Activiteiten

Winter in de Vesting met Kerstconcertjes van Susterenkoor ”St.- Agnes”

Tijdens Winter in de Vesting geeft het Susterenkoor “St.-Agnes”Kerstconcertjes In de kapel van het Agnietenklooster, nu Museum Elburg. Dirigent van het Susterenkoor is Grietje Roozeboom.

 

De susters, gekleed in habijten, zingen liederen die passen bij de sfeer van de kapel.

 

De concertjes zijn op vrijdagavond 13  december en elk  concertje duurt 15  minuten, Aanvang 18.30 uur,19.00 uur en 19.30 uur.

 

Geniet van de sfeer, rust in het klooster  en de zang! De tijd staat even stil.

 

Vrije toegang.

Hartelijk welkom namens de susters.

0 Berichten

Adventsconcert Susterenkoor ”St.- Agnes” Zaterdagmiddag 7 december

Foto Studio Lusin
Foto Studio Lusin

Het susterenkoor St.- Agnes, gekleed in habijten, geeft op zaterdag 7 december 2019 om 16.00 uur  een concert in de kapel van Museum Elburg. Het thema van het adventsconcert is “Nun komm”. Een paar keer zal er een samenzang van een bekend adventslied zijn.

 

Het susterenkoor St.- Agnes wil met dit concert het begin van de advent inluiden. Advent is de fijne, hoopvolle tijd voor het kerstfeest. Vroeger zongen de susteren hun liederen in de kloosterkapel.

Dat is een bijzondere gedachte. Het susterenkoor St.- Agnes, o.l.v. dirigent Grietje Roozeboom, zal in die sfeer liederen zingen.  Er zullen een paar gregoriaanse liederen klinken, zoals het Benedictus

(de lofzang van Zacharias), het Magnificat (de lofzang van Maria) en Puer Natus.

De eeuwenoude melodieën klinken ook nog eens prachtig in de mooie Elburgse kapel. Verder staan op het programma bekende adventsliederen, o.a. “Kom tot ons de wereld wacht”, “Een roze fris ontloken”, “Lo, how a  rose”, “Hoor de herders” en “Bei der Wiege” van F. Mendelssohn.

Kom in deze vreugdevolle adventstijd luisteren en meezingen. Siemone Middel zal een aantal werken begeleiden op orgel.

 

Het adventsconcertconcert van het susterenkoor St.-Agnes begint op zaterdag 7 december om 16.00 uur. De entree bedraagt € 10,00, dat is inclusief thee en koffie. De kapel is geopend vanaf 15.30 uur. Kaarten voor het concert zijn vanaf 21  november verkrijgbaar aan de kassa van Museum Elburg.

Het susterenkoor St.- Agnes werd opgericht in 2012 en is vernoemd naar St.- Agnes, de dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgse Agnietenklooster.

0 Berichten

Geelvinck Wandelconcert in Hanzestad Elburg

30 november 2019 |  11.00 uur & 14.30 uur

Brisk
Brisk

Musici: Pieter-Jan Belder – fortepiano, klavecimbel & orgel  Camerata Trajectina -  BRISK Recorder Quartet Amsterdam - Irene Kuiper – actrice, zangeres & Marc Krone – acteur, regisseur

 

Een muzikale wandeling door de Middeleeuwse binnenstad van Hanzestad Elburg, langs het Nationaal Orgelmuseum, Museum Elburg, de Sjoel en de Grote Kerk – met BRISK, Camerata Trajectina en organist Pieter Jan Belder (Musica Amphion)

 

Laatste concert ‘The Spirit of Place’

Elke plek heeft een verhaal. In The Spirit of Place wordt dat verhaal verbonden met  muziek. Geelvinck Muziek Musea organiseerde met BRISK, Camerata Trajectina en Musica Amphion succesvolle wandelconcerten in zes steden. Drie acteurs vertellen en wandelen met het publiek van plek naar plek, waar bijpassende muziek klinkt.

De serie voor de komende twee jaar gaat helaas niet door, er is onvoldoende subsidiegeld binnengekomen. Maar met de bijdrage van een privé-fonds dat anoniem wil blijven, is er toch nog één wandelconcert in Elburg, het allerlaatste van de serie The Spirit of Place.

