Activiteiten


Festival Poldergeest | 25, 26 en 27 mei 2018

Kunst

Van 3 maart tot en met zondag 27 mei 2018 exposeert het collectief Poldergeest in Museum Elburg. Poldergeest bestaat uit Inge Hoefnagel (fotografie/objecten), Pim van Halem (tekeningen),  Mia van der Burg (textielkunst),  Jeanne Rombouts (tekeningen) en Pat van Boeckel (video-installaties. Met “POLDERGEEST III” willen de exposanten een beeld geven van de ruimte en de vlakheid van de nieuwe polders, die meer diepte en geschiedenis hebben dan je zou vermoeden. Tijdens Festival Poldergeest verzorgt het collectief een satellietexpo in de bijgebouwen van de boerderij van Jan Rombouts. Curator Oscar Schrover verzorgt een kunsthistorische reflectie op het werk van Collectief Poldergeest.

In Galerie Aan de Amstel exposeren Anneke Keldermans ( keramiek) en Alma de Leeuw (schilderijen). Beiden refereren in hun getoonde werken aan de polder. Philipine Vinke is de zondag aanwezig om een start te maken aan een nieuw Artmirrors project; een enorme spiegel die ze gaat bewerken met verschillende technieken.


Opendagen biologisch dynamisch boerenbedrijf Jan Rombouts

Op 26 en 27 mei stelt Jan Rombouts zijn biologisch dynamisch boerenbedrijf open voor bezoekers aan Festival Poldergeest. In de schuren is kunst te bekijken van het Collectief Poldergeest en Jan Rombouts zal rondleidingen over het bedrijf verzorgen.

 

 

Muziek

Festival Poldergeest trapt om vrijdagavond 25 mei om 19.45 uur af met een concert in de Kloostertuin van Museum Elburg. Muzikant Ernst van der Sloot zal, met zijn vaste trio NOGGUS en gastspeler gitarist Tom Veltien, liedjes over de polder ten gehore brengen. Ernst van der Sloot schreef twee albums met liedjes over zijn ervaringen als bewoner van de Flevopolder:   “Op de bodem van de Zee” en “Polderblues”. Het concert is gratis toegankelijk, de bar van het museumcafé is geopend. U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom in de Kloostertuin. Ingang via de Zuiderwalstraat.

Jeanne Rombouts (sopraan) zal in de kippenwei van de boerderij ‘Kip en opera’ opvoeren, een korte opera van Rita Knuistingh Neven

Op zaterdag 26 mei trekt Ernst van der Sloot samen met bassiste Joke van der Sloot als duo TOEDUS on Tour langs de verschillende polderlocaties om voor de muzikale omlijsting van het Festival te zorgen. Bij Galerie Aan de Amstel zal Lieke Groot Koerkamp voor de muzikale noot zorgen.


Dichtkunst

Anne van Rooijen, stadsdichter van Dronten, en Ewoud Gosker, stadsdichter van Elburg, verlenen medewerking aan het Festival. Met zorgvuldig gekozen woorden brengen zij een ode aan de polder, en denken zij met heimwee terug aan de Zuiderzee. Ook Peter Swanborn zal zijn gedichten voordragen.


Lezingen

Over de (aanleg van) de polder is veel gezegd en geschreven. We hebben van beide kanten van het water een deskundig historicus bereid gevonden hun kennis met ons te delen. Namens Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop uit Elburg zal Willem van Norel korte lezingen verzorgen. Frits Schmidt zal vanuit de Stichting Geschiedschrijving in de gemeente Dronten, het verhaal van de inpoldering toelichten. Twee echte polderbewoners gaan hun verhaal vertellen: Dhr Piet Rombouts, een van de eerste 24 polderboeren en José Oosthoek, geboren in de polder en voormalig wethouder van de gemeente Elburg.


