Activiteiten


Wat een poppenkast! 02 04 22 / 25 06 22

Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen

In Museum Elburg is van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 25 juni 2022 de expositie “Wat een poppenkast! Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen” te zien.

 

Anneke van der Molen–Goutbeek (Kampen, 1966) is geboren in een creatief gezin maar koos toch voor een opleiding in de zorg. Ze werkte lang met mensen met een verstandelijke en  lichamelijke beperking en leerde daar goed kijken omdat communiceren met taal moeilijk was. Die kunst om goed te observeren en zo de ‘natuurlijke echtheid’ van de mens te zien, gebruikt ze tegenwoordig in haar werk.  

Haar drang om zich creatief te uiten, zorgde ervoor dat ze in 1987 het voorbereidingsjaar volgde op de Vrije Academie in Nunspeet. De jaren erna volgde Anneke allerlei cursussen om poppen te leren maken en begon ze aan clownstrainingen. Langzaam kwam alles bij elkaar. De clown vertegenwoordigt voor Anneke fantasie, creativiteit, bij je kern komen, de mens achter het masker. Inmiddels is Anneke al meer dan 10 jaar actief als Cliniclown en zie je de clown ook vaak terug komen in haar werken.

 

 

Sinds 2008 is ze steeds meer gaan schilderen, ze volgde lessen en ontwikkelde haar eigen stijl. In de werken die ze maakt, komen vaak menselijke figuren naar voren. Of het geheel klopt volgens de werkelijkheid is niet langer van belang, het gaat erom wat zij wil weergeven. De essentie van haar werk gaat over loslaten, vergankelijkheid, kwetsbaarheid, contact, relaties en identiteit. De theatrale wereld van de clown en zijn kinderlijke fantasie hebben hun weg gevonden naar haar kunst.

Download
Originele uitnodiging expo 'Wat een poppenkast! - Anneke van der Molen'
Mus.Elburg-2022.03.14-Expo-Poppenkast-Ui
Adobe Acrobat document 1.4 MB
Download
Originele poster expo 'Wat een poppenkast! - Anneke van der Molen'
Mus.Elburg-2022.03.14-Expo-Poppenkast-Po
Adobe Acrobat document 2.3 MB
0 Berichten

Palmpasenstok maken met optocht op 9 april

Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop en Museum Elburg organiseren samen op zaterdag 9 april het palmpasenstok maken en de optocht erna door de stad.

  • Wat neem je mee? Je goeie wil om iets moois te maken :-)
  • Waar is het? Museum/VVV Elburg, melden bij de zij ingang aan de Zuiderwalstraat (trouwingang)
  • Kosten? 3,50 euro per stok incl. brood, stok en versieringen
  • Aansluitend om 14.30 uur start de optocht door de stad

Doe je ook mee? Geef je dan op via info@museumelburg.nl want VOL=VOL. Maximaal 30 aanmeldingen mogelijk.

 

Wat is Pasen eigenlijk?

Pasen is voor christenen het belangrijkste feest van het jaar. Elk jaar wordt het op een andere dag gevierd: op de eerste zondag ná de eerste volle maan in de lente. Pasen is het feest van een nieuw begin. Christenen herdenken met Pasen dat Jezus na zijn dood uit zijn graf is opgestaan. De dood is voor de christenen niet het einde, maar een overgang naar een

eeuwig leven.

 

Palmpasen

Op palmzondag, de zondag voor Pasen, wordt de

intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd. Hij reed op een ezel de stad in en de mensen wuifden hem juichend toe met palmtakken. In de katholieke kerk krijgen mensen daarom op deze dag een palmtakje mee. In Nederland zijn dat meestal buxustakjes. Deze worden bijna een heel jaar bewaard voor bescherming en geluk. Op palmzondag lopen kinderen in een optocht met palmpaasstokken die ze versierd hebben met groene takjes, paaseieren en een broodhaantje.

 

Paashaas, paasei en paasboom?