 

Elburg – een Hanzestad

Hanzesteden zijn steden die aangesloten waren bij het Hanzeverbond, in de periode van de 12e tot de 16e eeuw. De Hanze was een samenwerkingsverband van steden en handelaren. Hieruit ontstonden veel handelsroutes in Europa. Er waren Hanzesteden in Duitsland, Nederland, België, de Baltische Staten, Noorwegen en Polen. Die steden hadden een sterke band met elkaar. Door hun handel te combineren werd er veel geld bespaard. De handel die er gedreven werd bestond voornamelijk uit zout, granen, vis, hout, wijn, bier, dierenhuiden en laken. Nederland heeft 18 Hanzesteden, waaronder Elburg.

 

Nationaal Orgelmuseum

Achter de cortenstalen gevel van de Gert Boonzaal op de binnenplaats – ooit stadsboerderij, stadsgevangenis, brandweerkazerne en pakhuis – bevindt zich het grote Leeflangorgel in de kleurige structuralistische kas van Gert Boon (1921-2009). Op dit instrument zal Pieter Jan Belder muziek uit twee Hanzesteden spelen. Een van de belangrijkste Hanzesteden was Lübeck, waar Buxtehude furore maakte als organist en organisator van zijn Abendmusiken. Naast werk van deze grote meester klinkt er ook muziek van de oorspronkelijk uit Hanzestad Deventer afkomstige Johann Adam Reincken, die in Hamburg organist was. Beide mannen hebben enorme invloed gehad op de allergrootste organist ooit, Johann Sebastian Bach. De bewerking die Bach maakte van een triosonate van Reincken, is ook in dit programma te horen.

 

Museum Elburg

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het 15e-eeuwse Agnietenconvent. In deze laatgotische panden is nu Museum Elburg gevestigd. Het concert van BRISK vindt plaats in de 15e-eeuwse zaal van dit voormalige klooster. BRISK speelt daar met een grote verzameling renaissanceblokfluiten muziek van componisten uit de 15e en de vroege 16e eeuw. Guillaume Dufay, Jacob Obrecht en Clemens non Papa werkten allemaal voor kortere of langere tijd in de Hanzestad Brugge. De kunst van het canonisch schrijven met prachtige stemmenweefsels die elkaar imiteren, bereikte een hoogtepunt in die periode. De middeleeuwse Caccia waarin stemmen elkaar letterlijk najagen, inspireerde Toek Numan om ook zo’n jachtig stuk voor BRISK te maken. Elburg wordt als vissersplaats geëerd met een hedendaagse Canon van Rob Zuidam waarin de noten voorbijschieten als een school vissen.

 

Grote Kerk

Camerata Trajectina laat zich inspireren door de Grote of Sint Nicolaaskerk. Dit imposante gebouw werd begin 15e eeuw gebouwd en daarna vele malen verbouwd. Tot 1932 lag de vissersplaats Elburg aan de Zuiderzee. Het kan dan ook niet anders dat het ensemble de lof zingt van Sint Nicolaas, de beschermheilige van deze kerk, maar ook die van de zeelieden. Camerata Trajectina baseert zich op 17e-eeuwse liedbundels, zoals Gulde-Jaers Feestdagen van Stalpaert van der Wielen, waaruit het lied voor Sinte Nicolaes afkomstig is. Verder draait het in dit programma om liedjes over de vis, de visvangst, en de consumptie van vis. Tot slot klinkt Haring is so bon bon, feitelijk geen vis-, maar een drinklied. De Haring is zo zout, dat er stevig gedronken moet worden. In de 5 coupletten die dit lied duurt, gaat er moeiteloos een heel vat bier door.

 

Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel:

Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleid op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u zou kunnen kennen van het theater of televisie en die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt. Op deze wandeling zijn dat Hans Tyssen, Irene Kuiper en Marc Krone.

 

Aanvang: 11.00 uur of 14.30 uur

 

U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.00 uur (tot 13.30) en 14.30 uur (tot 17.00 uur). De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

 

Kaartjes bestellen:

https://www.geelvinck.nl/concerten/geelvinck-wandelconcert-in-elburg/

Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

 

Bevestiging is uw deelnamebewijs:

U ontvangt van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!