Pendeldienst

De Elburgerbrug is tijdens Festival Poldergeest niet opengesteld voor gemotoriseerd verkeer. Daarom zetten wij een pendeldienst in. Daar kunt u voor € 1,00 de hele dag gebruik van maken. De dienst bestaat uit twee busjes, één aan elke kant van het Drontermeer. De busjes rijden non-stop langs alle locaties. U kunt op alle stopgelegenheden in- en uitstappen. Start u in Elburg, dan kunt u het beste parkeren op parkeerplaats “Het Schootsveld” of “De oude Vos”. Op beide parkeerplaatsen mag u gratis parkeren. Voor Dronten kunt u parkeren bij de locaties en vanaf dat punt de pendeldienst nemen. Parkeren bij Beachclub Nu kan ook, maar kost geld. Om aan de andere kant van de brug te komen, steekt u deze te voet over en wacht op het andere busje.


Fietsroute

Festival Poldergeest is prima per fiets te bezoeken. In totaal is de route ruim 20 kilometer. Te fiets kunt u de Elburgerbrug wel oversteken.

meer lezen 1 Berichten

Koffieconcert vrijdag 25 mei Susterenkoor St.-Agnes

 

Het susterenkoor St.-Agnes geeft op vrijdag 25 mei om 11.00 uur een bijzonder concert in de kapel van Museum Elburg.  Op het programma staan enkele  Gregoriaanse liederen onder meer van Mozart en hetJubilate Deo omnis terra gebaseerd op Psalm 65 en 66.

 

In de middeleeuwse kloosterkapel van Museum Elburg met haar schitterende akoestiek brengt het koor verder werken ten gehoor van Telemann en Mendelssohn. Bezoekers van het concert zullen enkele malen in de gelegenheid worden gesteld mee te zingen met het koor. Dat alles onder de bezielende leiding van dirigente Grietje Roozeboom. 

 

De kapelzaal is geopend vanaf 10.30 uur. De entree kost € 5,-- p.p. inclusief een kopje koffie of thee. De kaartverkoop start vanaf  15 mei aan de kassa van VVV / Museum Elburg. 

 

Het susterenkoor St.-Agnes werd opgericht in 2012 en is vernoemd naar de patronesse van het Elburgse Agnietenklooster St.-Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar. 

 

Het Agnietenklooster in Elburg

Het Agnietenklooster is het op twee na oudste stenen gebouw van Elburg. Uit 1418 dateren de eerste gegevens over het klooster. Hieruit blijkt onder meer dat de “Susteren” al gebouwen in hun bezit hadden. Onder de bezielende leiding van hun priester en leidsman Lubbertus Ghertsz breidden zij het klooster in korte tijd sterk uit. In 1425 wordt hun verlangen naar een strenger kloosterleven ingewilligd, de kloostergebouwen worden een gesloten convent. Omdat de kloosterlingen zich onder het patronaat van St.-Agnes hadden gesteld werd het gebouw het Agnietenklooster genoemd.

 

Naar Agnes werden nonnenkloosterordes de "Agnieten" genoemd, die ontstonden rond het begin van de 15e eeuw. Deze zusterordes verenigden zich in het convent der susteren van Sinte Agnieten. Tegenwoordig komt de naam Agnieten veelvuldig voor in de aanduiding van kapellen, christelijke scholen en straatnamen. Museum Elburg is gevestigd in het oude Agnietenklooster.

0 Berichten

Fotoclub Elburg in museumcafé en Refter van Museum Elburg - 10 05 2018 | 19 05 2018

 

Omdat er dit jaar geen Vestingval plaatsvindt tussen Hemelvaart en Pinksteren wordt dit gat toch opgevuld met een expositie.Fotoclub Elburg (FCE) en Fotoclub Haselünne vullen een aantal locaties van Museum Elburg met hun fotowerk.