De lente is een vrolijke tijd. Er groeit nieuw leven en op het land komt alles tot bloei. Versierde eieren, hardgekookt of van chocola, horen speciaal bij Pasen. Ze staan voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Beschilder jij ook eieren? Soms zijn ze verstopt

en soms brengt de paashaas ze langs, die uit zijn winterslaap komt. Sommige mensen sturen elkaar kaarten met Pasen, net als met Kerstmis. In de huiskamer kan een paasboom staan.

 

Wist je dat...

De kinderen vroeger geloofden dat de kerkklokken op Witte Donderdag naar Rome (waar de paus woont) vlogen? Op paaszaterdag

kwamen de klokken dan weer terug en strooiden ze de paaseieren uit.

3 Berichten

De Oranje City Escape

Naast de uitdagende Escaperoute door het museum bieden we nu ook een Oranje City Escape in de buitenlucht aan als groepsgame binnen de stadsmuren van Elburg.

 

Lukt het jullie om binnen de tijd Willem van Oranje te vinden in Elburg?

Willem van Oranje reisde vele steden af op zoek naar nieuwe allianties, en zo kwam het dat hij onze stad bezocht. Tijdens zijn reizen heerste er een ernstige ziekte in het land. Om zichzelf te beschermen, hield hij de slaapplek van zijn verblijf angstvallig geheim. Jullie kunnen hem nu vinden met familie of vrienden binnen de stadsmuren van Elburg!

 

Tijdens het spel moeten jullie bekende locaties vinden in de monumentale stad en hier opdrachten uitvoeren. Hebben jullie alle opdrachten goed en vinden jullie de laatste locatie dan ontvlechten jullie het mysterie van Willem van Oranje.

De Oranje City Escape is te spelen vanaf 10 jaar en te koop bij Museum/VVV Elburg voor 16,50 euro per spel (ex borg). Het spelen ervan is leuk tot ongeveer vijf deelnemers en duurt 1,5 a 2 uur.

 

Zie hier de promofilm van de Oranje City Escape 

Dit product is tot stand gekomen in samenwerking met Museum/VVV Elburg, @Robert’s en Oranje Vereniging Elburg.

0 Berichten

Rotary Museumkidsweek - activiteitenaanbod tijdens herfstvakantie

Thema: Herfst, natuur & veel DIEREN

Deze herfstvakantie duiken we diep in de bladeren van de herfst. We zoeken de natuur en de dieren op. Iedere dag staat tijdens de middagactiviteiten een dier centraal. Werk aan je eigen eierdoosdier en maak een gouden bijenwaskaars. Laat zien wat voor kunsten jij kunt uithalen met origami of knip-plak-verf je favoriete dier.

 

Ook valt er iedere dag heel wat af te speuren en te leren! Doe de grote BOSAVONTUUR speurtocht over de wallen en kom alles te weten over de eekhoorn in het museum.

meer lezen 0 Berichten

Speel met het hele gezin de spannende escaperoute

Red Het Verloren Verhaal van Gelderland

 

Vanaf 2020 kun je in Museum Elburg, het oude klooster, een spannende escaperoute spelen. Met het spelen van deze erfgoedgame voorkom je dat het verhaal van Gelderland gewist wordt door het kraken van codes en het oplossen van puzzels. Houd je van raadsels en van het speuren naar verborgen aanwijzingen, breng dan snel een bezoek aan Museum Elburg!

 

Het Verloren Verhaal van Gelderland

Het Verloren Verhaal van Gelderland is een route die je in verschillende musea kunt spelen. Bij het spelen van dit spel red je de collectie van het museum. Dit doe je door met gezinsleden puzzels op te lossen en raadsels te ontrafelen, maar ook door het zoeken van topstukken in de collectie. De route staat garant voor een uitdagende zoektocht in en rond het museum. Spelenderwijs ga je op een uitdagende en leuke manier aan de slag met de Gelderse geschiedenis en de collectie van het museum. 

 

Spelen jullie ook mee?!