Wij sturen u geen apart ticket toe.

 

Wat kost een kaartje?

Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)

Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

 

 

Culinair arrangement:

Wandelen maakt hongerig. het gerenommeerde Restaurant De Haas bereidt voor de deelnemers aan het Wandelconcert een speciaal culinair arrangement voor, bestaande uit een soepje en een keuze uit rijk belegde en mooi opgemaakte sandwiches (ook vegetarisch), kopje koffie/thee, (karne)melk of jus d’orange voor €15 (glas wijn / bier voor meerprijs verkrijgbaar). U kunt van dit lunch-arrangement gebruik maken, na afloop van de ochtendronde, vanaf 13.30 uur  of vóórafgaand aan uw middagronde, die start om 14.30 uur. Let op: Neemt u daarvoor wel ruim de tijd, u wilt uw eerste concert toch niet missen!

 

Museumkaart

Dit wandelconcert vindt plaats in samenwerking met Museumkaart

Filmimpressie 1ste Wandelconcert ‘The Spirit of Place’ door Joods Amsterdam – 6 september 2016

meer lezen 0 Berichten

Pietenhuis geopend | 23 11 2019

Ben je ook zo nieuwsgierig naar het Pietenhuis?! Kom kijken op zaterdag 23 november tussen 13.00 en 16.00 uur. Speel het levend ganzenbord met allerlei opdrachten over Sinterklaas of zijn pieten. Alle kinderen zijn welkom en ouders kunnen hun kind voor een uurtje afzetten om zelf nog even een boodschapje te gaan doen in de stad.

 

Onder begeleiding lopen ze in groepjes van zes kinderen door het Pietenhuis en spelen levend ganzenbord. Er kunnen maximaal 30 kinderen per uur mee doen. Voor de kinderen die moeten wachten is er een leuke kleurplaat die gekleurd kan worden.

 

Locatie: Museum/VVV Elburg

Toegang: Glazen deur tussen Jufferenstraat 6 en 8

Wanneer: Zaterdag 23 november 2019

Tijd: tussen 13.00 - 16.00 uur

Kosten: 2 euro per kind

Leeftijd: vanaf 4 jaar (tot 5 jaar onder begeleiding)

 

Beantwoord jij alle vragen over Sinterklaas en zijn pieten goed?! Kun jij sjoelen, chocoladeletters husselen, pepernoten tellen, pakjes gooien, Amerigo’s staart prikken en goed verschillen zoeken? Dan ben je in het Pietenhuis aan het goede adres!

meer lezen 0 Berichten

Punters in de gracht van Elburg

Altijd al op een punter mee willen varen? Dat kan op vrijdag- en zaterdagavond 8 en 9 november in de stadsgracht van Elburg. Puntervereniging Ons Belang verzorgt die avond samen met Museum Elburg vaartochtjes met mooi verlichte punters. Tussen 18.00 en 21.00 uur varen 7 punters langs de verlichte stadswal tussen de Zwolscheweg en de Goorbrug. Er kunnen 2 personen op een punter meevaren. Voor zwemvesten, stuurmannen en roeiers is gezorgd.

 

Dit evenement, “Licht op de Admiraal”, is één van de activiteiten die worden georganiseerd in het kader van het Van Kinsbergenjaar. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Admiraal Van Kinsbergen is gestorven, dat wordt in Elburg herdacht omdat de Admiraal veel voor Elburg heeft betekend. Naast zijn carrière bij de Nederlandse Marine was Van Kinsbergen vooral een groot weldoener. Hij hechtte veel belang aan goed onderwijs en richtte in Elburg het Instituut Van Kinsbergen op. Dit was een school waar jongens werden voorbereid op een carrière bij de Marine. Omdat Van Kinsbergen onderwijs zo belangrijk vond en een groot weldoeners was, hebben de organisatoren van dit evenement besloten geen entree te heffen  maar een gift te vragen voor een actueel onderwijsproject: Youth Support Gambia.

