Jos Lussenburg - Op golven van verbeelding

18 09 2010 t/m 08 01 2011

Geen kunstenaar heeft zijn naam en persoonlijkheid zó sterk verbonden met de stad Elburg en haar bevolking als Jos Lussenburg (1889–1975). Veel Elburgers herinneren hem nog als bevlogen dirigent en tientallen bewoners van de stad hebben een schilderij van hem in huis. Ook elders op de Veluwe en in de voormalige Zuiderzeesteden is het werk van de kunstenaar nog steeds mateloos populair en worden herinneringen aan de even innemende als flamboyante persoonlijkheid gekoesterd.

 

Voor Museum Elburg is dat voldoende reden om het 100 jarig jubileum in 2010 te vieren met een grote overzichtstentoonstelling waarin de nadruk zal liggen op werk uit particuliere collecties. Een expositie waarin alle aspecten van het kunstenaarschap van Jos Lussenburg aan de orde komen. Niet alleen zijn schilderijen met stoere botters, maar ook stillevens, portretten, stadsgezichten, landschappen en interieurs komen ruimschoots aan bod. 

 

Boek van Wim van der Beek

Het museum heeft kunstrecensent/schrijver en gastconservator Wim van der Beek gevraagd de tentoonstelling samen te stellen. Wim van der Beek is ook de auteur van het boek ‘Jos Lussenburg - Op golven van verbeelding’ dat bij uitgeverij Thieme Art (Deventer) zal verschijnen. Het eerste exemplaar van het boek werd op 18 september 2010, om 15.00 uur aangeboden tijdens de opening van de tentoonstelling. Kijk hier voor foto's van de opening. 

 

Evenement

Het is de bedoeling van gastconservator Wim van der Beek om de bevolking van Elburg en alle Lussenburg fans uit andere delen van het land zoveel mogelijk bij het evenement te betrekken. Hij geeft de tentoonstelling een festivalachtig karakter en is gaan samenwerken met zoveel mogelijk partijen die in het werk van de kunstenaar (zowel op het gebied van muziek als van beeldende kunst) zijn geïnteresseerd. De tentoonstelling wordt ‘aangekleed’ met diverse activiteiten en lezingen. Er is bijvoorbeeld in samenwerking met Rabobank Noordwest-Veluwe een podcatcher(audio)tour voor kinderen van 8-12 jaar ontwikkeld. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  R.Wytzes (zaterdag, 12 november 2016 15:26)

  Is dit boek nog te koop?

 • #2

  Museum Elburg (zaterdag, 12 november 2016 16:35)

  Ja deze is nog steeds te koop aan de balie van Museum/VVV Elburg, Jufferenstraat 8, 8081CR Elburg. Wij zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag tussen 11.00 - 17.00 uur.
  Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.