De escape route duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en is geschikt voor twee tot zes deelnemers vanaf tien jaar en ouder. Het is verstandig om het spel tenminste met één volwassene te spelen. Door de krachten van ouders en kinderen te bundelen, heb je de meeste kans om alle puzzels op te lossen. Voor het oplossen van de puzzels is een smartphone met QR-scanner noodzakelijk. De prijs van de escape route bedraagt € 20,- per team/gezin bovenop de entreeprijs, t/m 12 jaar is entree gratis. 

Ook leuk om te spelen met een grote groep en deze te splitsen. Zo strijd je tegen elkaar tijdens een teamuitje of familiefeestje.

 

In de volgende musea zijn onder de noemer 'Het Verloren Verhaal van Gelderland' meerdere escaperoutes te spelen: Museum Kasteel Wijchen, Kasteel Huis Bergh, Museum Smedekinck, Kasteel Doorwerth en het Elisabeth Weeshuis Museum. Het Verloren Verhaal van Gelderland is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland (verhaalvangelderland.nl) en is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

0 Berichten

Susterenkoor 'St. Agnes' zingt in de kloostertuin

5, 12 en 19 augustus 14.00-16.00 uur

 

Meer dan een jaar heeft het Susterenkoor St.Agnes niet gezongen.  De susters van het Susterenkoor gaan het zwijgen verbreken en... gaan weer zingen onder leiding van dirigent Grietje Roozeboom. Er wordt weer gerepeteerd en er zullen mini-concertjes in de kloostertuin gegeven worden en wel op 5, 12 en 19 augustus van 14.00 tot 16.00 uur.

 

De susters van Susterenkoor "St Agnes", gekleed in habijten, zingen een aantal liederen die passen bij de sfeer van het klooster en de tijd van het seizoen, de zomer. Ook worden er een paar Latijnse liederen gezongen. In de Middeleeuwen woonden en werkten de susters in het Agnietenklooster.

 

Het susterenkoor “St. Agnes” werd opgericht in 2012  en is vernoemd naar St. Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster.

 

De susters heten u van harte welkom op 5, 12  of 19  augustus. Kom en beleef het mee.

Vrije toegang in de kloostertuin van Museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat.

 

2 Berichten

Thuisactiviteiten

 

We nodigen je uit om mee te doen met leuke #thuisactiviteiten die je zelf kunt uitvoeren. Deze activiteiten hebben meestal een link met het oude klooster waar #Museum Elburg is gevestigd of het erfgoed en de stad #Elburg. Elke week krijg je van ons een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen uit te leven.

 

Deel je creatie op Instagram of Facebook en tag ons er in (@museumelburg) en gebruik de hashtags #thuisactiviteit & #museumelburg. Of zet je foto in de comments onderaan de berichten die we over de thuisactiviteit delen. Zo vinden we je gemakkelijk terug.

Niet op social media? Geen nood, je kunt je creatie ook mailen naar info@museumelburg.nl

Bovenlicht | Thuisactiviteit #8


Smedestraat 10 in Elburg
Smedestraat 10 in Elburg

 

 

Deze thuisopdracht gaat over het bovenlicht. Leuk en leerzaam!

 

Een bovenlicht is het raam dat zich boven de (voor)deur van een gebouw bevindt. Zo’n raam zorgt dat er licht binnenvalt in de zich achter de deur bevindende gang.

Rond de 17 e eeuw werden de eerste huizen gebouwd met een gang. Voor die tijd bevond je je bij het binnengaan van het huis direct in de woonkamer en viel je als het ware met de deur in huis. In veel landen is dat overigens nog steeds zo. De ramen van de 17-eeuwse huizen bestonden meestal uit glas-in-loodramen, bestaande uit een heleboel kleine ruitjes. Ze konden toen nog geen grote ruiten maken. Wat later in de 17e eeuw kwamen de eerste houten sponningen in gebruik. Deze houten sponningen waren goedkoper dan lood. Wel bleven de ruitjes nog steeds behoorlijk klein.