 

Youth Support Gambia

Youth Support Gambia is een Elburgs project, in 2018 opgestart door Willeke van Westing. Het doel van dit project is om kinderen en tieners in Kartong, een kustplaats in het Zuidwesten van Gambia, te ondersteunen om naar school te gaan. Dit gebeurt door middel van sponsoring vanuit sponsorfamilies. Een projectpartner in Gambia ziet toe op de besteding van de sponsorgelden. Er zijn dus korte lijntjes met de gesponsorde kinderen en er blijft niets aan de strijkstok hangen. Iedere euro die wordt gesponsord wordt ook echt besteed aan het onderwijsproject.

Op dit moment worden 50 kinderen gesponsord,  waaronder ook een aantal tieners. Het zijn kinderen die niet meer naar school kunnen gaan omdat hun ouders ziek zijn geworden, overleden zijn of te weinig inkomen hebben om hun kinderen naar school te laten gaan. Met de sponsoring kunnen ze alsnog naar school.

Vaar mee op een punter en geef een gulle gift voor dit bijzondere project. De kinderen van Kartong zullen je dankbaar zijn. Om het programma compleet te maken is er een stadsgids die in de stad meer vertelt over Van Kinbergen en zijn relatie met Elburg en verleent Zeemanskoor Kop van ’t Ende medewerking. Vanaf maandag 4 november kun je je opgeven om mee te varen via de website van Museum Elburg.

 

Hoe werkt dat?

·       Op iedere punter is plaats voor 2 personen. Er is dus beide avonden maar plek voor een beperkt aantal mensen. Vol is vol!

·       De punters varen van 18.00 – 21.00 uur steeds tochtjes van een half uur. Ze vertrekken om de vijf minuten van de wal bij de Zwolsche brug.

·       Je kunt voor de datum waarop je mee wilt varen een voorkeurs tijdblok opgeven:

o   18.00 – 19.00 uur

o   19.00 – 20.00 uur

o   20.00 0 21.00 uur

Wij delen dan de punters  in en laten je per mail weten op welk tijdstip er plek is in de boot. Kom op tijd!

·       Op de wal staat beide avonden een vrijwilliger met de namenlijsten om te checken of de juisten mensen in de juiste boot stappen.

·       We verwerken de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

·       Als het heel slecht weer is, gaat het evenement niet door. We melden dat dan per mail, facebook en de website van Museum Elburg.

 

Mail je opgave naar info@museumelburg.nl en je krijgt zo spoedig mogelijk bericht van ons. 

2 Berichten

Rotary Museumkidsweek 19 t/m 26 oktober

Ook dit jaar biedt Museum Elburg de Rotary Museumkidsweek aan in de herfstvakantie. Kinderen van vijf tot elf zijn die week welkom om elke dag een andere activiteit te komen doen. Dankzij de Rotary Club Oldebroek – Elburg mogen kinderen gratis naar het museum en worden ook alle activiteiten gratis. Rotary Club Oldebroek-Elburg steunt naast Museum Elburg ook Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ in Oldebroek.

 

Op zaterdag 19 oktober starten we Rotary Museumkidsweek met een KLOOSTERdag waarbij het klooster weer tot leven komt! Kinderen kunnen die dag verkleedt als non of monnik allerlei activiteiten doen die de Susters vroeger in het klooster hebben geleefd en wat zij ook deden.

 

Van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 oktober zijn er verschillende themadagen met uiteenlopende activiteiten voor kinderen. Zo is er dinsdag een GRIEZELdag, het is tenslotte bijna Halloween. Op woensdag en donderdag sluiten we aan bij de Kinderboekenweek van dit jaar. Op BOEKENdag leer je hoe in de middeleeuwen een boek werd gemaakt en maak je ook zelf een klein boekje. Op donderdag is het thema REISdag. Het thema van de Kinderboekenweek was “Reis mee!”. Bij ons reis je die dag mee terug in de tijd! Hoe zag een schooltje er vroeger uit? Welke spelletjes werden er gespeeld? De speurneuzen kunnen op vrijdag hun lol op tijdens de EXPEDITIEdag met het zoeken naar een schat! We sluiten de week af met een KNUTSELdag op zaterdag 26 oktober. Knip, plak en kleur op onze zolder.

