorm oeuvre na. In Sjoel Elburg is momenteel de expositie “De joodse gemeenschap door de ogen van Martin Monnickendam’ te zien. In Museum Elburg is tegelijkertijd de expositie “Martin Monnickendam, veelzijdig colorist op de Veluwe” te bezichtigen.

 

De lezing vindt plaats in de Refter van Museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,00.  Leden van de Vereniging Vrienden van Museum Elburg en Sjoel Elburg betalen € 2,50. Gezien het beperkt aantal plaatsen is reserveren raadzaam. U kunt een mail sturen met uw naam en het gewenste aantal plaatsen naar info@museumelburg.nl


Stichting Kloosterkapel

Stichting Kloosterkapel

 

  • 5 oktober Rodyan van den Brink bespeelt het Strubbe orgel. Zij musiceert met Els Kuijk, zij speelt blokfluit.
  • 2 november: Jan Willem Jonkman, orgel. Zang: Vocaal Ensemble Voxtet.

Aanvang 20.00 uur, Toegang € 12,50

 

Meer info kijk op: http://orgelkloosterkapel.nl/


Zomerconcerten 1, 8, 15, augustus Susterenkoor ”St.- Agnes” zingt in de kapel

Susters van Susterenkoor "St Agnes", gekleed in habijten, zingen een aantal liederen die passen bij de sfeer van de kapel, de tijd van het seizoen, de zomer. Ook worden er een paar latijnse liederen gezongen.

 

In de middeleeuwen woonden en werkten de susters in het Agnietenklooster. In de kapel is rust en stilte. Op bepaalde tijden zongen de susters in de kapel. Net als in die tijd laat  het susterenkoor “St.-Agnes” o.l.v. dirigent Grietje Roozeboom weer liederen klinken in de kapel. Zelf kunt u/jij  ervaren hoe het is om te zingen in de prachtige kloosterkapel. Samen met het Susterenkoor worden een paar liederen gezongen.

 

Het susterenkoor “St. Agnes” werd opgericht in 2012  en is vernoemd naar St. Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster.

 

Beleef het mee en kom luisteren 1, 8, 15 augustus.

De concerten  beginnen om 15.00 uur en duren een half uur.

 

Vrije toegang in de kapel.

 

Hartelijk welkom namens de susters.

0 Berichten