Het is altijd moeilijk om te bepalen hoe oud zo’n bovenlicht is. Je ziet maar heel weinig dat het bovenlicht uit de zelfde periode als de bouwperiode van het huis komt. De houten snijramen waren vaak niet erg duurzaam en na verloop van tijd moest het bovenlicht dan ook worden vervangen. Het nieuwe bovenlicht werd dan vaak aangepast aan de mode van die tijd.

Ook in Elburg zijn er een paar hele mooie bovenlichten. De pijlen verwijzen naar de 7 Provinciën. Boven in een ruitteken. Het acanthusblad boven vormt hartjes. Onderin verbeeldt het de ING-rune.( https://runen-cursus.nl/runen/inguz/ )

 

Voor afbeeldingen zie bijlage.

 

Ook zie je vaak de levensboom in het bovenlicht. Voor de meeste mensen is de levensboom de meest bekende figuur in het bovenlicht. Dit komt vooral omdat die in het midden van de 19e eeuw populair werden en massaal werden aangebracht boven de voordeur. Al deze levensbomen hebben hun eigen bijzondere kenmerken. Verder is het nog zo dat, afhankelijk van de hoogte van het raam, de boom naar wens kon worden uitgerekt of ingekort. De voorstelling werd dan aan de grootte en de vorm van het raam aangepast.

In veel van deze bomen hangen twee klokjes, die vermoedelijk te zien zijn als opvolgers van de begeleidingsvogeltjes Maar ook in deze gietijzeren boompjes zit nog behoorlijk wat variatie. Naast de gietijzeren exemplaren zijn er ook nog tal van houten levensbomen bewaard en ook in het stucwerk komen we de symboliek ervan tegen. De levensboom kom je ook veel tegen in borduurwerk. De boom wordt van oudsher gebruikt als symbool van het leven zelf. In elk jaargetijde ziet de boom er immers anders uit. Zo zie je de boom in de lente, zomer, herfst en winter telkens in een andere verschijning. De mensen zien de boom zo ook als een teken voor hun eigen leven, namelijk van kind, puber en jongvolwassene, de bloei van het leven en de ouderdom. Museum Elburg heeft ook een heel bijzonder bovenlicht. Dit Bovenlicht komt oorspronkelijk uit het voormalige woonhuis van Admiraal van Kinsbergen.

Ga maar eens een wandeling in Elburg maken op zoek naar verschillende bovenlichten. Je kunt ze natekenen of fotograferen. Zet het adres er steeds bij. Hierna ga je thuis zelf een ontwerp maken voor een bovenlicht. Je mag zelf kiezen voor welke vorm van het raam je kiest. Natuurlijk hoef je niet te kiezen voor een levensboom en mag je echt een eigen ontwerp maken. Je materiaal en ondergrond mag je zelf verzinnen.

 

 

Zorg dat er wel licht door jouw ‘raam’ kan vallen.

Je mag een foto van je kunstwerk naar museum Elburg sturen( info@museumelburg.nl) Ook mag je je werkstuk opsturen of als we weer open zijn afgeven. (Jufferenstraat 6-8, 8081CR Elburg)

 

De mooiste ontwerpen worden deze zomer op de beletage van Museum Elburg opgehangen! Doe je best!

meer lezen 0 Berichten

Concert Susterenkoor “St.- Agnes” zaterdagmiddag 18 april GEANNULEERD

Foto Lusine Grigoryan
Foto Lusine Grigoryan

“Ora et Labora, bid en werk“

Verhalen en liederen over het leven van de Susteren in het Agnietenklooster van Elburg  rond 1500

 

Ora et labora is een kloosterregel van de heilige Benedictus van Nursia uit de zesde eeuw. Benedictus zag bidden en werken als één geheel, hij geloofde erin dat het van belang was om beide dingen te combineren. Met deze uitspraak wilde hij een balans creëren tussen bidden en werken voor de monniken. Ook voor andere religieuze groeperingen in de Middeleeuwen werd Ora et Labora het motto!