 

De Rotary Museumkidsweek sluit de activiteiten aan bij het thema ‘Reis mee!’ van de Kinderboekenweek. Het museum biedt niet alleen kinderen activiteiten aan, maar biedt ook stageplekken aan voor maatschappelijke stagiaires. Zij krijgen de mogelijkheid om kinderactiviteiten te begeleiden en te zien hoe de voorbereidingen eraan toe gaan achter de schermen in een museum.

 

De activiteiten vinden alle dagen plaats tussen 13.00 en 16.00 uur. Toegang Rotary Museumkidsweek en deelname kinderactiviteiten GRATIS. Begeleiders betalen slechts de helft van de normale toegang namelijk € 3,50.

 

Dinsdag GRIEZELdag
Om in de maand oktober aan te sluiten bij Halloween gaan we griezelen in het museum. Maak een eng spookhuis, vleermuis, spookslinger of griezelig masker.

 

Woensdag BOEKENdag
Wie weet er hoe boeken gemaakt worden? En hoe deden ze dat nu vroeger? Schrijf zelf mee en bind je eigen boek in het museum. Ook met deze activiteit sluiten we aan bij de kinderboekenweek door het stimuleren van boeken lezen.

Donderdag REISdag
Om aan te sluiten bij het thema ‘reizen’ van de kinderboekenweek, reizen wij deze dag naar 100 jaar terug. Hoe zag een school er vroeger uit en wat voor spelletjes deden ze toen? Of verkleed je zoals een oude vissersjongen of boerin van het platteland en maak een selfie met een oude lijst!

 

Vrijdag EXPEDITIEdag

Ga op expeditie in het museum en zoek de schat! Vind jij de schat dan verdien je wat! Daarnaast bieden we een speurtocht door de stad aan langs bijzondere monumenten. Als je deze hebt afgerond krijg je een leuk presentje.

 

Zaterdag KNUTSELdag

Knippen, plakken en kleuren in het museum. 

0 Berichten

Old Time Country - The Rusty Plow Pickers 26 oktober 2019

Op zaterdag 26 oktober organiseert het Klankenklooster een Old Time Country avond.

 

Banjo Chuck en Melody Jane spelen lekkere Old Time Country muziek. Waan jezelf, “on the porch” met een koud drankje en een countrysnack, in de stoffige tijden van het oude Amerika.

The Pickers zijn twee begenadigde instrumentalisten.

 

De liedjes die ze spelen worden omlijst met mooie geharmoniseerde tweestemmige zang. Een vrolijke noot mag niet ontbreken bij een optreden van The Rusty Plow Pickers.

 

Kijk en luister vast naar ze op www.therustyplowpickers.nl/ of op hun Youtube kanaal.

 

Iedereen die, in de gezellige sfeer van het museumcafé, van deze Old Time Country avond wil genieten is van harte welkom.

 

Vanaf 19:30 uur bent u van harte welkom in het museumcafé, ingang aan de Zuiderwalstraat. The Rusty Plow Pickers beginnen rond 20:15 uur.

 

De toegangskaarten kosten 6 euro. Kaarten kunt u reserveren via 0525-681341 of vooraf kopen bij Museum Elburg (Jufferenstraat 8). Wees er snel bij want het aantal kaarten is beperkt.

0 Berichten

Concert vrijdagavond 1 november in de Kloosterkapel Elburg

Els Kuijk van blokfluit kwartet Capriola en Rodyan
Els Kuijk van blokfluit kwartet Capriola en Rodyan

Voor het concert 1 november heeft de St. Kloosterkapel Elburg uitgenodigd:

Blokfluitkwartet Capriola  – orgel Rodyan van den Brink

 

Blokfluitkwartet Capriola speelt oude en nieuwe muziek, geeft concerten en optredens en werkt regelmatig samen met andere instrumentalisten en koren. Capriola bestaat uit Irene Hooimeijer, Els Kuijk, Kees Konings en Serena Jansen.

Capriola heeft de afgelopen jaren in zowel Nederland als internationaal concerten gegeven. Capriola heeft  zo ook deelgenomen aan de festivals 'Oude Muziek Nu in Hoorn. 

