Vol van klanken                               Kerk en orgel in de beeldende kunst van 1600 tot heden

 

Museum Elburg brengt samen met het Nationaal Orgelmuseum de tentoonstelling ‘Vol van klanken - Kerk en orgel in de beeldende kunst van 1600 tot heden’. Er worden schilderijen, etsen en tekeningen van kerkinterieurs getoond waarop het orgel een hoofdrol vervult. De tentoonstelling omvat werken van gerenommeerde kunstenaars uit de 17e eeuw tot heden. De tentoonstelling is te bezoeken van 28 juni tot en met zaterdag 29 oktober. 

Gerrit Janszonius Uyt den Ruyghen, Grote Kerk te Hoorn, olieverf op doek, 1695, bruikleen Westfries Museum Hoorn

Uniek overzicht

‘Vol van klanken’ bestaat uit 50 schilderijen, etsen en tekeningen van 17e en 18e eeuwse kunstenaars als Gerrit Jansz. Uyt den Ruyghen, Leendert Knijff, Cornelis Pronk, Johannes Bosboom, Emanuel de Witte en Ploos van Amstel. Hedendaags werk van de kunstenaars Henk Helmantel, Douwe Elias, Maarten ’t Hart, Ton Patings, en Marius van Dokkum completeren de expositie tot een uniek overzicht van kerkinterieurs in de beeldende kunst door de eeuwen heen. De kunstwerken komen uit particulier bezit en uit museale collecties. 


Boek Maarten Seijbel

Maarten Seijbel, oprichter van het Nationaal Orgelmuseum, voorzitter van de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel en auteur van diverse monografieën over orgels, heeft als deskundige meegewerkt aan deze tentoonstelling. Zijn boek “Het orgel in de teken- en schilderkunst” wordt bij de opening gepresenteerd en is in de museumwinkel verkrijgbaar. 

 

Activiteiten

De tentoonstelling wordt aangevuld met een verzameling kleine huiskamerorgeltjes die door de bezoekers mogen worden bespeeld. Er worden diverse activiteiten georganiseerd als een serie lezingen, orgelconcerten in de kapel van het museum en orgelbespelingen tijdens reguliere openingstijden. Klik hier voor een activiteiten overzicht. De werken zullen worden getoond in de zaal voor tijdelijke exposities en in de kapel.