Ruim 500 jaar geleden woonden in het Agnietenklooster in Elburg de Susteren of nonnen. Zij hadden een strak dag- en nachtritme. Alles gebeurde op vaste tijden. Het opstaan, werken in het klooster, werken in de tuin, verzorgen van de maaltijden. De werkzaamheden werden op vaste tijden onderbroken. De Susteren gingen dan naar de kapel om te bidden en te zingen. Bepaalde liederen werden elke dag gezongen, o.a. psalmen.

 

Dit bijzondere leven, van bidden en werken van de Susteren wordt op een nog nader te bepalen datum in het licht gezet.

De directeur van Museum Elburg, Anne-Marie van Hout, zal vertellen over bidden in de kapel, werken in het klooster en in de kloostertuin.

 

De verhalen worden omlijst met liederen door het Susterenkoor “St.- Agnes” o.l.v. Grietje Roozeboom. Het Susterenkoor, gekleed in habijten, zingt liederen naar voorbeeld van de Susteren in de middeleeuwen.  De Susteren zingen de Messe Basse met Kyrie Eleison, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei van Gabriel Fauré.  Aangevuld met “Hebe deine Augen”, van Mendelssohn en een psalm van Dvorak. Over het werken, de kloostertuin, de vreugde van de lente zingen  de Susteren o.a. Frühlingsgruss van Heinrich Heine, Lente en Maiglöckchen und die Blümelein van Mendelssohn.

Siemone Middel zal een aantal liederen begeleiden op het orgel.

 

Het Susterenkoor “St.- Agnes” werd opgericht in 2012  en is vernoemd naar St. Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster. Het concert begint om 16.00 uur.

De fraaie Kloosterkapel van Museum Elburg is geopend vanaf half vier, ontvangst met een kopje koffie of thee. Kaarten voor het concert “Ora et Labora” kosten € 10,00 en zijn vanaf een nader te bepalen datum verkrijgbaar bij Museum Elburg.

0 Berichten

Klankenklooster - Panville | Programma februari, maart en april.

 

In februari start Klankenklooster met een nieuw programma. 

 

Het programma start op 29 februari met een optreden van Panville. Panville is een trio dat een aanstekelijke mix speelt van klezmer, gipsy swing, Balkan repertoire en Franse musette. Het trio bestaat uit Vincent van Dam – viool, Toni Smith – accordeon, en Harm Wijntjes – contrabas. 

 

Aanvang is 20:25 uur, het museumcafé is open vanaf 19:30. 

De ticketprijs is 15 euro, kaartverkoop start woensdag 12 februari, reserveren kunt u bij het museum of via 0525-681341. 

 

Op 21 maart komen Merel Vercammen, viool en Wilco Oomkes, accordeon met The Zoo

Merel en Wilco brengen geïmproviseerde klassieke muziek iets dat je niet vaak hoort. 

In programma The Zoo (gebaseerd op hun nieuwe Album) horen we composities en improvisaties geïnspireerd op dieren. 

TOT ONZE SPIJT HEBBEN WE, VANWEGE HET CORONAVIRUS, HET CONCERT VAN MEREL VERCAMMEN EN WILCO OOMKES VAN 21 MAART 2020 MOETEN VERPLAATSEN. WE PROBEREN DIT CONCERT IN JUNI TE LATEN PLAATSVINDEN.

 

Aanvang is 20:00 uur, het museumcafé is open vanaf 19:15 

De ticketprijs is 17,50 euro. 

 

Op 25 april bezoekt een groot verhalenverteller het Klankenklooster. 

Eric Borrias vertelt het verhaal van “De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween”. 

In de middag een speciale versie voor kinderen. 

’s-Avonds verteld hij het verhaal voor volwassenen. 

 

Aanvang van het middagprogramma is 13:30 uur. 