 

Organiste Rodyan van den Brink heeft meerdere malen deelgenomen aan orgelconcoursen in o.a. Elburg en Meppel, waarbij ze in Elburg in 1998 een tweede plaats behaald heeft. In september 2017 is Rodyan gestart met de conservatoriumopleiding orgel/kerkmuziek bij Reitze Smits.Rodyan zal het Strubbe-orgel bespelen in de prachtige kapel.

 

 

Voor dit programma is Blokfluitkwartet Capriola op zoek gegaan naar composities waarin

zij ( instrumentale) liederen door alle menselijke emoties heen willen laten klinken.

Door de eeuwen heen zijn er zowel liederen als instrumentale werken gecomponeerd om  uiting te geven aan rouw, verdriet, verwondering ,liefde en blijdschap.

Muziek die raakt en aanraakt. Op het programma staan o.a. werken van Dowland, Pachelbel, Sweelinck, Telemann en J.S.Bach.

 

Het belooft een prachtige muziekavond te worden in de sfeervolle kapel van het vroegere klooster, nu Museum Elburg. Aanvang is 20.00 uur in Museum Elburg Jufferenstraat 8 Elburg.

Toegang € 12,50.Voor studenten € 7,50. www.orgelkloosterkapel.nl 

0 Berichten

Activiteiten rondom emaillekunst in Museum Elburg

·       Donderdag 18 oktober 19.30 uur, in de Refter van Museum Elburg: emaillekunstenares Gré Dubbeldam vertelt aan de had van veel beeldmateriaal over de kunst van het emailleren.

 

Kosten: € 5,00. Voor leden van de Vereniging Vrienden van het museum Elburg en leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs € 2,50

 

·       Zaterdag 20 oktober  en zaterdag 5 januari, in de kapel van Museum Elburg: demonstraties emailleren door leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs.

 

·       Zaterdag 20 oktober, 21 november en 9 februari,  in het museumcafé van Museum Elburg: workshop emailleren. De workshop wordt aangeboden op 2 tijdstippen, om 10.00 uur en om 14.00 uur. Kosten bedragen € 20,00.

 

Meer informatie

 

 

In overleg kan gekeken worden of speciaal voor groepen extra workshops kunnen worden gehouden. Reserveren verplicht via info@museumelburg.nl of 0525 681341.

 

Museum Elburg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Gesloten op 25 en 26 december 2018 en 1 januari 2019.


Rotary Museumkidsweek 2018 herfstvakantie | 23 oktober t/m 27 oktober

 

Rotary Museumkidsweek voor kinderen

 

ELBURG – Voor het vierde jaar biedt Museum Elburg de Museumkidsweek aan in de herfstvakantie. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met de Rotary Club Oldebroek-Elburg. Zij steunen naast Museum Elburg ook Boerderijmuseum  ‘de Bovenstreek’ in Oldebroek. Dankzij de Rotary Club zal de toegang en alle activiteiten gratis zijn.

 

Van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 oktober zijn er verschillende themadagen met uiteenlopende activiteiten voor kinderen. Zo is er een griezelDAG en een knip, plak en kleurDAG waarop er geknutseld kan worden. Op de ‘terug naar toenDAG’ moeten de handen uit de mouwen worden gestoken met tobbe wassen en koffiebonen malen. De speurneuzen kunnen hun lol op tijdens de expeditieDAG tijdens het zoeken naar een schat!

 

De Rotary Museumkidsweek sluit de activiteiten aan bij het thema ‘vriendschap’ van de Kinderboekenweek. Een boodschap die daarop aanlsuit aan alle kinderen die willen komen; neem je vriendje/vriendinnetje mee want “vriendschap is samen ontdekken”. De week wordt afgesloten op de zaterdag met een kloosterDAG waarbij het klooster weer tot leven komt!

 

Het museum biedt niet alleen voor kinderen activiteiten aan, maar biedt ook stageplekken aan voor maatschappelijke stagiaires. Zij krijgen de mogelijkheid om kinderactiviteiten te begeleiden en te zien hoe de voorbereidingen eraan toe gaan achter de schermen in een museum.

