· 

Geelvinck Wandelconcert in Hanzestad Elburg

30 november 2019 |  11.00 uur & 14.30 uur

Brisk
Brisk

Musici: Pieter-Jan Belder – fortepiano, klavecimbel & orgel  Camerata Trajectina -  BRISK Recorder Quartet Amsterdam - Irene Kuiper – actrice, zangeres & Marc Krone – acteur, regisseur

 

Een muzikale wandeling door de Middeleeuwse binnenstad van Hanzestad Elburg, langs het Nationaal Orgelmuseum, Museum Elburg, de Sjoel en de Grote Kerk – met BRISK, Camerata Trajectina en organist Pieter Jan Belder (Musica Amphion)

 

Laatste concert ‘The Spirit of Place’

Elke plek heeft een verhaal. In The Spirit of Place wordt dat verhaal verbonden met  muziek. Geelvinck Muziek Musea organiseerde met BRISK, Camerata Trajectina en Musica Amphion succesvolle wandelconcerten in zes steden. Drie acteurs vertellen en wandelen met het publiek van plek naar plek, waar bijpassende muziek klinkt.

De serie voor de komende twee jaar gaat helaas niet door, er is onvoldoende subsidiegeld binnengekomen. Maar met de bijdrage van een privé-fonds dat anoniem wil blijven, is er toch nog één wandelconcert in Elburg, het allerlaatste van de serie The Spirit of Place.

 

Elburg – een Hanzestad

Hanzesteden zijn steden die aangesloten waren bij het Hanzeverbond, in de periode van de 12e tot de 16e eeuw. De Hanze was een samenwerkingsverband van steden en handelaren. Hieruit ontstonden veel handelsroutes in Europa. Er waren Hanzesteden in Duitsland, Nederland, België, de Baltische Staten, Noorwegen en Polen. Die steden hadden een sterke band met elkaar. Door hun handel te combineren werd er veel geld bespaard. De handel die er gedreven werd bestond voornamelijk uit zout, granen, vis, hout, wijn, bier, dierenhuiden en laken. Nederland heeft 18 Hanzesteden, waaronder Elburg.

 

Nationaal Orgelmuseum

Achter de cortenstalen gevel van de Gert Boonzaal op de binnenplaats – ooit stadsboerderij, stadsgevangenis, brandweerkazerne en pakhuis – bevindt zich het grote Leeflangorgel in de kleurige structuralistische kas van Gert Boon (1921-2009). Op dit instrument zal Pieter Jan Belder muziek uit twee Hanzesteden spelen. Een van de belangrijkste Hanzesteden was Lübeck, waar Buxtehude furore maakte als organist en organisator van zijn Abendmusiken. Naast werk van deze grote meester klinkt er ook muziek van de oorspronkelijk uit Hanzestad Deventer afkomstige Johann Adam Reincken, die in Hamburg organist was. Beide mannen hebben enorme invloed gehad op de allergrootste organist ooit, Johann Sebastian Bach. De bewerking die Bach maakte van een triosonate van Reincken, is ook in dit programma te horen.

 

Museum Elburg

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het 15e-eeuwse Agnietenconvent. In deze laatgotische panden is nu Museum Elburg gevestigd. Het concert van BRISK vindt plaats in de 15e-eeuwse zaal van dit voormalige klooster. BRISK speelt daar met een grote verzameling renaissanceblokfluiten muziek van componisten uit de 15e en de vroege 16e eeuw. Guillaume Dufay, Jacob Obrecht en Clemens non Papa werkten allemaal voor kortere of langere tijd in de Hanzestad Brugge. De kunst van het canonisch schrijven met prachtige stemmenweefsels die elkaar imiteren, bereikte een hoogtepunt in die periode. De middeleeuwse Caccia waarin stemmen elkaar letterlijk najagen, inspireerde Toek Numan om ook zo’n jachtig stuk voor BRISK te maken. Elburg wordt als vissersplaats geëerd met een hedendaagse Canon van Rob Zuidam waarin de noten voorbijschieten als een school vissen.

 

Grote Kerk

Camerata Trajectina laat zich inspireren door de Grote of Sint Nicolaaskerk. Dit imposante gebouw werd begin 15e eeuw gebouwd en daarna vele malen verbouwd. Tot 1932 lag de vissersplaats Elburg aan de Zuiderzee. Het kan dan ook niet anders dat het ensemble de lof zingt van Sint Nicolaas, de beschermheilige van deze kerk, maar ook die van de zeelieden. Camerata Trajectina baseert zich op 17e-eeuwse liedbundels, zoals Gulde-Jaers Feestdagen van Stalpaert van der Wielen, waaruit het lied voor Sinte Nicolaes afkomstig is. Verder draait het in dit programma om liedjes over de vis, de visvangst, en de consumptie van vis. Tot slot klinkt Haring is so bon bon, feitelijk geen vis-, maar een drinklied. De Haring is zo zout, dat er stevig gedronken moet worden. In de 5 coupletten die dit lied duurt, gaat er moeiteloos een heel vat bier door.

 

Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel:

Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleid op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u zou kunnen kennen van het theater of televisie en die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt. Op deze wandeling zijn dat Hans Tyssen, Irene Kuiper en Marc Krone.

 

Aanvang: 11.00 uur of 14.30 uur

 

U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.00 uur (tot 13.30) en 14.30 uur (tot 17.00 uur). De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

 

Kaartjes bestellen:

https://www.geelvinck.nl/concerten/geelvinck-wandelconcert-in-elburg/

Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

 

Bevestiging is uw deelnamebewijs:

U ontvangt van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!

Wij sturen u geen apart ticket toe.

 

Wat kost een kaartje?

Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)

Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

 

 

Culinair arrangement:

Wandelen maakt hongerig. het gerenommeerde Restaurant De Haas bereidt voor de deelnemers aan het Wandelconcert een speciaal culinair arrangement voor, bestaande uit een soepje en een keuze uit rijk belegde en mooi opgemaakte sandwiches (ook vegetarisch), kopje koffie/thee, (karne)melk of jus d’orange voor €15 (glas wijn / bier voor meerprijs verkrijgbaar). U kunt van dit lunch-arrangement gebruik maken, na afloop van de ochtendronde, vanaf 13.30 uur  of vóórafgaand aan uw middagronde, die start om 14.30 uur. Let op: Neemt u daarvoor wel ruim de tijd, u wilt uw eerste concert toch niet missen!

 

Museumkaart

Dit wandelconcert vindt plaats in samenwerking met Museumkaart

Filmimpressie 1ste Wandelconcert ‘The Spirit of Place’ door Joods Amsterdam – 6 september 2016

Opnames door Paradox Productions, ism Larva Peruzotti /Turbio / Sound & Music – Recording on Location

Reactie schrijven

Commentaren: 0