Ticketprijs is 7,50 euro 

Aanvang van het avondprogramma is 20:15 uur, het museumcafé is open vanaf 19:30 

Ticketprijs is 15 euro 

 

We denken hiermee de komen drie maanden weer een mooi, gevarieerd programma te hebben. 

 

Hartelijke groet, 

Het Klankenkloosterteam - Museum Elburg 

Jufferenstraat 8 

Elburg 

0 Berichten

Activiteiten rondom emaillekunst in Museum Elburg

·       Donderdag 18 oktober 19.30 uur, in de Refter van Museum Elburg: emaillekunstenares Gré Dubbeldam vertelt aan de had van veel beeldmateriaal over de kunst van het emailleren.

 

Kosten: € 5,00. Voor leden van de Vereniging Vrienden van het museum Elburg en leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs € 2,50

 

·       Zaterdag 20 oktober  en zaterdag 5 januari, in de kapel van Museum Elburg: demonstraties emailleren door leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs.

 

·       Zaterdag 20 oktober, 21 november en 9 februari,  in het museumcafé van Museum Elburg: workshop emailleren. De workshop wordt aangeboden op 2 tijdstippen, om 10.00 uur en om 14.00 uur. Kosten bedragen € 20,00.

 

Meer informatie

 

 

In overleg kan gekeken worden of speciaal voor groepen extra workshops kunnen worden gehouden. Reserveren verplicht via info@museumelburg.nl of 0525 681341.

 

Museum Elburg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Gesloten op 25 en 26 december 2018 en 1 januari 2019.


Rotary Museumkidsweek 2018 herfstvakantie | 23 oktober t/m 27 oktober

 

Rotary Museumkidsweek voor kinderen

 

ELBURG – Voor het vierde jaar biedt Museum Elburg de Museumkidsweek aan in de herfstvakantie. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met de Rotary Club Oldebroek-Elburg. Zij steunen naast Museum Elburg ook Boerderijmuseum  ‘de Bovenstreek’ in Oldebroek. Dankzij de Rotary Club zal de toegang en alle activiteiten gratis zijn.

 

Van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 oktober zijn er verschillende themadagen met uiteenlopende activiteiten voor kinderen. Zo is er een griezelDAG en een knip, plak en kleurDAG waarop er geknutseld kan worden. Op de ‘terug naar toenDAG’ moeten de handen uit de mouwen worden gestoken met tobbe wassen en koffiebonen malen. De speurneuzen kunnen hun lol op tijdens de expeditieDAG tijdens het zoeken naar een schat!

 

De Rotary Museumkidsweek sluit de activiteiten aan bij het thema ‘vriendschap’ van de Kinderboekenweek. Een boodschap die daarop aanlsuit aan alle kinderen die willen komen; neem je vriendje/vriendinnetje mee want “vriendschap is samen ontdekken”. De week wordt afgesloten op de zaterdag met een kloosterDAG waarbij het klooster weer tot leven komt!

 

Het museum biedt niet alleen voor kinderen activiteiten aan, maar biedt ook stageplekken aan voor maatschappelijke stagiaires. Zij krijgen de mogelijkheid om kinderactiviteiten te begeleiden en te zien hoe de voorbereidingen eraan toe gaan achter de schermen in een museum.

 

Er is dit jaar ook weer een Museumkidsweek-wedstrijd met de museumkidsmascotte Tikkit in de hoofdrol. Onder het motto “vriendschap is samen ontdekken” kunnen ze op zoek gaan naar een bijzondere plek/voorwerp, Tikkit is de 'gids’. Door een foto van die plek/voorwerp op museumkidsweek.nl te uploaden maken ze kans op een vriendenfeestje in een Kidsproof museum. Om het thema rond te maken vullen ze op de website de volgende zin aan: “Vriendschap is samen:……….”.

 

Toegang Rotary Museumkidsweek en deelname kinderactiviteiten GRATIS. Begeleiders betalen slechts de helft van de normale toegang namelijk € 3,-.