 

Er is dit jaar ook weer een Museumkidsweek-wedstrijd met de museumkidsmascotte Tikkit in de hoofdrol. Onder het motto “vriendschap is samen ontdekken” kunnen ze op zoek gaan naar een bijzondere plek/voorwerp, Tikkit is de 'gids’. Door een foto van die plek/voorwerp op museumkidsweek.nl te uploaden maken ze kans op een vriendenfeestje in een Kidsproof museum. Om het thema rond te maken vullen ze op de website de volgende zin aan: “Vriendschap is samen:……….”.

 

Toegang Rotary Museumkidsweek en deelname kinderactiviteiten GRATIS. Begeleiders betalen slechts de helft van de normale toegang namelijk € 3,-.

 

 

Uitgebreid programma:

 

‘GriezelDAG’ 6+

Dinsdag 23 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Om in de maand oktober aan te sluiten bij Halloween gaan we griezelen in het museum. Maak een eng spookhuis, vleermuis boomhangers, spookslingers of griezelige maskers.

 

 

‘Terug naar toenDAG’ 6+

Woensdag 24 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Ben je ook zo benieuwd hoe jouw opa en oma hebben geleefd? Hoe wasten ze zonder wasmachine of hoe maakten ze koffie? Hoe zag een school er vroeger uit en wat voor spelletjes deden ze 100 jaar terug? Je mag zelfs een kijkje nemen in het muurhuisje die is ingericht alsof je terug in de tijd gaat. Er zal ook een fotohoek ingericht zijn waar je verkleed in oude kleren een selfie kunt maken!

 

 

‘Knip, plak en kleurDAG’ 6+

Donderdag 25 oktober (tussen 13.00 en 16.00 uur)

 

Knutselen in het museum rondom het thema ‘vriendschap’ en ‘Middeleeuwen’. Zo sluiten we aan bij het thema van de Kinderboekenweek en de tijd waar het museumgebouw in is gebouwd.

 

 

‘ExpeditieDAG’ 4+ en 6+

Vrijdag 20 oktober (tussen 11.00 en 17.00 uur)

 

Ga op expeditie in het museum en zoek de schat! Vind jij de schat dan verdien je wat! Daarnaast bieden we een speurtocht door de stad aan langs bijzondere monumenten. Als je deze hebt afgerond krijg je een leuk presentje.

 

 

‘Kloosterdag’ 4+

Zaterdag 21 oktober (tussen 12.00 en 16.00 uur)

 

Het oude klooster komt tot leven. Overal lopen nonnen door Museum Elburg die oude ambachten beoefenen en verhalen vertellen over vroeger. Kinderen kunnen zich die middag ook verkleden in een habijt en veel activiteiten doen: kalligraferen, middeleeuwse maskers maken, papier maken en kloostermoppen bakken. Ook voor de (groot)ouders is het de moeite waard.

 

 

 


02 11 2018 | Vocaal Ensemble Voxtet en orgel - cello muziek in de Kloosterkapel Elburg

Winter in de Vesting met Kerstconcertjes van Susterenkoor ”St.- Agnes”

Tijdens Winter in de Vesting geeft het Susterenkoor “St.-Agnes”Kerstconcertjes In de kapel van het Agnietenklooster, nu Museum Elburg. Dirigent van het Susterenkoor is Grietje Roozeboom.

 

De susters, gekleed in habijten, zingen liederen die passen bij de sfeer van de kapel.

 

De concertjes zijn op vrijdagavond 13  december en elk  concertje duurt 15  minuten, Aanvang 18.30 uur,19.00 uur en 19.30 uur.

 

Geniet van de sfeer, rust in het klooster  en de zang! De tijd staat even stil.

 

Vrije toegang.

Hartelijk welkom namens de susters.

0 Berichten

Najaarsfair in de kapel | zaterdag 29 september

Vier de herfst in de kapel. Wereldwinkel Elburg, Mona Lisa en LIF verrassen u met o.a. mode accessoires en woonaccessoires, uiteraard op een eerlijke manier geproduceerd.

 

Zaterdag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur is de Kapel weer gevuld met mode van Mona Lisa Elburg, bloemen en decoraties van LIF en modeaccessoires en woondecoraties van Wereldwinkel Elburg. De Kapel is een uitgelezen plek om de nieuwe herfstcollecties te laten zien!

