Palmpasenstok maken met optocht op 9 april

Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop en Museum Elburg organiseren samen op zaterdag 9 april het palmpasenstok maken en de optocht erna door de stad.

• Wat neem je mee? Je goeie wil om iets moois te maken :-)
  • Waar is het? Museum/VVV Elburg, melden bij de zij ingang aan de Zuiderwalstraat (trouwingang)
  • Kosten? 3,50 euro per stok incl. brood, stok en versieringen
  • Aansluitend om 14.30 uur start de optocht door de stad

Doe je ook mee? Geef je dan op via info@museumelburg.nl want VOL=VOL. Maximaal 30 aanmeldingen mogelijk.

Wat is Pasen eigenlijk?

Pasen is voor christenen het belangrijkste feest van het jaar. Elk jaar wordt het op een andere dag gevierd: op de eerste zondag ná de eerste volle maan in de lente. Pasen is het feest van een nieuw begin. Christenen herdenken met Pasen dat Jezus na zijn dood uit zijn graf is opgestaan. De dood is voor de christenen niet het einde, maar een overgang naar een

eeuwig leven.

Palmpasen

Op palmzondag, de zondag voor Pasen, wordt de

intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd. Hij reed op een ezel de stad in en de mensen wuifden hem juichend toe met palmtakken. In de katholieke kerk krijgen mensen daarom op deze dag een palmtakje mee. In Nederland zijn dat meestal buxustakjes. Deze worden bijna een heel jaar bewaard voor bescherming en geluk. Op palmzondag lopen kinderen in een optocht met palmpaasstokken die ze versierd hebben met groene takjes, paaseieren en een broodhaantje.

Paashaas, paasei en paasboom?

De lente is een vrolijke tijd. Er groeit nieuw leven en op het land komt alles tot bloei. Versierde eieren, hardgekookt of van chocola, horen speciaal bij Pasen. Ze staan voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Beschilder jij ook eieren? Soms zijn ze verstopt

en soms brengt de paashaas ze langs, die uit zijn winterslaap komt. Sommige mensen sturen elkaar kaarten met Pasen, net als met Kerstmis. In de huiskamer kan een paasboom staan.

Wist je dat...

De kinderen vroeger geloofden dat de kerkklokken op Witte Donderdag naar Rome (waar de paus woont) vlogen? Op paaszaterdag

kwamen de klokken dan weer terug en strooiden ze de paaseieren uit.

Rowena en Quinta Dalstra (vrijdag, 01 april 2022 18:09)

Wij zijn bijna 4 en 11 jaar en wij willen graag een Palmpasenstok maken.

Museum Elburg (zaterdag, 02 april 2022 16:37)

@Rowena en Quinta Dalstra
    Ik zag dat u zich inmiddels via onze infomail heeft aangemeld, hartstikke fijn!

M. Hofmeijer tel. 0613636612 (dinsdag, 05 april 2022 13:16)

Palmpaas optocht lopen en Zwaan versieren .
    Yara 6jaar