 

 

Uitgebreid programma:

 

‘GriezelDAG’ 6+

Dinsdag 23 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Om in de maand oktober aan te sluiten bij Halloween gaan we griezelen in het museum. Maak een eng spookhuis, vleermuis boomhangers, spookslingers of griezelige maskers.

 

 

‘Terug naar toenDAG’ 6+

Woensdag 24 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Ben je ook zo benieuwd hoe jouw opa en oma hebben geleefd? Hoe wasten ze zonder wasmachine of hoe maakten ze koffie? Hoe zag een school er vroeger uit en wat voor spelletjes deden ze 100 jaar terug? Je mag zelfs een kijkje nemen in het muurhuisje die is ingericht alsof je terug in de tijd gaat. Er zal ook een fotohoek ingericht zijn waar je verkleed in oude kleren een selfie kunt maken!

 

 

‘Knip, plak en kleurDAG’ 6+

Donderdag 25 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Knutselen in het museum rondom het thema ‘vriendschap’ en ‘Middeleeuwen’. Zo sluiten we aan bij het thema van de Kinderboekenweek en de tijd waar het museumgebouw in is gebouwd.

 

 

‘ExpeditieDAG’ 4+ en 6+

Vrijdag 20 oktober (tussen 11.00 en 17.00 uur)

 

Ga op expeditie in het museum en zoek de schat! Vind jij de schat dan verdien je wat! Daarnaast bieden we een speurtocht door de stad aan langs bijzondere monumenten. Als je deze hebt afgerond krijg je een leuk presentje.

 

 

‘Kloosterdag’ 4+

Zaterdag 21 oktober (tussen 12.00 en 16.00 uur)

 

Het oude klooster komt tot leven. Overal lopen nonnen door Museum Elburg die oude ambachten beoefenen en verhalen vertellen over vroeger. Kinderen kunnen zich die middag ook verkleden in een habijt en veel activiteiten doen: kalligraferen, middeleeuwse maskers maken, papier maken en kloostermoppen bakken. Ook voor de (groot)ouders is het de moeite waard.

 

 

 


02 11 2018 | Vocaal Ensemble Voxtet en orgel - cello muziek in de Kloosterkapel Elburg

Wat een poppenkast! 02 04 22 / 25 06 22

Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen

meer lezen 0 Berichten

Najaarsfair in de kapel | zaterdag 29 september

Vier de herfst in de kapel. Wereldwinkel Elburg, Mona Lisa en LIF verrassen u met o.a. mode accessoires en woonaccessoires, uiteraard op een eerlijke manier geproduceerd.

 

Zaterdag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur is de Kapel weer gevuld met mode van Mona Lisa Elburg, bloemen en decoraties van LIF en modeaccessoires en woondecoraties van Wereldwinkel Elburg. De Kapel is een uitgelezen plek om de nieuwe herfstcollecties te laten zien!

 

U kunt bij ons niet pinnen. 

 

Foto's voorgaande editie


Lezing over het leven van Helene Kröller-Müller | donderdag 4 oktober

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree € 9,50.

Kaarten aan de zaal. U kunt ook reserveren via culturele.activiteiten.elburg @gmail.com

 

Organisatie:

Vereniging Vrienden van Museum Elburg en de Culturele Stichting Elburg.

 

meer informatie


Muziek in de kapel

Het 1e concert van het seizoen 2018-2019 van de St.Kloosterkapel Elburg is op vrijdagavond 5 oktober 2018.

 

meer informatie


Dinsdag 19 juni 2018 Lezing “Op stap met Monnickendam”

Ter gelegenheid van de exposities met werken van Martin Monnickendam in Museum Elburg en Sjoel Elburg zal Monnickendam-expert Mr R.J.C. van Helden op dinsdag 19 juni een lezing houden in de Refter van Museum Elburg.

 

Tijdens de lezing geeft de heer Van Helden een wervelende kijk in het leven en werk van de Amsterdams joodse schilder Martin Monnickendam (1874-1943). Van Venetië tot Rotterdam, van Scheveningen tot  Zandvoort, alles weergegeven met verve, passie en met een buitengewoon sterk coloriet. Kortom een feest om naar te kijken én naar te luisteren.