 

U kunt bij ons niet pinnen. 

 

Foto's voorgaande editie


Lezing over het leven van Helene Kröller-Müller | donderdag 4 oktober

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree € 9,50.

Kaarten aan de zaal. U kunt ook reserveren via culturele.activiteiten.elburg @gmail.com

 

Organisatie:

Vereniging Vrienden van Museum Elburg en de Culturele Stichting Elburg.

 

meer informatie


Muziek in de kapel

Het 1e concert van het seizoen 2018-2019 van de St.Kloosterkapel Elburg is op vrijdagavond 5 oktober 2018.

 

meer informatie


Dinsdag 19 juni 2018 Lezing “Op stap met Monnickendam”

Ter gelegenheid van de exposities met werken van Martin Monnickendam in Museum Elburg en Sjoel Elburg zal Monnickendam-expert Mr R.J.C. van Helden op dinsdag 19 juni een lezing houden in de Refter van Museum Elburg.

 

Tijdens de lezing geeft de heer Van Helden een wervelende kijk in het leven en werk van de Amsterdams joodse schilder Martin Monnickendam (1874-1943). Van Venetië tot Rotterdam, van Scheveningen tot  Zandvoort, alles weergegeven met verve, passie en met een buitengewoon sterk coloriet. Kortom een feest om naar te kijken én naar te luisteren.

 

De heer Van Helden is voorzitter van de Vereniging Vrienden van de schilder Martin Monnickendam die de nalatenschap van de schilder behartigt. De afgelopen decennia heeft de vereniging veel verloren gewaande werken van Martin Monnickendam opgespoord en laten restaureren. De vereniging zet zich in voor de naamsbekendheid van de schilder en was van grote waarde bij het samenstellen van de beide exposities in Elburg.

Martin Monnickendam leefde van 1874 tot 1943. Hij groeide op in een liberaal joods gezin in Amsterdam, maar bracht regelmatig vakanties door op de Veluwe. Hij ontwikkelde  zich tot veelzijdig en uiterst productief kunstenaar: hij schilderde, aquarelleerde, etste, tekende en lithografeerde. Na zijn overlijden op 4 januari 1943 – vlak voordat hij gedeporteerd zou worden – liet hij een enorm oeuvre na. In Sjoel Elburg is momenteel de expositie “De joodse gemeenschap door de ogen van Martin Monnickendam’ te zien. In Museum Elburg is tegelijkertijd de expositie “Martin Monnickendam, veelzijdig colorist op de Veluwe” te bezichtigen.

 

De lezing vindt plaats in de Refter van Museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,00.  Leden van de Vereniging Vrienden van Museum Elburg en Sjoel Elburg betalen € 2,50. Gezien het beperkt aantal plaatsen is reserveren raadzaam. U kunt een mail sturen met uw naam en het gewenste aantal plaatsen naar info@museumelburg.nl


Stichting Kloosterkapel

Stichting Kloosterkapel

 

  • 5 oktober Rodyan van den Brink bespeelt het Strubbe orgel. Zij musiceert met Els Kuijk, zij speelt blokfluit.
  • 2 november: Jan Willem Jonkman, orgel. Zang: Vocaal Ensemble Voxtet.

Aanvang 20.00 uur, Toegang € 12,50

 

Meer info kijk op: http://orgelkloosterkapel.nl/


Winter in de Vesting met Kerstconcertjes van Susterenkoor ”St.- Agnes”

Tijdens Winter in de Vesting geeft het Susterenkoor “St.-Agnes”Kerstconcertjes In de kapel van het Agnietenklooster, nu Museum Elburg. Dirigent van het Susterenkoor is Grietje Roozeboom.

 

De susters, gekleed in habijten, zingen liederen die passen bij de sfeer van de kapel.

 

De concertjes zijn op vrijdagavond 13  december en elk  concertje duurt 15  minuten, Aanvang 18.30 uur,19.00 uur en 19.30 uur.

 

Geniet van de sfeer, rust in het klooster  en de zang! De tijd staat even stil.

 

Vrije toegang.

Hartelijk welkom namens de susters.

0 Berichten