 

Voor de fotoclubs een uitgelezen kans om hun mooiste foto’s te laten zien. Fotoclub Elburg bestaat vanaf 2013 uit 30 enthousiaste fotografenzowel professionele als amateur. Het doel van de club is de aanwezige kennis met elkaar te delen en zo het niveau te verhogen en mede daardoor veel plezier te beleven aan het fotograferen. Er is gekozen voor een vrij thema zodat er voor ieder wat wils te zien zal zijn. Wellicht opent deze expositie deuren voor de toekomst waar meer toegespitst kan worden op een specifieker thema. 20 fotografen exposeren met een foto uit hun repertoire met in totaal 28 foto’s van diverse onderwerpen. Met trots laten zij hier hun beste foto zien en hopen dat de bezoekers genieten van deze prachtige opnames. Voor meer informatie over Fotoclub Elburg kunt u kijken op www.fotoclubelburg.nl

 

Fotoclub Haselünne, partnerstad van Elburg, bestaat al vanaf 2010 en houdt nauw contact met Fotoclub Elburg. Haselünne is net zoals Elburg een Hanzestad en heeft veel Middeleeuwse sporen nagelaten. Dat zie je ook terug in de foto’s die geëxposeerd worden in de Vischpoort van Museum Elburg. Daarnaast zijn er ook vele landschappen en natuurschatten te zien. De tien dagen dat deze expositie te zien is is de Vischpoort gratis geopend mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers van het museum.

 

 

0 Berichten

Keramiek van Margreet de Vries in Kloostertuin - 09 05 2018 | 20 10 2018

Margreet de Vries (Rotterdam 1954) studeerde aan Academie Minerva te Groningen van 1971-1977 en is keramiekdocent bij het Kunstenhuis in Zeist en Bilthoven. In het blauwgekleurde buitenwerk dat in de Kloostertuin van Museum Elburg te zien is, spelen water en de beweging van water een grote rol. Vaak bestaat het werk uit meerdere delen: de ruimte tussen de delen zijn net zo belangrijk als de delen zelf. Het werk van Margreet de Vries kenmerkt zich door het zoeken naar ‘contrasten’: contrast in vorm of in huid, contrast tussen rust en dynamiek. Daarnaast loopt al jaren ‘beweging’ als een rode draad door haar keramische werk.

0 Berichten

Harpconcert Regina Ederveen | Donderdag 3 mei

Op donderdag 3 mei geeft de bekende harpiste Regina Ederveen een exclusief harpconcert inde sfeervolle kapel van Museum Elburg. Het programma van een uur bestaat uit hoogtepunten uit de harpsolomuziek, van klassiek tot modern.

 

Regina bespeelt haar gouden pedaalharp uit 1911 en licht de stukken toe met korte anekdotes. Daarbij laat ze ook enkele stukken horen op haar unieke Érard pedaalharp uit 1819 die ze onlangs heeft aangeschaft en die een mooie doorleefde klank heeft. Hiermee wordt ook de 199-ste verjaardag van deze harp gevierd!

 

Speciaal vooraf aan dit concert kan het museum met korting bezocht worden. De normale toegangsprijs van € 6,- wordt deze dag gereduceerd naar € 4,-.De aanvang van het concert zal om 15.30 uur zijn. Toegang € 9,50 (t/m 12 jr. € 7,50) incl. koffie vooraf vanaf 15.00 uur. Kaarten zijn te koop bij Museum/VVV Elburg, Jufferenstraat 8, Elburg, 0525-681341.

 

Harpiste Regina Ederveen studeerde voor harpiste aan het Conservatorium van Utrecht. Zij trad op in Carnegie Hall in New York. Van Regina zijn meerdere Cd's gemaakt, o.a. met fluit, orgel, piano en ook solo. Regina treedt veel op met de harp en geeft ook les aan leerlingen uit de wijde omtrek van Elburg.De Kapel van het Museum staat bekend om zijn prachtige akoestiek en wordt daarom veel gebruikt voor concerten.

0 Berichten