 

De heer Van Helden is voorzitter van de Vereniging Vrienden van de schilder Martin Monnickendam die de nalatenschap van de schilder behartigt. De afgelopen decennia heeft de vereniging veel verloren gewaande werken van Martin Monnickendam opgespoord en laten restaureren. De vereniging zet zich in voor de naamsbekendheid van de schilder en was van grote waarde bij het samenstellen van de beide exposities in Elburg.

Martin Monnickendam leefde van 1874 tot 1943. Hij groeide op in een liberaal joods gezin in Amsterdam, maar bracht regelmatig vakanties door op de Veluwe. Hij ontwikkelde  zich tot veelzijdig en uiterst productief kunstenaar: hij schilderde, aquarelleerde, etste, tekende en lithografeerde. Na zijn overlijden op 4 januari 1943 – vlak voordat hij gedeporteerd zou worden – liet hij een enorm oeuvre na. In Sjoel Elburg is momenteel de expositie “De joodse gemeenschap door de ogen van Martin Monnickendam’ te zien. In Museum Elburg is tegelijkertijd de expositie “Martin Monnickendam, veelzijdig colorist op de Veluwe” te bezichtigen.

 

De lezing vindt plaats in de Refter van Museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,00.  Leden van de Vereniging Vrienden van Museum Elburg en Sjoel Elburg betalen € 2,50. Gezien het beperkt aantal plaatsen is reserveren raadzaam. U kunt een mail sturen met uw naam en het gewenste aantal plaatsen naar info@museumelburg.nl


Stichting Kloosterkapel

Stichting Kloosterkapel

 

  • 5 oktober Rodyan van den Brink bespeelt het Strubbe orgel. Zij musiceert met Els Kuijk, zij speelt blokfluit.
  • 2 november: Jan Willem Jonkman, orgel. Zang: Vocaal Ensemble Voxtet.

Aanvang 20.00 uur, Toegang € 12,50

 

Meer info kijk op: http://orgelkloosterkapel.nl/


Wat een poppenkast! 02 04 22 / 25 06 22

Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen

In Museum Elburg is van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 25 juni 2022 de expositie “Wat een poppenkast! Schilderijen en installaties van Anneke van der Molen” te zien.

 

Anneke van der Molen–Goutbeek (Kampen, 1966) is geboren in een creatief gezin maar koos toch voor een opleiding in de zorg. Ze werkte lang met mensen met een verstandelijke en  lichamelijke beperking en leerde daar goed kijken omdat communiceren met taal moeilijk was. Die kunst om goed te observeren en zo de ‘natuurlijke echtheid’ van de mens te zien, gebruikt ze tegenwoordig in haar werk.  

Haar drang om zich creatief te uiten, zorgde ervoor dat ze in 1987 het voorbereidingsjaar volgde op de Vrije Academie in Nunspeet. De jaren erna volgde Anneke allerlei cursussen om poppen te leren maken en begon ze aan clownstrainingen. Langzaam kwam alles bij elkaar. De clown vertegenwoordigt voor Anneke fantasie, creativiteit, bij je kern komen, de mens achter het masker. Inmiddels is Anneke al meer dan 10 jaar actief als Cliniclown en zie je de clown ook vaak terug komen in haar werken.

 

 

Sinds 2008 is ze steeds meer gaan schilderen, ze volgde lessen en ontwikkelde haar eigen stijl. In de werken die ze maakt, komen vaak menselijke figuren naar voren. Of het geheel klopt volgens de werkelijkheid is niet langer van belang, het gaat erom wat zij wil weergeven. De essentie van haar werk gaat over loslaten, vergankelijkheid, kwetsbaarheid, contact, relaties en identiteit. De theatrale wereld van de clown en zijn kinderlijke fantasie hebben hun weg gevonden naar haar kunst.

meer lezen 0 Berichten