Beelden van een verzameling

12 11 2011 - 07 01 2012

 

Centraal staat de bijzondere poppencollectie van Jan Mulder van de Vereniging van Expositie Ouderwets Speelgoed (VEOS). Er zijn ook diverse andere historische poppenverzamelingen te bewonderen. De hedendaagse kunstenaars Ben Marsman en Jan van Driel hebben zich laten inspireren door deze poppencollecties en hebben speciaal voor deze expositie nieuw werk vervaardigd. 

 

VEOS

De VEOS bestaat sinds 1977 en exposeert haar verzamelingen ook in het Speelgoedmuseum in Brummen. De vereniging stelt zich ten doel om oud speelgoed op te sporen, te restaureren en tentoon te stellen. Inmiddels is een omvangrijke verzameling historische poppen vergaard die nu in Museum Elburg te zien is. 

 

Ben Marsman
Ben Marsman studeerde in 1996 af aan de Kunstacademie te Kampen. Tijdens zijn studie grafiek is hij werkzaam geweest in Zwitserland in het Naturhistorisches Museum in Bern. Daar is min of meer de basis ontstaan voor zijn huidige manier van werken: het bouwen op schaal, en het vervolgens fotograferen en digitaal bewerken ervan. Het zijn in scène gezette situaties, waaraan de toeschouwer zelf invulling kan geven.Over de expositie vertelt Marsman: “Ik heb gereageerd op de poppen, en de atmosfeer die er omheen hangt, de mechanische figuren golden lang geleden als een wonder van techniek, die welhaast een eigen wil leken te hebben, sommigen konden schilderijen maken, gedichten schrijven, goochelen etc.Ook was het in die tijd bijzonder om een of meerdere poppen in bezit te hebben voorzien van dure kleding, die met behulp van (voor die tijd) geavanceerde technieken vervaardigd waren. Het was meer dan speelgoed: de figuren namen een plek binnen de samenleving in.Ik zie er de drang van de mens in, om het bestaan proberen te vangen in een afspiegeling daarvan, in dit geval manifesteert zich dat in poppen, en de “wereld” die daar bij hoort. Met dat gegeven als uitgangspunt, ben ik aan het werk gegaan.” 

 

Jan van Driel

In de bovenkapel van het museum zijn olieverfschilderijen te zien van Jan van Driel, die sinds 1975 woont en werkt in Kampen. Hij tekent en schildert landschappen, portretten en stillevens. Van Driel werkt het liefst direct naar de waarneming 'om het karakter het licht en de sfeer zo goed en natuurlijk mogelijk in het werk te krijgen.' Vanaf het begin van zijn schildersloopbaan heeft de pop, of het poppetje, “wellicht mede onder invloed van de Popart” zoals hij zelf aangeeft, een rol gespeeld in zijn werk. 

 

Activiteiten

Rond de expositie worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo komt er een Poppentheater en spreekuren bij een echte poppendokter. Binnenkort meer informatie op deze site