· 

Kuno Brinks | Een wereld in lijnen 26 03 2016 | 02 07 2016

Zaterdag 26 maart is in Museum Elburg de tentoonstelling “Kuno Brinks, de wereld in lijnen” geopend. Brinks (1908–1992) was een Nederlands grafisch vormgever en tekenaar. Op latere leeftijd heeft hij zich voornamelijk toegelegd op beeldhouwen. De expositie in Elburg richt zich uitsluitend op Brinks als graficus. Het is voor het eerst sinds 1992 dat er op deze schaal werken van Brinks geëxposeerd worden.

 

Brinks is bij een groot verzamelpubliek bekend om zijn ontwerpen voor de PTT waarvoor hij een serie zeehelden op postzegel heeft ontworpen. Rond 1930 maakte Brinks zijn eerste etsen en droge-naald-prenten. In 1930 begon hij zich bovendien het vak van het graveren eigen te maken. Dit was de tijd van het opkomend nationaal socialisme. Juist toen werden kunstenaars meer en meer ingezet om werk te maken wat de ideologie kracht bij zet. Kuno Brinks heeft zich daar nooit voor willen lenen. Zijn werk is divers. Zijn onderwerpen ook. Maar nergens wil hij moraliseren of verheerlijken. Hij neemt waar en registreert datgene wat hij ziet met een verpletterend knappe beheersing van het vak. Uit zijn werk spreekt een oprechte persoonlijke ontroering voor de schoonheid van bijvoorbeeld dieren en mensen in hun gewone omgeving. In de grafische wereld is Kuno Brinks vooral bekend geworden door zijn vernieuwing van de techniek van de kopergravure. Een voor velen nog onbekende kunstenaar die een grotere plaats in de kunstwereld verdient en het bekijken waard is.

 

Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd, waaronder een workshop ‘droge-naald-etsen”. Bij deze workshop maakt u in één dag een prent. U hoeft niet te kunnen tekenen, u mag ook een afbeelding meenemen en deze met carbon op een plaat overtrekken om daarna met de droge naald techniek de prent te maken. De workshop vindt plaats in het atelier van Else van Luin in Dronten en wordt drie keer aangeboden, op zaterdag 2, 9 en 23 april. De kosten bedragen € 80,00 per persoon, inclusief al het materiaal, koffie/thee en een verzorgde lunch. U kunt zich voor deze workshops opgeven via info@museumelburg.nl of 0525 681341. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met zaterdag 2 juli, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur.

Reactie schrijven

Commentaren: 0